Allerheiligen onder een stralende zon

"Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn"

De herfstzon verlicht de graven en perken op het Mechels kerkhof.
Een dag waar woorden tekort schieten, een moment van rust en vrede. Allerheiligen brengt iedereen naar de begraafplaatsen, op zoek naar iets, een strohalm om zijn dierbaren mee te kunnen laten vieren op hun feestdag. Feestdag klinkt vreemd, maar voor hen en voor ons, is Allerheiligen het moment om in gedachten samen te zijn.

Allerheiligen op het kerkhof van Mechelen

Allerheiligen wordt bij de christenen gevierd sinds de achtste eeuw. Als voorbereiding vieren we al op Allerheiligenavond, ontstaan in Ierland, vandaag beter bekend als Halloween. We doen het door bloemen, chrysanten, bloemstukken, kaarsen, … op de graven of strooiweide te plaatsen. Praten met onze dierbaren en geliefden, een traan hoort erbij, op zoek naar geluk en rust in ons leven.

Allerheiligen op de Stedelijke Begraafplaats te Mechelen

De Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie, vierde deze week nog zijn 70 jarig bestaan, in een korte optocht trok de harmonie van ingang Ziekebeemden samen met vaderlandslievende verenigingen, scouts en een afvaardiging van het stadsbestuur langs het oude kerkhof, opgericht op 2 juli 1784, richting Heldenmonument.

Een bloemenhulde, in een serene stilte, aan de voet van het Heldenmonument.
Benny Verschueren van de Politieharmonie blies onder ruime belangstelling “Ten Velde” en “Last Post” op zijn Cornet, een nederige stilte daalt neer op het kerkhof.

Vervolgens speelde de Politieharmonie de hymnen tijdens het hijsen van de vlaggen van Engeland, USA, de Russische Federatie, Frankrijk, de Vlaamse Leeuw en België. Een doedelzakspeler gaf de herdenking extra luister bij.

Naar aloude traditie komen families na het kerkhofbezoek samen om na te praten, te drinken en pannenkoeken te eten. Dit kan thuis maar ook in een café, bij een begrafenisondernemer. Voor de gelegenheid was de kantine van KV Mechelen ook opengesteld voor het publiek

Morgen is het Allerzielen, kruisjes ter nagedachtenis van onze overledenen worden opgehangen in de kerk. Onze overledenen herdenken we iedere dag van het jaar, maar een dag als vandaag herdenken en vieren we samen ...

Tekst en foto's Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Alle foto's kan je hier bekijken