Een vluchteling op de Dijle...

 

(foto's: Jan Smets)

Vandaag mocht een zomers Mechelen een wel erg bijzondere gast verwelkomen... Rond half vijf kwam hij aangedobberd bij de Haverwerf, nadat de zeldzaam opendraaiende Kraanbrug voor hem open ging... Aan de kant klonk applaus bij z'n aankomst.  Door evenementen als rommelmarkt der begijnhoven en de braderie was er bijzonder veel volk in de stad.  Een aantal van de toeschouwers was op de hoogte van zijn komst, maar velen keken verbaasd op en wisten niet wat er gebeurde. 

Stralend weer, vrolijke mensen die op de uitkijk staan... Een vluchteling maakt het vaker anders mee...  De' inflatable refugee' maakte zich voor zijn Dijle-vaart klaar aan het Keerdok, en begon dan aan zijn tocht...

 

 

Het idee van deze 'vluchteling' ontsproot aan het creatieve brein van de Antwerpse kunstenaars Schellekens en Peleman.

Het is een opblaasbare figuur van zes meter hoog en hij is gemaakt uit hetzelfde materiaal als de boten die door mensensmokkelaars worden gebruikt. 

De refugee zit op een vlot en is bewust uitvergroot.  Dat maakt dat hij verder kan kijken dan de horizon, ongehinderd door grenzen of ontbrekende papieren.

De inflatable refugee heeft een verweesde blik in zijn ogen.  Hij lijkt zich af te vragen of hij wel in een veilige haven is aangekomen of dat hij het risico loopt om teruggestuurd te worden.

Voorheen was hij ondermeer ook al in Kopenhagen en Venetië...

Hij meert  aan bij de Haverwerf, de confrontatie aangaand met het het publiek.  Hoe kijken wij naar hem, en hoe zien wij de vluchtelingenproblematiek?  ...als opportuniteit of als onoverzienbaar probleem.  Hij roept ons op tot bezinning...

De refugie blijft nog aan de Haverwerf liggen tot 25 september.

Nadien gaat hij tot 13 oktober post vatten op het binnenplien van ons stadhuis, om van dan tot 6 november naar het Cultuurplein aan de Minderbroedersgang te verhuizen.

De inflatable refugee: een kunstwerk dat ons doet nadenken is een initiatief dat helemaal past in het cultuurevenement OP.RECHT.MECHELEN dat volgende week zaterdag officieel en feestelijk van start zal gaan.

 

www.oprechtmechelen.be

 

 

 

 

(intendant OP.RECHT.MECHELEN Guido Wevers naast burgemeester Bart Somers en schepen Björn Siffer...)

 

 

 

 

Mooi, Jan! We zullen binnen enkele jaren zien of een minderheid van Mechelaars nog steeds hun vijandige houding t.o.v. van medemensen uit verre oorden zullen aangepast hebben, of juist niet. Het applaus bij de aankomst aan de haverwerf is alvast bemoedigend.

Het zou natuurlijk best kunnen dat het applaus bedoeld was voor het beeld op zich en niet voor de massale toestroom van vluchtelingen.