De Barak van Bartel in Vrijbroekpark

met categorie:  

Voorbije zondag was het een druilerige zondag, niet echt een dag om snel wat mooie foto’s te gaan maken. Op zoek naar wat informatie voor het blog, ben ik toch op mijn fiets gestapt richting Vrijbroekpark, waar “Kwispeldag” werd georganiseerd ter gelegenheid van Wereldierendag. Van de Kwispels heb ik niet veel gevonden, maar bij mijn zoektocht ernaar, ontdekte ik de “Barak van Bartel”, gebaseerd op een Noors boothuis.

Als regelmatig bezoeker van ons openbare stadspark, had ik zelfs helemaal geen weet van dit nieuwe plekje midden in de natuur. Alleen vraag me nu niet, hoe ik er gekomen ben, maar als ik mijn geheugen een beetje opfris, dan vermoed ik dat het ergens richting cricket veld was ...

Na wat detectivewerk ter plaatse leer ik dat de “Barak van Bartel” officieel geopend is op zondag 28 augustus van dit jaar. De houten barak of ik zou het ook een schuur durven noemen, is vanaf de zandweg bereikbaar via een verhoogd vlonderpad. Als ik rond me heen kijk, dan is het naar mijn mening een speelzone, maar ook een rustzone. Kinderen kunnen alvast hun hartje ophalen door te klimmen of te balanceren op boomstammen en allerhande andere tuigen. Binnen de barak tonen enkele vragen, zoals “zoek de camera”, dat het ook een doe-functie heeft, en vooral het opschrijft “Houd dit pareltje Rein” is de smeekbede naar de bezoekers toe.

Omliggend is een mooi stukje natuur, waar je een prachtig panorama hebt op de omgeving. Iets verder van de barak bevinden zich een drietal houten ligzetels of banken, waar een moment rust, zeker op zijn plaats is.

Achter dit unieke houten skelet moet ook een achtergrond liggen, dat heb ik opgezocht, en ben tot de ontdekking gekomen dat alles is ontstaan naar aanleiding van een tv programma op Discovery Channel. De gekende tv presentator Bartel van Riet, is voor het programma langsgegaan langs de fraaiste tuinhuizen in Vlaanderen en Nederland. Dit heeft hij gedaan samen met collega’s architecten Eef Coolen en Bart Lens. Met alle kennis die Bart gedurende deze tocht verzameld had, heeft hij zijn eigen schuur “De Barak van Bartel” gebouwd in ons eigenste Vrijbroekpark. In de laatste aflevering van het tv programma, is hier ter plaatse het mooiste tuinhuis verkozen en onthuld geweest.

Veel meer kan ik er niet over schrijven, alleen kan ik u aanraden om iets verder te wandelen, dan de rozen- of dahliatuin, en op ontdekking te gaan naar “De Barak van Bartel”