OLV-van Hanswijkbasiliek schittert als nooit voorheen!

 

(foto's: Jan Smets)

Na 'n restauratieperiode van ongeveer 3 jaar werd vanavond de OLV-van Hanswijkbasiliek weer plechtig en feestelijk geopend.  De kerk is een pareltje geworden: helder, wit, en schitterend als nooit voorheen.  Het was minister-president Geert Bourgeois die de plaat die deze heropening in herinnering moet brengen, mocht onthullen samen met burgemeester Bart Somers. Ook aartsbisschop Jozef de Kesel die volgende week door Rome tot kardinaal wordt verheven, was er bij.  Voorzitter van de Kerkfabriek Fernand Verreth toonde zich een gelukkig man.  En dat waren ook de talrijke genodigden.  Niet in het minst de trotse parochianen.  Mechelen kreeg vandaag zijn geliefde kerk terug...

 

Na de prachtige Sint-Petrus en Pauluskerk was het nu de beurt aan de basiliek van Hanswijk om zich te tonen na haar grauwe kleed te hebben afgeschud...  Velen waren benieuwd om het vernieuwde kerkinterieur te aanschouwen.  De reacties waren unaniem uiterst lovend. 

Mechelen mag blij zijn dat het deze jaren de kans krijgt om haar historische kerken in volle glorie te herstellen. Ze zijn het dan ook overwaard!  Geert Bourgois noemde de Hanswijkbasiliek zelfs één van de mooiste kerken van Vlaanderen!

Tussen en na de toespraken van Fernand Verreth, burgemeester Somers en minister-president Bourgois, de onthulling van de gedenkplaat en de ondertekening van het Gulden Boek, kregen we een mooi streepje muziek te horen van Zefira Torna.  En nadien werd geklonken en het glas geheven op de voltooide restauratie.

Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk stond er bij en keek er naar...  Maar ik geloof dat ze zélf ook bijzonder tevreden is...

Op 27 novemberwordt de basiliek kerkelijk ingehuldigd en zal - dan kardinaal - Jozef De Kesel het nieuwe altaar inwijden.  Van dan af kan iedereen de Hanswijkkerk terug bezoeken en gaan de zondagvieringen er weer door nadat de gelovigen de voorbije jaren de mis bijwoonden in de crypte.

Aan de hele restauratie hangt een prijskaartje van 2,1 miljoen.  De Vlaamse regering die bijzonder gul was  met de 'centen' voor het  restauratiewerk van onze historische kerken, maakt het hierdoor ook mogelijk dat we binnen enkele jaren ook de Katelijnekerk, Sint-Jan en Begijnhofkerk in schoonheid zullen zien herrijzen.

 

 

   

 

 

 

 

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als dat geen super aanwinst is!