ZWART-WIT, uit het atelier van Jan De Winter

 

(foto's: Jan Smets. rechtsboven: Jan De Winter; onder: Marc Van Camp)

 

Hij vertelt me dat hij pas nu zijn zuiverste werk zou kunnen maken, maar het lukt hem niet meer...

 

Dit vertelt Marc Van Camp over zijn twintig jaar oudere vriend, de Mechelse kunstenaar Jan De Winter.  Ze zijn al jaren erg goed bevriend met mekaar.  Het klikte vanaf het eerste moment tussen hen, en Marc kent het werk van Jan door en door.    Enkele jaren geleden stelde hij over hem het prachtige boek 'Man onderweg' samen.  Jan De Winter is één van de bekendste en grootste Mechelse kunstenaars van zijn generatie.  Onlangs werd hij 80 jaar.  Zijn gezondheid laat het wat afweten en daarom en ook wegens de zorg voor zijn hulpbehoevende echtgenote Clémentine komt hij nog weinig het huis uit.  Ook vandaag is hij niet aanwezig op deze eerste dag van de tentoonstelling van werk van hem, dat gedurende de hele maand september te bekijken valt in het Vrijzinnig Centrum De Schakel in de Guldenstraat. 

Marc wist zijn vriend te overtuigen om nog eens met zijn werk naar buiten te komen.  Het resulteert in een exclusieve expositie die een bezoek overwaard is.  De kunstenaar maakte een eigenzinnige selectie uit zijn atelier.

 

Jan De Winter koos voor zowel heel grote als kleine intieme werken op doek.  De meeste dateren uit de late jaren negentig, toen de kunstenaar verkoos om veel zwart-wit werk te maken met erg weinig kleur.

 

 

Voor het grote publiek zijn deze werken misschien minder bekend.  Jan vindt dat hij in deze periode meer zuiver en essentieel werk maakte.

Marc Van Camp is blij dat hij deze tentoonstelling kon opzetten. ( Mechelaar Marc is ethicus en in die hoedanigheid gaf hij les aan Erasmus in Brussel en aan Artesis in Antwerpen.  Zes jaar lang schreef hij voor de Morgen en hij deed ook de eindredatie van VRT-praatprogramma's.  Hij is vooral bekend ook als Cuba-kenner.)

 

Ik ben nu bezig met het inventariseren van het werk van Jan.  Gelukkig heeft hij alles zorgvuldig bijgehouden, van de kleinste tekeningetjes tot grotere kunstwerken, verschenen artikels, enz...  In juli werd hij tachtig jaar, en ik vond dat hij het verdiende om nog eens een tentoonstelling te krijgen.  Ik legde reeds contacten met het Cultuurcentrum, en daar was men het idee wel genegen.  Maar, het zal iets voor volgend jaar worden.  Ik wou zolang niet wachten en wou met deze kleinere expo al een 'aperitiefje' aanbieden...  Dit is het werk dat Jan erg graag wou laten zien.  Het is een schitterende keuze geworden.

 

Het werk van Jan De Winter is heel herkenbaar.  Het blijft uitmunten in verrassend, origineel, tegendraads, maatschappijkritisch en soms erg humoristisch, verhalend werk.  Het is werk dat menig kunstmanier steeds opnieuw kan verblijden.

Ik praat met Marc over de kunstenaar, en dan vertelt hij met dit:

 

Weet je dat Jan na de gebeurtenissen van 9/11 in twee à drie weken tijd zowat honderd werken maakte over dit thema...  Nooit kreeg iemand deze te zien...

 

 

Hoewel Jan de laatste jaren het schilderspalet heeft ingeruild voor de intense thuiszorg voor zijn echtgenote, is zijn liefde voor de plastische kunsten nooit verdwenen...

 

Jan...  Het is nog altijd die koppige en eigenzinnige provo van vroeger.  Weet je dat hij bezig is met een krant met als thema de provobeweging in Mechelen.  Hij heeft al zo'n twintig bladzijden bij mekaar gepend, en wil dit absoluut kunnen uitgeven...

 

 

Jan De Winter: tachtig jaar geworden, heeft zijn oude idealen nog niet afgezworen...  In april had ik voor Mechelenblogt nog een lang en eerlijk gesprek met hem.  Je kan het hier nog eens herlezen:

www.mechelenblogt.be/2016/04/gelukszoeker-en-kunstenaar-op-barricades-ja...

 

De expo is iedere zaterdag van deze septembermaand te bezoeken van 10 u tot 14 u, of ook op afspraak.

Vrijzinnig Centrum DE SCHAKEL  -  Guldenstraat 27

015/21 24 71    contact@vcdeschakel.be

voor méér info: Marc Van Campm.van.camp@telenet.be