Bony King & Mad About Mountains ... americana van bij ons

Vrijdagavond 16 december was het Cultuurcentrum Mechelen the place to be voor all things americana. Neen, géén Stetson cowboy hats of boots, maar rootsy, melancholische muziek die lonkt naar weidse vlakten …

Mad About Mountains bracht vanuit het verre Herk-de-Stad een portie old-skool americana naar het drukke Mechelen op deze vrijdagavond. Piet De Pessemier en zijn kompanen hadden hun nieuwe langspeler ‘Radio Harlaz’ bij om aan het kennerspubliek voor te stellen.

Ook op deze derde plaat demonstreren zij hen hang naar melancholische countryfolk, met een opvallende rol voor bassiste Myrthe Luyten, ook gekend van haar eigen band ‘Astronaute’, op backings.

Old-skool americana, maar ook verwijzingen naar Wilco en Neil Young, of The War On Drugs, zijn niet mis te verstaan.

‘Radio Harlaz’ baadt in een melancholische treurigheid die zijn oorsprong vindt in het levensverhaal van countrylegende Glen Campbell, die kampt met zijn geestelijke aftakeling door alzheimer … ‘I’ll be me’ … ‘Walk with me’ … intrieste songs, maar ooh zo mooi …

‘Rhinestone Cowboy’ van Glenn Campbell staat als mystery track op ‘Radio Harlaz’.

Dan is het de beurt aan Bony King, a.k.a. de Gentse singer-songwriter Bram Vanparys, the artist formerly known as The Bony King of Nowhere.

Hij bracht zijn groep mee naar CC Mechelen waarin we gitarist Gertjan van Hellemont van ‘Douglas Firs’ en violiste Laura Contese (US) mochten ontdekken.

Bony King grossiert in indie folk en americana, en nam het aandachtige publiek mee op sleeptouw met een stevige snik in zijn stem. Neil Young is nooit ver af, maar ook Ryan Adams komt soms om de hoek kijken.

‘Sad Roseanne’ opent de set en grijpt je bij het nekvel, om nadien niet meer los te laten … ‘Summer Nights’ dwaalt al enkele dagen door mijn hoofd, misschien om nooit meer te vertrekken … hetzelfde voor ‘At The Gates Of Town’ …

Dit waren twee concerten om te koesteren. Een topavondje dat nog lang zal nazinderen …