natte bokes in het park...

 

(foto's: Jan Smets)

De herfst toonde vandaag haar minder fraaie kant.  Regen en wind bepaalden het weerbeeld en strooiden toch wel wat roet in het eten van de organisatoren van de Mechelse Kunstbende. En dat was een tikkeltje jammer.  Hierdoor kwamen niet zoveel jongeren afgezakt naar de Kruidtuin.  Maar wie het barre weer trotseerde was getuige van de aftrap van Kunstbende 2017.  De Bo'kes-bende van H30 wilde met een leuk en boeiend programmaatje het startmoment wat meer in de verf zetten.  En wat we te zien en te horen kregen getuigde van het grote talent van eigen bodem.  Toffe performances als de geknipte promotie voor Kunstbende 201! "Jong Mechels talent moet zich tonen!" benadrukte cultuurschepen Björn Siffer in zijn openingswoordje. "En dan moet je bokes eten om sterk te staan...".  Hij doelde hiermee natuurlijk op het samen gezellig boterhammen eten in het groen van de Kruidtuin bij het begin van het traject...

 

 

Jorien De Cloedt en Shamisa Debroey van H30 waren bij aanvang toch wel lichtelijk nerveus.  Ze hadden hier flink wat tijd en energie in gestoken, en dan valt het weer zo tegen.  Maar daar is niks tegen te beginnen.  Het was natuurlijk ook wel wat sneu voor de jonge artiesten die het beste van zichzelf gaven.

En toch: voor de moedige jongeren die toch naar het stadspark kwamen afgezakt was er nietemin wat te beleven dat de moeite waard was.  Het moet gezegd: viel dit startmoment een beetje in het water: het kalf is nog helemaal niet verdronken!  Integendeel.  Het staat al stevig op z'n poten en dat zullen we binnenkort geweten hebben!

In de Kruidtuin kregen we optredens te zien van dichters Max Greyson, Wanna en Samira Saleh, dichter en zanger Wide Vercnocke en circusartiest Batist Van Baekel: een muziek-en poëzieprogramma om 'U' tegen te zeggen.

 

 

 

 

Met deze promotieacite willen we het voortraject van Kunstbende in Mechelen op gang trappen.  Bedoeling is zoveel mogelijk jongeren uit onze regio te inspireren om eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen...én om het dit schooljaar ook te tonen. Het is H30 die de Kunstbende in onze stad wil 'dragen'.  'Kunstbende' is een concept dat werd 'uitgevonden' door de socio-culturele organisatie Villanella uit Antwerpen. Het is een nationale kunstwedstrijd met tien regionale voorrondes, waaronder ook in onze stad.  Je kan kiezen uit tien categoriën: beeld, circus, dans, dj, film, foto, mode, muziek, performance en tekst. Het is ook Villanella die dit alles coördineert...

 

...vertellen me Dorien en Shamisa...

Op 11 maart zullen alle jonge Maneblussers tussen 13 en 19 jaar de kans krijgen om hun kunsten te tonen tijdens de Mechelse voorronde van Kunstbende.  Men kan zich inscrhijven voor één of maximum drie disciplines.

Wie uitblinkt tijdens deze regionale voorrondes kan doorstoten naar de nationale bootcamp en vervolgens naar de finale op 6 en 7 mei in Gent.

Schepen Siffer:

 

 

In Mechelen staat Kunstbende voor veel meer dan alleen een wedstrijd.  Vanaf deze week tot aan de voorronde in maart organiseert artistieke werkplek voor jongeren H30 met Kunstbende een voortraject vol gekke promotiestunts, artistieke workshops en culturele uitstappen...  Met dit voortraject wil onze stad zoveel mogelijk jongeren bereiken.  Ook zij die niet direct in aanraking komen met kunst en cultuur.

 

In de herfst-en Kerstvakantie kunnen jongeren deelnemen aan gratis workshops, en in de Krokusvakantie profiteren ze van gratis coaching op maat.  Een professionel, artistieke coach gelinkt aan elke kunstdiscipline begeleidt de jonge artiesten in hun zoektocht naar het beste resultaat.

H30 voorziet in kader van Kunstbende naast workshops en coaching ook werkruimtes, advies en materiaal.  in februari en maart kunnen de deelnemers één keer per week werken in hun open atelier in de Hanswijkstraat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken, werken we samen met sociale en culturele partners zoals J@M vzw, Straathoekwerk Mechelen, Groep Intro, 't Arsenaal, Nona, de kunstacademies en de Jeugddienst van onze stad en nabijgelegen dorpen.  Natuurlijk kunnen jongeren ook na of buiten Kunstbende bij H30 hun talenten ontdekken en ontwikkelen.

 

Na zeven jaar radiostilte keerde Kunstbende vorig jaar terug naar Mechelen.  200 (!) Mechelse jongeren namen deel aan workshops en coaching.  83 schreven zich in voor de voorronde in Mechelen.  Schepen Björn Siffer is enorm trots op het feit dat onze jonge stadsgenoten het er zo goed vanaf brachten vorig jaar. In de disciplines dans, mode, film, circus en muziek haalden 6 van hen de ultieme finale, waarvan 3 zelfs de eerste prijs wegkaapten!  Hij is er dan ook van overtuigd at ook volgend seizoen Mechels talent zal schitteren in Kunstbende!

 

Als je tussen 13 en 19 jaar oud bent, dan kan je je inschrijven voor Kunstbende tot en met 11 februari via:

 

www.kunstbende.be

Kunstbende Mechelen via H30: Shamisa Debroey en Jorien De Cloedt

kunstbende@mechelen.be

015/ 29 80 96

www.facebook.com/kunstbendemechelen