Amazing Haydn klinkt over Mechelen

Het Haydn-Genootschap bestaat dit jaar reeds 20 jaar. Sedert haar oprichting in 1996 is aanvankelijk de Haydn-Biënnale, en vanaf 2012 het jaarlijks terugkerende kleine maar fijne klassieke muziekfestival "Amazing Haydn", een charmant internationaal muzikaal visitekaartje voor de stad Mechelen gebleken.

Het Haydn-Genootschap plaatste haar jubileumjaar 2016 helemaal in het teken van Wenen, de wereldhoofdstad van de muziek! 

Haydn-Genootschap Mechelen

De Oostenrijkvereniging Servus wil in de eerste plaats de figuur van Joseph Haydn, geboren in 1732 en in Wenen overleden op 77 jarige leeftijd zijn leven en werk, en dat van zijn tijdgenoten, vaak zijn het eigen leerlingen en of  bevriende componisten, in Vlaanderen uitdragen

Amazing Haydn

Na de ophefmakende 14-daagse keizerlijke droom-jubileumreis die het Haydn-Genootschap in september naar Wenen zelf maakte, staat nu ook het najaar in Mechelen, met "Amazing

Haydn", helemaal in het teken van Wenen. Tijdens 3 topconcerten van internationale rang, in diverse Mechelse historische locaties, ligt de focus op het geniale Weense componistenvierluik Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert, een "Wiener Melange" van het zuiverste Wiener Blut kaliber

Twee memorabele concerten passeerden reeds dit jaar de revue. Nadat op 29 oktober het Weense topensemble Musica Parabolica haar opwachting reeds gemaakt had op de Mechelse markt was er op 30 oktober in het kerkhotel "Martin'S Patershof" de bijzonder feestelijke openingsact met dit kwartet. Zij speelden als enig Oostenrijks ensemble op historische ventielloze baroktrompetten. Vervolgens was er het eerste concert met het internationaal gereputeerd Mozartensemble der Wiener Volksoper o.l.v. de befaamde fluitist Hansgeorg Schmeiser. Op 6 november speelde het wereldbefaamde Altenberg Trio Wien in de kerk van O.-L.-Vrouw van Leliëndaal in de Bruul. Dit Trio is sinds haar oprichting “Trio in Residenz” der “Geselschaft der Musikfreunde Wien”.

De jubileumeditie van “Amazing Haydn” is op zondag 27 november om 16 uur. aan haar apotheose toe. In de fraai gerenoveerde Sint-Pieter en Paulkerk aan de Mechelse Veemarkt verwelkomt “Amazing Haydn” voor haar slotconcert van 2016 dit keer jong toptalent van bij ons. 

Le Concert d’Anvers, een jong en gedreven professioneel orkest dat gedirigeerd wordt door de zeer getalenteerde jonge dirigent Bart Van Reyn. De focus in hun repertoire ligt bij de 18de en vroege 19de eeuw. Centraal hierbij staat het overbrengen van de vonk van speelvreugde op het publiek.  

Amazing Haydn

Het orkest concerteert er samen met de ook al gerenommeerde jonge Antwerpse toppianist Lucas Blondeel, halve finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd. 

Op historische instrumenten brengen zij zowel een integraal als uniek Haydn-programma. Zij zullen aldus de tijd van Joseph Haydn in de kastelen en paleizen van de roemrijke adellijke familie Esterházy weer helemaal doen herleven. 

Heel in het bijzonder zal de aangekondigde komst van niemand minder dan vorst en vorstin Anton Esterházy, 13e vorst van Esterházy, nazaat van Haydns beroemde broodheer, dit slotconcert beslist extra charme en uitstraling geven.

Info & reservatie: http://users.telenet.be/haydngenootschap - 015 33 11 03 www.uitinmechelen.be - 070 22 28 00 - uit@mechelen.be

Foto’s: en tekst Leo De Nijn & Carine Peeraer & Verschueren Eddy