Getekende oorlogsverhalen in Hof van Egmont

 

(foto's: Jan Smets)

...Niks dan stralende gezichten vandaag in het Woonzorgcentrum Hof van Egmont!  Ondanks het bar slechte weer ging het er binnen uiterst gezellig en 'warm' aan toe.  En dat had alles te maken met de vernissage van een tentoonstelling die nog loopt tot en met 8 december.  Het gaat over een wel érg bijzondere expo.  Jongeren van het zesde leerjaar van GO Shil hebben deze tentoonstelling samen opgezet met senioren die hier resideren.  En die samenwerking was erg verrijkend!  Over de generaties heen groeide er een leuke vriendschapsband tijdens dit project.  Het 'Guernica-project' was een onderdeel van het twee maand durende 'kunst@home' dat zich tot doel had gesteld een zinvolle dagbesteding aan te bieden aan de bewoners en hun talenten te tonen.  In het 'Guernica-project' vertelden de ouderen over hun oorlogservaringen.  De jongelui luisterden ademloos naar hen, en stelden vele vragen.  Samen brachten ze nadien al deze verhalen in beeld.  En vandaag kregen we het verbluffende resultaat te zien!

 

 

Juf Veronique (die er vandaag jammer genoeg niet kon bij zijn wegens ziekte) en meester Bart (rechts op de foto)  hebben het ganse traject begeleid.  Ze kijken er met grote tevredenheid op terug...

 

Ja, het project mag wel geslaagd genoemd worden.  Er groeide een mooie band tussen de bewoners en onze leerlingen.  Misschien ontstaan er wel langer durende contacten?  Al een achttal jaar komen we hier op bezoek in het Hof van Egmont, met activiteiten zoals een kwis, of een ontbijt, of met een Kerstparade...  Maar dit was wel iets bijzonders.  Hier werkten we écht samen.  En deze interactie gaf een meerwaarde.  De kinderen brachten iets mee vanuit hun leefwereld en de ouderen vertelden van de tijd dat zij jong waren.  De leerlingen keken er erg naar uit om aan dit project te werken.  Op de tekeningen die ze hier samen met de bewoners maakten, en die ze verder uitwerkten in de klas schreven ze nadien een boodschap. 

 

Twee maanden lang proefden de bewoners van het Hof van Egmont van kunst, en dit dankzij vele activiteiten.  Men ging creatief aan de slag door te schilderen op doek of zijde of door te beeldhouwen.  Ook workshops bloemschikken of cupcakes maken stonden op het programma.

Het onderdeel 'Guernica' is misschien wel het meest in het oog springende.

 

 

De bewoners deelden hun ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog waar zij de laatste getuigen van zijn, met de kinderen van GO Shil.  Men vertrok vanuit het beroemde schilderij 'Guernica' van Pablo Picasso.  Op een A3-blad creëerden zen nadien een eigen versie van dit kunstwerk met de getuigenissen van de ouderen als inspiratie.  Ook de bewoners zélf werkten mee.

Schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis opende de tentoonstelling.

 

We moeten onze ouderen uit hun schulp blijven halen door hen creatief te laten bezig zijn.  Zo wordt de kans op isolatie kleiner en tonen we aan dat hun talenten ook belangrijk zijn.  We streven naar meer van deze activiteiten in onze woonzorgcentra...

 

Creatief bezig zijn is één ding...  Het samenwerken tussen verschillende generaties is een ander ding.  Maar zeker even waardevol.  Daarvan getuigen de enthousiaste oudere en jonge kunstenaars volmondig!

 

(Josée met haar jonge vriendjes...)

 

Josée Vermost is 95 jaar, en kan ze beslist minstens 10 jaar liegen over haar leeftijd.  Ze gaan aan de slag met Bram Van Hauthem, Lennerd Verbeke en Alexander De Munter.  Als ik de jongelui vroeg hoe ze de samenwerking hadden ervaren, wordt verrassend geantwoord met: 'intens!'.  Josée vertelde hen over de angst die men voelde toen de V1-bommen vielen, en ook over de vlucht...

 

 

(Anna...)

 

Anna De Greef die van Tisselt afkomstig is vertelde ook over haar oorlogservaringen aan Clarisse Brusselmans, Helena Janssens en Rayan Bougrine.

 

Anna was 15 jaar toen de oorlog uitbrak.  We hebben vele dingen gehoord waarvan we nog niks wisten. Met onze eigen grootouders hebben we nog niet zoveel over de oorlog gepraat.  Samen met Anna hebben we getekend, en in de klas hebben we er verder aan gewerkt.  Het was voor ons de eerste keer dat we in het Hof van Egmont kwamen, maar het is ons reuze meegevallen.  We denken dat we nog gaan terug komen!

 

(Elza...)

 

Elza Van Camp heeft pretlichtjes in de ogen.  Ze heeft er duidelijk ook plezier in gehad.  De uit Battel afkomstige dame vertelde haar herinneringen aan Romy Cornelis, Jutta Verkest en Marit Franken.  En het klikte duidelijk tussen hen.

 

Elza vertelde boeiend...over het vallen van de bommen en hoe de mensen weenden...  We zijn goeie maatjes geworden.  Elza is heel lief, en ze lacht veel...

 

 

Even enthousiast ging het er aan toe bij de bijna 90-jarige Frans Crol uit de Hanswijkenhoek die pas sinds een halfjaartje in Egmont woont.  Hij vertelde over de oorlog aan Winston Sontodimendjo ("Mijn vader komt uit Suriname.."), Oumeina Hammouda en Safouan Boytoh. 

Winston:

 

Frans heeft gepraat over de vlucht.  Hoe sommigen gingen vluchten met de fiets en anderen met paard en kar.  Dat hebben we dan ook getekend.  Het was een tof gesprek.  Frans vertelde dat hij echt kippenvel had bij de Bevrijding.  Ik denk na onze babbel ook meer na over hoe de vluchtelingen uit Syrië zich nu moeten voelen... 

 

(Frans en Winston)

("ik vertelde ook over het Oostfront" zegt Leo Lepage...)

Zowel de creaties van de leerlingen als de andere creaties van de bewoners worden tentoongesteld in de kunstgalerij van het Hof van Egmont (Hendrik Speecqvest 5) tot en met 8 december.  De expo is vrij toegankelijk voor iedereen.

 

En bij het afscheid volgt een warme knuffel...