70 jarige Muziekkapel Mechelse Politie

Zaterdag 29 oktober 2016 vierde de Muziekkapel zijn 70ste jubileum. De Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie werd opgericht op 3 oktober 1946, en is nog één van de vijf Politie Harmonies in België. Bij de Mechelaars spreekt men in de volksmond van de “Politieharmonie”.

Politie Harmonie Mechelen

Die verjaardag ging niet onopgemerkt voorbij. De muzikanten van de harmonie werden ontvangen op het stadhuis, na een korte optocht met start op de Grote Markt over de Ijzerenleen, Geitestraat en Bruul, , uiteraard met veel muziek, en onder het toeziend oog van honderden shoppers.

Alles is begonnen als grap tijdens een syndicaal congres in Kortrijk, waar de Mechelaars opmerkten dat de gaststad Kortrijk een Politieharmonie had. Tegelijkertijd merkten de collega’s op dat er onder de Mechelaars ook wel muzikaal talent was, en alzo werd de Mechelse Politie Harmonie een feit.

Optocht van de Muziekkapel Mechelse Politie

Tijdens haar eerste bestaansjaren kende de harmonie een enorme bijval en een ononderbroken succes. Vanaf de start tot vandaag heeft de harmonie een 1200 optredens op zijn palmares staan. Vandaag wordt de harmonie nog steeds veel gevraagd op evenementen om net dat tikkeltje meer karakter te geven, mede daar zij muziek toegankelijk maken voor iedereen.

Helaas voelt het bestuur van de Mechelse harmonie ook dat het steeds moeilijker wordt om verjonging te brengen door nieuwe mensen toe te voegen.  Sommige oudere muzikanten krijgen het gezien hun leeftijd en fysiek, steeds moeilijker om mee op te stappen door de straten.

De eerste dirigent was Jan Segers. Hij werd in 1957, mijn geboortejaar trouwens, opgevolgd door Hubert Van Vaeck, die later op zijn beurt achtereenvolgens werd opgevolgd door Hendrik Kisling, Frans Nupie, Frans Storms, Francis Lantin en Frans Van Kerckhoven. De huidige dirigent van de Koninklijke Muziekkapel is Bart Van Buggenhout.

Poltieharmonie in de volksmond bij de Mechelaars

De eerste voorzitter was Hoofdpolitiecommissaris Lucien De Keyser. Hij werd in september 1970 opgevolgd door Adjunct-Commissaris Van Den Bosch, die nog datzelfde jaar wegens gezondheidsredenen ontslag nam en meteen werd opgevolgd door Adolf De Vos, de inmiddels op rust gestelde Hoofdpolitiecommissaris, en in 1985 zijn ontslag gaf tijdens de algemene ledenvergadering.

Hij werd opgevolgd door adjunct-commissaris Danny Van Grunderbeek. Tijdens de algemene ledenvergadering van 1992 werd deze laatste opgevolgd door commissaris Ghislain Herman.

Sinds enkele jaren hebben de muzikanten hun intrek genomen in de Stadsschouwburg, maar kijken er tegelijkertijd reikhalzend naar uit om ooit te kunnen spelen in de geplande Mechelse Concertzaal. Eén ding staat vast, de Mechelse Politie Muziekkapel heeft nog steeds de nodige dynamiek, en zal nu en in de toekomst verder blijven bestaan.

Björn Siffer verwelkomt en feliciteert de Muziekkapel Mechelse Politie

Na de openingstoespraak van Björn Siffer (Schepen van Cultuur) die zich samen met alle Mechelaars gelukkig prijst met dit ensemble voor hun toewijding en de faam van onze stad die zij muzikaal in heel het land uitdragen werden de muzikanten in de bloemetjes gezet. Traditiegetrouw komt de Mechelse Politie Harmonie om de vijf jaar naar het stadhuis om hun bestaan te vieren.

Het is dankzij jullie inzet en overgave, dankzij jullie lenigheid van geest, en jong van hart, dat we deze verjaardag kunnen vieren. Ik denk dat wij verjeugde twintigers zijn, maar met vijftig jaar ervaring. Vandaar een zeer welgemeende dankuwel” zegt Ghislain Herman (voorzitter)

Eddy Bevers (Burgemeester Willebroek) zegt “Ik heb vooral genoten om mee een toertje te kunnen doen met deze muzikanten, het klonk als muziek in de oren. Ik zou zeggen het Is goed, doe zo verder, en laat het ook in de toekomst klinken als muziek in onze oren”

Korpschef Yves Bogaerts heeft de muzikanten van de muziekkapel leren kennen voor hij er mee gaan werken is.

Vandaag ben blij dat ik beschikt over een muziekkapel met stuk voor stuk toffe mensen. Wat mij vandaag veel plezier heeft gedaan is de korte optocht van de harmonie, waar ik vooral glunderende gezichten heb gezien, en veel kindergezichten, wat me zeer pleziert, dit is de beloning voor hun prachtige werk al die jaren”.

Korpschef Yves Bogaerts en Eddy Bevers burgemeester Willebroek

De korpschef zegt ook dat hij op alle mogelijke manieren de steun aan de muziekkapel zal blijven verderzetten. Ieder jaar ziet hij de kwaliteit van de concerten verder toenemen. Yves Bogaerts vond het dan ook vandaag het moment om vanuit het politiekorps een kleine attentie, een financiële steun van 1750 euro te kunnen overhandigen aan de harmonie.

Ten slotte werden 8 Vlamo-medailles uitgereikt aan muzikanten, op basis van hun langdurige aanwezigheid in de Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie. Het gaat dan ook om de verdienste die ze behaald hebben in deze harmonie, gedurende 15, 25, 35 en 45 jaar. Opgesomd zijn dat Willy Verelst (45 jaar muzikant), Ghislain Herman (35 jaar), Ward Schoeters en Ann Tuyaerts (25 jaar), Luc Hermans, Guido Tijskens, Benny Verschueren en Annie Vervloesem (15 jaar).

Herinneringsmedaille 70 jarig bestaan Politieharmonie Mechelen

Bovendien ontving iedere muzikant van de muziekkapel nog een herinneringsmedaille naar aanleiding van het 70 jarig bestaan. De viering werd afgesloten met een verdiende receptie in het stadhuis, waar men het glas kon klinken en anekdotes uit het 70 jarig bestaan uitwisselen onder mekaar.

Tekst en foto's Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Alle foto's kan je hier raadplegen

Muziekkapel Mechelse Politie

Alle 100 foto's ook in hoge resolutie hier te bekijken of downloaden