Artistieke Fikkers knallen in H30

met categorie:  

20 Artistieke jongeren fikken, vonken en knallen erop los in H30. Ze noemen zichzelf “Fikkers”, jongeren die erop los “Fikken” in het gebouw van H30 in de Hanswijkstraat. Op de hoogste verdieping werd ik verwelkomd in de repetitieruimte, daar waar de jongeren hun artistieke skills kunnen verbeteren en vooral hun eigen culturele projecten kunnen waarmaken. Hier worden ze gecoacht en ondersteund door het H30 team, maar ook door Fikkers van vorig jaar, de “Residents


Jongeren staan dichter bij wat ze willen, zij kunnen beter dan wie ook input geven aan het Cultuurcentrum. Samen zorgen wij voor prikkels om deze brede groep bewust te maken van hun artistiek potentieel. Door gratis repetitieruimte aan te bieden voor korte periodes, kunnen we de jongeren ook inzicht geven in de trajecten die H30 hen kan bieden” zegt Jamal Belkadi (medewerker van H30)

Fikken is een intens traject waar met een maximum van 9 groepen per seizoen, een residentie, begeleiding en omkadering wordt gecreëerd. Concrete projecten van knallen, zijn Kunstbende, het sluitstuk van RESET of de rand programmatie van Zot Geweld / Dwaze Maagd.

Wij van H30 zetten dit seizoen ook sterk in op het stimuleren van ontmoetingen, door bijvoorbeeld mond aan mond reclame, zo krijgen we kruisbestuiving tussen de jongeren. Binnen H30 vinden ze extra kracht bij elkaar om hun projecten waar te maken. Flikkers worden ook sterk betrokken bij de verdere ontwikkeling van H30, en het podiumaanbod in het cultuurcentrum” vertelt Jamal verder.

In H30 kunnen de jonge toekomstige kunstenaars, want dat zijn ze allemaal, terecht in verschillende kunstdisciplines waaronder muziek, dans, beeldende kunst en een naaiatelier.

H30 is dit seizoen gestart met zeven groepen, maar er is nog plaats voor twee groepen. Ik doe dan ook een warme oproep naar jongeren met goesting om zich ook aan te melden bij deze toffe bende. Een traject van H30 heeft al vele jongeren doen geloven in zichzelf en vooral doen schitteren op diverse podia” zegt Björn Siffer (schepen van cultuur)

De zanger van de Fikker muziekband Zombie Butterfly is blij dat ze de kans hebben gekregen om in deze ruimte te kunnen repeteren. In totaal bestaat de muziekgroep uit vijf personen. Twee ervan gaan uit werken, de andere drie jongens studeren nog. Zij brengen een mix genre van Metal, Rock, Hardrock. Zelf noemen ze zich “Mechels Laweit” omdat ze vandaag niet bepaald een genre op hun band kunnen plakken. Voor 2017 willen de bandleden er alvast stevig tegenaan gaan, en met vooral veel fun de toeschouwers vanaf het podium vermaken..

Eén van de jongere Fikker meisjes uit Stikbitchen vertelt, “De passie voor naaien heb ik niet vanaf school meegekregen, maar van mijn zus. Wij werken in onze groep over het algemeen met projecten, waarvan ons volgend project zal bestaan uit “wanten”, waar het idee is ontstaan doordat er veel “wanten” gevonden worden in het Vrijbroekpark. Deze wanten gaan we dan na een opknapbeurt verkopen in datzelfde stadspark

Stikbitchen mikt vooral op organisaties en mensen die projectideeën bij Stikbitchen binnenbrengen, en daar dan graag aan meewerken om het verder uit te voeren. Herinner je nog de regenboogvlag die de voorbije zomer Margareta van Oostenrijk heeft bedekt, deze was van de hand van de Stikbitches. Met de opbrengsten van hun verkopen kunnen de Stikbitchen nieuw materiaal en stoffen aankopen, maar ook workshops bijwonen, of andere nuttige dingen die hen kunnen ondersteunen in wat ze doen. De Stikbitches reopen alvast op om projecten binnen te brengen.

Andere fikkers zijn Chaimae & Sarah waar hun passie zingen en dansen is, en op deze plek H30 vinden ze het geweldig om te werken. Flawless, zijn gek op dansvloeren, en kunnen dankzij H30 veel vooruitgang boeken, en andere jonge meisjes inspireren dat school en passie, perfect te combineren zijn. Jonas Tuch zoekt zijn passie dan weer in het schilderen, een plek waar hij volledig zijn eigen ding kan doen. Jonas houdt vooral van canvas beschilderen, maar zijn grootste doel is graffiti. Ignition werpt zich ook met volle teugen op de muziek. Zij moeten hun repertoire nog verder uitbouwen, maar kijken toch al reikhalzend uit naar de podia. Ze zijn alvast ongelooflijk blij dat ze de kans krijgen dankzij H30 om deze repetitieruimte te mogen gebruiken. David Katshiunga is een creatieveling die de aangeboden ruimte met beide handen heeft aangenomen. David wil vooral zijn skill delen met vormingen en workshops. Momenteel schildert deze kunstenaar in spe in het beeldend atelier van H30.

Jongeren ondersteunen die ondernemend zijn, is waar wij het voor doen. Zo is Youssef iemand die ook een Fikker plek heeft gehad, en vandaag nog steeds in huis is, waarmee ik wil aantonen dat jongeren die zelf verder willen gaan, wij op die manier ze laten verder groeien naar een soort partnerschap” zegt Annelien (coördinatrice van H30)


Ben jij tussen 16 en 30 jaar, en wens jij nog deel uit te maken van H30, en volop te Fikken, neem dan snel contact op met H30@mechelen.be

Foto 1 en tekst Verschueren Eddy, Björn Siffer, Annelien en Jamal
Foto 2 Facebook pagina Zombie Butterfly
Foto 3 Facebook pagina Stikbitches