ART FAIR Mechelen

Zondag opende Marleen De Smet (Galerij M), Diederik Beele en Björn Siffer (schepen van Cultuur) officieel de allereerste kunstbeurs ART FAIR MECHELEN. Een selectie van kunsthandelaars, galeries en kunstenaars toonden een gevarieerd aanbod aan kunstwerken in de pas gerastaureerd Heilig Geestkapel en het aanpalende Heilig Geesthuis aan de Minderbroedersgang te Mechelen

Onder de noemer “Lijnen die raken” was het al van bij de opening om 10 uur een gezellige drukte. De tentoonstelling was kort maar krachtig, exclusief maar toegankelijk, kwalitatief maar vooral voor een aanvaardbare prijs. Dat is wat Kunst in Mechelen, de tijdelijke vereniging achter dit evenement, voor ogen had met Mechelens eerste kunstbeurs.

Naast schilderkunst, fotografie en grafiek kon ik zaterdag op ART FAIR MECHELEN genieten van een interessant aanbod aan keramiek, glaskunst, boekdrukkunst, beeldhouwkunst en etnische kunst. Ik ben geen expert in kunst, helemaal niet, maar hier en daar had ik wel bewondering voor de getoonde stukken. Waar ik het niet begreep, stond de kunstenaar paraat voor een uitgebreide uitleg, in voor leken begrijpbare taal

Bij mijn binnenkomst wende mijn schuchtere blik zich op de stand van Sjarabang. Gelukkig ken ik deze toffe mensen al een tijdje, en was mijn drempelvrees naar kunst toe al snel als sneeuw verdwenen. De mensen van Sjarabang schilderen met structuur en reliëf, maar vooral belangrijk is dat alle technische regels betreffende tekenen en schilderen bij Sjarabang aan de kant worden gezet. Het resultaat liet zich zien op de tentoonstelling met prachtig abstracte werken, die veel bezoekers bekoren konden.

Netjes verweven tussen de stand van Sjarabang en David Norden maak ik een praatje met beeldend kunstenaar Guido De Vos (62) uit Zottegem. Hij maakt vooral beelden uit brons, maar ook epoxy, polyester en andere grondstoffen. Het is niet zomaar een kunstenaar, Guido volgde een artistieke opleiding aan de Koninklijke Academie te Oudenaarde. De bronzen beelden die ik bewonderde toonden mensenlichamen waar de essentiële contouren zichtbaar waren. Guido heeft niet enkel een passie voor beeldhouwkunst maar ook schilderkunst ligt hem nauw aan het hart. (website)

Op zoek naar Afrikaanse kunst, dan kan je zeker niet voorbij antiquair David Norden. 25 jaar reeds verdiept hij zich in de Afrikaanse kunst, en is steeds al reizend of thuis op zijn pc, wereldwijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Persoonlijk heeft David een voorkeur voor Dan maskers en Ashanti poppen. Een pronkstuk op de tentoonstelling was een Goli-Kpele Moon masker dat in 1972 vanuit het Washington Museum naar hier is gekomen.. Opvallend is wel dat hij nog nooit naar Afrika gereisd is, maar wie weet in de toekomst.  Met volle passie toont en vertelt hij me alles over de kunstvoorwerpen die hij met zorg geplaatst heeft in deze prachtige locatie. (website)

Een prachtig schilderij met een beeld van een oud huis, midden een al even mooie natuur trok mijn aandacht. De aanwezige kunstenaar Jef Van Grieken uit Keerbergen, aarzelde niet om mij het verhaal van dit kunstwerk uit de doeken te doen. Het geheel speelt zich af in Timsgarry, een stadje op Isle of Lewis (Schotland), waar Jef drie dagen lang gelogeerd heeft in Baile-na-Cille, een drukbezochte B&B middenin de Schotse natuur. Het leek wel een foto, maar niets is minder waar. Of het nu op één van zijn vele reizen is, of In het atelier, steeds brengt Jef met een dun laagje pastel of aquarel, een doek tot leven. (website)

Ludo Slabbaert (66) komt uit Antwerpen en reist de hele wereld rond, op zoek naar leuke plaatsjes. Telkens is hij op zoek naar een bepaald thema waaronder de tentoongestelde foto’s van English Piers als Brighton en Eastbourne, maar ook Lighthouses (vuurtorens) fotograferen behoort tot de fotokunst van Ludo. Hij is een gedreven man achter de lens, en deelde graag zijn kennis als ex-leraar met anderen door het geven van bijvoorbeeld workshops aan het JCI. (website)

In de Heilig Geestkapel, het trapje af maakte ik een praatje met jawel een hollander. Jan Everwijn komt uit Bergen, het bijna uiterste noorden van Nederland. Deze supervriendelijke kunstenaar of beeldend vormgever zoals hij het zelf zegt, heeft zich verdiept in prachtige kunstwerken in brons, keramiek en hout. Uit zijn opvallende collectie ging mijn blik naar een opvallend beeldje net links van het deurtje. Jan vertelt me dat het beeldje de vrouwelijke Griekse mythologische figuur Icarus uitbeeldt, hij noemt het dan Icara. Het verschil zit hem in één van de vleugels. Bij Icarus hangen beide vleugels omlaag, beide Icara hangt slechts één vleugel omlaag. Ja, die kunstenaars, het blijft toch een speciaal volkje. (website)

Deze kunstbeurs ART Fair zou niet mogelijk geweest zijn zonder de inzet van Marleen De Smet. uitbaatster van Galerie M in de Kanunnik De Deckerstraat. Ook zij stelde onder de vleugels van Galerie M, prachtige stukken van diverse kunstenaars als Lucas, Roger en Tania ten toon op de kunstbeurs. Vooral het glaswerk uit haar hand, waar Marleen een passie voor heeft, kon heel wat bezoekers bekoren (website)

Bij de uitgang maak ik nog snel kennis met Mia Lettany van Galerie Duende uit de Sint-Katelijnestraat. Deze Mechelse Galerie is een kleinschalig initiatief dat zich in de eerste plaats richt tot kwetsbare mensen. die net als bij Sjarabang moeilijk aan hun trekken komen in het reguliere circuit. Getuige van de gedrevenheid van de kunstenaars waren de prachtige getoonde stukken zoals het rode huis dat zijn plaats had veroverd in het midden van het Heilig Geesthuis. (website)

Het was alleszins geen typische kunstbeurs waarbij iedere galerie tentoonstelt binnen zijn eigen hokje maar een totaalconcept waarbij verschillende kunstdisciplines met elkaar in interactie gingen.
Behalve genieten van een verrassend kunstaanbod, kon de bezoeker in het pas geopende aanpalende café KUUB genieten van live optredens, bij een hapje en een drankje

Kunst was voor mij tot zondag een ver van mijn bed show, maar dankzij Kunst in Mechelen en dan vooral Marleen en de standhouders, is mijn wereld weer wat groter geworden. Ik kijk al uit naar de editie van volgend jaar ...

Met dank aan Marleen De Smet van Galerie M (website)

Tekst en foto's Verschueren Eddy