Mechelen knipt het licht uit!Mag het licht aan? Morgenavond en -nacht niet!

Zaterdag 8 oktober 2016 geldt als Donkerste Nacht van het Jaar: in Mechelen en zovele andere steden en gemeenten in Vlaanderen gaan de lichten uit. Dan vindt de eenentwintigste Nacht van de Duisternis plaats.

De deelnemende steden en gemeenten doven de openbare verlichting een avond lang en steunen zo de campagne van de Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de werkgroep Lichthinder. Door zich in het duister te hullen zet ook de Dijlestad de problematiek van de lichtvervuling in de kijker. 

In Vlaanderen wordt (te) veel en verkeerd verlicht”, dat is het uitgangspunt van de initiatiefnemers. Volgens hen kan het gerust met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te voeten. Vaak wordt de verlichting naar boven de hemel in gestraald. Te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij de stedelijke bevolking. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijden eronder. Behalve dat alles is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling.

Met haar deelname aan de Nacht van de Duisternis hoopt stad Mechelen de Mechelaars bewust te maken van rationeel energieverbruik. “Waar mogelijk proberen we in de stad slimmer en zuiniger te verlichten. Voor onze stedelijke led-verlichting hebben we alvast een aantal testen gedaan met dimmen”, zegt Schepen van Duurzaamheid en Energie Marina De Bie, “de nieuwe armaturen worden zo ontworpen dat ze vooral naar beneden stralen en niet in alle richtingen”, aldus De Bie. 

Vanaf 18 uur wordt de verlichting van het stadhuis, de Sint-Romboutstoren, het Schepenhuis en het Postgebouw beperkt gedoofd, tot 8 uur’s ochtends. Ook de klemtoonverlichting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Hanswijkbasiliek, Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden wordt gedimd. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat schakelt men tijdelijk over op functionele verlichting.

De stad roept ook haar inwoners op om een steentje bij te dragen. Dat kan op simpele wijze: laat geen lichten onnodig branden en wees zuinig met je energiegebruik.

Meer info vind je op www.nachtvandeduisternis.be