Mechelen verliest met Gusta Tys-Smets een grote dame

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Nog maar net bereikt me het nieuws van het overlijden van Gusta Tys-Smets.  En dat was effe schrikken. Amper een week geleden was ze te gast in het populaire radioprogramma 'Mechelse Peper' van Bart Pepermans op Radio Opsinjoor.  Een paar weken geleden sprak ik haar nog op een vergadering van 'Welcome in Mechelen' en wou met haar toen een afspraak maken voor een interview op Mechelenblogt...  Dat zal er dus nooit komen...

Met Gusta verdwijnt één van de sterkste vrouwen die de Mechelse politiek ooit heeft gekend.  Ze was een markante persoonlijkheid die méér dan haar mannetje stond.  Jarenlang was ze actief in de Mechelse CD&V.  Gusta Smets was werkzaam als gemeenteraadslid en fractieleider van haar partij...

 

Gusta werd in Mechelen geboren op 28 november 1932.  Ze woonde met haar ouders en haar zus Jeanne in de Merodestraat.

Haar vader was hoofdonderwijzer aan de RMS. 

Gusta Smets huwde in 1958 met Sylvester Tys.  Het echtpaar kreeg 1 zoon: Eric.

Midden de jaren zeventig van vorige eeuw stapte ze in de politiek.

Beroepshalve was ze leerkracht Frans en gaf ze les bij Ursulinen Mechelen. Voordien was ze ook lerares in den Ham en kortelings in het Scheppersinstituut.

Hoewel ze de tachtig reeds voorbij was, was ze nog altijd heel bedrijvig binnen OKRA-Mechelen en de CD&V-seniorenbeweging.

Al de dingen opnoemen waar ze zich gedreven heeft achtergezet of die ze mee heeft kunnen realiseren, zou ons te ver leiden.  Eén zaak wil ik toch vermelden: ze ijverde onverdroten voor meer straten met vrouwennamen.  En die slag haalde ze thuis voor een aantal aan de Europalaan palende straten.

Eveneens kwam ze heel erg op voor een beter openbaar vervoer voor ouderen en minder-mobielen.

 

                                         

 

Gusta hield van haar stad en haar rijke geschiedenis.  Ze kende ze door en door.  In het centrum zag je haar vaak.  Ze woonde dan ook op de Haverwerf.

Gusta was al verscheidene jaren weduwe.  In 1997 overleed haar echtgenoot. Vanuit Mechelenblogt wil ik haar zoon Erik, schoondochter Hilde, en kleinzonen Tom en Bart mijn deelneming aanbieden bij het verlies dat hen nu zwaar moet vallen.

Mechelen verliest één van zijn dames-met-klasse.  De Mechelse politiek verliest één van haar voormalige sterkhouders en de vrouwenbeweging verliest een stevig voortrekkersfiguur die het pad effende voor al diegenen die na haar kwamen. 

Gusta Tys-Smets ging in onze stad niet ongemerkt voorbij.  Deze energieke vrouw wist bakens te verzetten en ze genoot het respect van velen. 

Meer gegevens zijn op dit moment niet beschikbaar.  Dat volgt wel.  Het nieuws is nog te recent.

 

(met oud-schepen van cultuur Frank Nobels)

 

(het interview van Bart Pepermans is binnenkort nog online te beluisteren op Radio Opsinjoor - 'Mechelse Peper')

  (foto Radio Opsinjoor - 6 nov.)

 

 

 

Gusta was een dame om U tegen te zeggen ... op vele vlakken. Bij Mechelenbinnenstebuiten was zij een vaste abonnee op onze zomerwandelingen. Vergis u niet, als gids moest je je verhaal serieus kunnen verdedigen want zij was een vrouw ' die pertinente vragen stelde '. Die moest je kunnen beantwoorden op een directe manier, zonder zwans en dan pas werd je een gesprekspartner.

Zij was bij sommigen gevreesd en bij anderen geliefd. Voor mezelf was ze telkens een uitdaging: een geslaagde gidsbeurt moest je verdienen en Gusta zat in de jury!

Erik, als je dit leest dan begrijp je me wel ;-)

De uitvaart van Gusta gaat zaterdag a.s door om 10 uur in de Sint-Romboutskathedraal...