Sinterklaas en Zwarte Pieten logeren in het stadhuis

Sinterklaas is vanuit Spanje aangekomen in Mechelen Kinderstad. Vanaf 26 november verblijft hij samen met zijn Zwarte Pieten een week lang in het historische stadhuis van onze stad Mechelen.

Sinterklaas en Zwarte Pieten bouwen Speelgoedfabriek in Stadhuis te Mechelen

De Zwarte Pieten toveren intussen voor de gelegenheid allerlei kamers helemaal om tot een heuse Speelgoedfabriek. Vandaag mochten de 1ste leerjaars en 3de kleuterklas kinderen van Basisschool De Puzzel en Vrije Basisschool De Parel, samen met Sinterklaas en Zwarte Piet reeds een glimp opvangen van de bezigheden.Zwarte Piet, de juffrouwen en Greet Geypen, zorgden voor de nodige ontspanning voor de kinderen tot de komst van Sinterklaas. Zwarte Piet zijn fratsen kennende, moest onze schepen Greet, een duikbril opzetten. De jongens en meisjes zongen uit volle borst tot de goede Sint in de Kolommenzaal binnenstapte. Sinterklaas praatte uitgebreid met de kids, en toonde samen met een verstrooide Piet, hen hun nieuwste aanwinst, de Stafaplu en de Marsepein Wijn uit Piets Laboratorium

Sinterklaas en Greet Geypen in het stadhuis

Eén week lang logeren Sinterklaas en zijn gevolg in het historische stadhuis van Sintstad. De Zwarte Pieten krijgen carte blanche om het stadhuis in te richten tot hun tijdelijke thuis en zijn daar volop mee bezig. Zo voelen ze zich helemaal thuis in Mechelen en kunnen ze in een vertrouwde omgeving tot rust komen tijdens de drukke weken voor 6 december.

Vanaf zaterdag leiden ze kindjes, juffen, meesters, familie en vrienden veilig rond in de fabriek, nemen hen mee naar de controlekamer en tonen hun inpakmachine. Na de rondleiding kan iedereen met de Sint op de foto."Alle kinderen zijn van harte welkom om de Sint een bezoekje te brengen. Onder begeleiding van een gids kan je met je school, familie of vrienden Sintstad verkennen tijdens een interactieve, speelse en verhalende rondleiding die ongeveer een half uur duurt. Na de rondleiding kan je Sinterklaas ontmoeten en met hem op de foto", zegt schepen van Jeugd Greet Geypen.

Omdat vorig jaar de inschrijvingen zo snel volliepen, zijn er dit jaar 100 extra plaatsen voorzien op vrijdag 2 december, tijdens een ‘nocturne’ tussen 17 en 18 uur. Ook vorig jaar werden al 225 extra plaatsjes voorzien t.o.v. het jaar voordien.Nieuw dit jaar is “Op stap met Zwarte Piet”, een wandeling waar je kan aan deelnemen op 26 en 27 november en 3 december, vol knotsgekke fratsen en leuke Sintweetjes waarin Zwarte Piet samen met een stadsgids gezinnen op sleeptouw neemt door de Mechelse binnenstad. Op vrijdag 2 december is er zelfs een begeleide “Nocturne” wandeling met jawel, Zwarte Piet.

Tussen de deelnemers worden vijf heerlijke Fairtrade Sintontbijten verloot. Na een ontbijt krijgen de winnaars een rondleiding in de Speelgoedfabriek, een ontmoeting met de Sint en een ticket voor de film ‘Ay Ramon’ in het Cultuurcentrum i.s.m. het Filmhuis. De winnaars worden op 3 december persoonlijk verwittigd.Naast de rondleidingen door Sintstad staan er tijdens de twee weekends (26-27 november en 3-4 december) ook tal van andere Sint-activiteiten op til. Enkele handelaars en culturele partners organiseren een activiteit om Sinterklaas te vieren. Kinderen krijgen de kans om een opleiding te volgen tot echte Hulp Zwarte Piet in het Speelgoedmuseum, straffe Pietentrucs te leren bij circusschool Circolito of naar boeiende Sintverhalen te luisteren in de jeugdbibliotheek.

Kinderen mogen zoals ieder jaar in Kinderstad hun wensen, tekeningen en vragen voor de Sint in de Sintbus stoppen. Deze staat van 26 november t.e.m. 6 december dagelijks van 9 tot 17u aan de grote ingang van het stadhuis. Vergeet zeker je post- en mailadres niet te vermelden, zodat de Sint je een briefje kan terugsturen!

Praktische informatie over Sintstad
Stadhuis, Grote Markt 21
Rondleidingen (een rondleiding duurt ongeveer 40 minuten):
* zaterdag 26 en zondag 27 november, 10-16u
* woensdag 30 november, 14-16u (een rondleiding duurt 40 minuten)
* vrijdag 2 december, 17-18 uur (nocturne)
* zaterdag 3 december, 10-16 uur
* zondag 4 december, 11-16 uur
Geschikt vanaf 3 jaar
Kinderen 3 tot 12 jaar € 0,50, 12+ en volwassenen € 2,5

Sintstad is een beleving voor kinderen. Er worden max. 2 volwassenen per kind toegelaten in Sintstad. Gelieve hiermee rekening te houden.

Op stap met Zwarte Piet
Begeleide zoektochten voor gezinnen op 26.11, 27.11 en 3.12
Start om 11u, de zoektocht duurt ongeveer 1 uur
Vertrek bij UiT in Mechelen (Hallestraat 2-4-6)
* Reserveren voor Sintstad en voor de zoektocht met Zwarte Piet is verplicht:
* Online via www.uitinmechelen.be
* Telefonisch via 070 222 800
* Bij UiT in Mechelen, Hallestraat 2-4-6

Meer info www.mechelenkinderstad.be/sintstad

De organisatie en uitwerking van het concept Sintstad is in handen van het Gentse theater- en eventbureau ‘Uitgezonderd!’, in samenwerking met Stad Mechelen.

Foto's en tekst Verschueren Eddy (Bekijk hier alle foto's)