Urbansketchbook van Gijs Vanhee

Plots verschenen ze in het straatbeeld … musicerende vogels in zwart (en wit) …  grote gemuteerde dieren die muziekinstrumenten bespelen op de zijkanten van ‘de blokken’ van de Mahatma Gandhiwijk … zes verdiepingen hoog.

         

Eind vorige week verscheen de eerste, ... vandaag tellen we al drie exemplaren die opdoemen uit de ietwat grijze achtergrond van de woonblokken.

Vogels die gratis muziek maken voor de voorbijgangers … vogels die de omwonenden ’s morgens wakker fluiten, zelfs op zo’n korte afstand van de drukke stadskern van Mechelen … de Hanswijkenhoek als groene buffer voor het woelige stadsleven.

De omwonenden zijn alleszins bijzonder opgetogen over hun ‘nieuwe buren’. Hoog tijd dat er iets positiefs gedaan werd met deze torens van grauw beton … en dat is ook hoe Gijs Vanhee het voor ogen heeft: straatkunst die de dialoog aangaat met de buurt en haar inwoners, in een buurt in volle transitie.

Maar ook jammer dat alles binnen enkele jaren zal verdwijnen bij de totale metamorfose van de Mahatma Gandhiwijk, dat wel. Gijs heeft wel wat ervaring met dit gegeven: zijn werk vinden we vaak terug op plaatsen die door omstandigheden maken dat zijn werk van tijdelijke aard is.

De muurtekeningen zijn dan ook geen eindpunt in het project van Gijs. Er worden binnenkort foto’s genomen van alle muurtekeningen, die dan weer de basis zullen vormen voor het uiteindelijke kunstwerk, dat een ankerpunt zal worden voor het  buurthuis ‘Den Abeel’.

Hoeveel vogels er nog bij zullen komen is een open vraag. De tekeningen maken deel uit van het schetsboek van Gijs, zijn #urbansketchbook  … moeilijk te zeggen hoeveel pagina’s er nog bij zullen komen.

De voormalige stadsartiest is nog volop aan het werk … mogelijk nog enkele dagen te bewonderen, Gijs Vanhee in actie, langsheen de Jubellaan in Mechelen.

Ook dit blogartikel is een werk in uitvoering ... mogelijk volgen er de volgende dagen nog updates met nieuwe 'vreemde vogels in onze wijk' ... UNDER CONSTRUCTION !

UPDATE 01-11-2016

De derde tekening is afgewerkt ...

 

en een vierde is in de maak ...

 

 

UPDATE 03-11-2016

N° 4 is afgewerkt ...

foto's: © Troostie

Als Gijs Vanhee met zijn kunst een gebouw verfraait, loopt dat de kans kort daarna tegen de vlakte  te gaan: denk aan de conciergewoning van het stedelijk conservatorium of aan het provinciehuis in Antwerpen!   

Ik dacht dat dat net het concept was. Idem de bib, die zal ook wel nog eens tegen de vlakte gaan zeker.Zijn uiltje mee weg.

Het is te hopen dat café Antverpia dan toch maar blijft bestaan...Of we zijn onze tussenstop kwijt tijdens de gegidste wandelingen...