UIT zonder uitlaat door een andere bril ..

Een stralende zondag, geen rijdende auto te bespeuren in de binnenstad, dat is “UIT zonder uitlaat”, een initiatief waar jaarlijks enkele Vlaamse steden aan deelnemen, en dus ook onze stad Mechelen.

 

Ik was al vroeg op tocht met de fiets, om is lekker te genieten van een autoluw stadscentrum. Het is is iets anders dan steeds opletten of één of andere autobestuurder je niet tegen de kant duwt met je fiets, vrijheid om te rijden zonder gevaar, heerlijk toch.

Mijn tweewieler, nog niet electrisch, heb ik gestald in de ondergrondse parking Grote Markt. Daar hielden de mensen van Gemeenschapswacht een oogje in het zeil, en tevens kon je bij dezelfde vrijwilligers, je fiets gratis laten graveren.

Vanaf dan was het een keuze maken welke richting ik zou stappen. Dit was niet eenvoudig, er was overal wel iets te zien en te doen. Meer dan 80 standhouders van cultuur tot vrijetijdsbesteding en sport namen deel aan dit evenement.

Mijn keuze viel op de aanwezigheid van de Mechelse politie. Tal van politiemensen stonden klaar om alle vragen van nieuwsgierigen te beantwoorden, en dat terwijl andere collega’s, het verkeer in goede banen leiden aan alle toegangswegen van de stad. De wandelaars die de Bruul passeerden konden deelnemen aan een parcours gordelcontrole, of de kinderen kregen de mogelijkheid om de politiepaarden te aaien, al was niet iedereen hier klaar voor, vooral de kleinste kindjes twijfelden al snel.

 

De dienst diefstalpreventie van de politie, gaf uitgebreid uitleg waar op te letten om je woning minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers. Kinderen werden uitgenodigd om op een echte politiemotor plaats te nemen. Demonstraties van het waterkanon en politiehonden konden tellen op een groot aantal toeschouwers.

Intussen was ik gearriveerd in de Kruidtuin, waar het al een gezellige drukte was. De eerste stopplaats was deze van “Spetters” de KinderTALENTENfluisteraar, waar Rozemie Smissaert (talentcoach en creatief agoog), samen met villa32, nieuwe talenten ontdekte en gesprekken voerde met zowel ouders als kinderen.

Wij willen kinderen sterker maken in wie ze werkelijk zijn. Het geheel krijgt een spetterend karakter door de creatieve materialen waarmee kinderen hun talenten beeldend kunnen weergeven. Ieder kind gaat naar huis met zijn eigen talentenmap. De belangstelling is groter dan verwacht, ook kinderen die we reeds kennen komen ons aan de stand een bezoekje brengen” vertelt Rozemie.

Tussen de bomen door zie ik een lange rij kinderen en ouders in het gezelschap van Rommy, achter een fanfare met tromgeroffel aanlopen,jawel .... De Nederlandse Ganzenfanfare heeft zijn vleugels uitgespreid over Mechelen. Deze act was ongetwijfeld een publiekstrekker bij jong en oud. Na hun wandeling konden de ganzen naar hun rustplaats, waar drank en voeding voorzien was. Wie wou kon de ganzen uiteraard nog bekijken en pluimstrijken, tot hun volgende uitstap doorheen het mooie stadspark

De Kruidtuin was ook de plek om deel te nemen aan balspelen, oude volkspelletjes en springkastelen.

De Befferstraat en de Veemarkt, is traditioneel tijdens “UIT zonder uitlaat” de plek waar men verenigingen en gezonde standjes kan terugvinden. Vooral de stand van “Vers & Gezond” een tuinbouwbedrijf uit onze deelgemeente Leest, kon op heelwat belangstelling rekenen. Op het einde van de Veemarkt trof ik de NEO Hockey Club aan. Deze sportclub is toegankelijk voor iedereen vanaf 6 jaar. Ook kinderen en volwassenen met autisme kunnen deelnemen aan de lessen. Naargelang de leeftijd worden de velden ingedeeld van klein naar groot. De hockeylessen worden gegeven door Olympische trainers in het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker.

Naast de NEO Hockey Club huisden de ROM Skippers Mechelen. Met deze Skippers hebben we ook al kennis kunnen maken op Maanrock van dit jaar. Rope Skipping begint waar touwtjesspringen eindigt. Vooral snelheid maar ook kracht, een goede portie lenigheid en uithoudingsvermogen zijn een must. Al bij al moet je ook over voldoende ritmegevoel beschikken en verder is het gewoon fun beleven. ROM Skippers Mechelen is één van de grootste rope skipping clubs van ons land, met maar liefst 300 skippers.

Oriëntaalse dans of zoals wij het beter kennen als “buikdansen”, zit vandaag in de lift. Mede dankzij Mieke Naegels, oprichtster van dansstudio Nasreen, en dat reeds vijf jaar, is deze lichaamsvriendelijke dansvorm vandaag voor iedereen toegankelijk. 

De Oriëntaalse dans die wij aan de mensen geven is voornamelijk de klassieke Egyptische stijl. Met deze danslessen proberen wij de deelnemers een beetje fitter te maken, meer laten bewegen, alles losmaken, maar vooral goed amuseren” vertelt een goedlachse Mieke

Zelf is Mieke tien jaar terug gestart met Oriëntaalse dans. In 2010 werd ze zelfs wereldkampioen bij de duetten. Het wereldkampioenschap “Bellydancer of the World” is een wedstrijd die plaatsvind in Duisburg. Ook dit jaar doet ze weer mee met haar Dansstudio Nasreen, maar dan met een groep die ze zelf getraind heeft.

Onze danslessen zijn geschikt voor iedereen, zowel vrouwen maar ook mannen zijn welkom. De mannen die moeten we nog over de drempel trekken, want ze zijn nog in de minderheid. Voortaan organiseer ik ook kindercursussen op maat”.verduidelijkt de buikdanseres verder.

Wie het ééns wil uittesten kan iedere vrijdagavond terecht in de sporthal De Nekker, maar wie de supervriendelijke dames is wou bezig zien kon op de Grote Markt zelf de sierlijkheid van de oriëntaalse danskunst ontdekken tijdens een demonstratie.

Sjarabang, mocht zeker niet ontbreken op dit Mechelse evenement. In de Befferstraat konden belangstellenden vragen stellen aan de mensen van Sjarabang. Kinderen met of zonder beperking hadden hier de kans om een doek of tapijt te weven, of een deuntje te spelen op lege flessen die achter elkaar omhoog hingen, en waar de muziekstukjes op een kaartje vermeld stonden.

Op de Grote Markt trof ik de Kunsttoren aan van “Mechelen Mondiaal”. Hier kon groot en klein zich lekker uitleven met kleurpotloden en schildersgerief. Toegegeven dat er hier en daar ware kunstwerken te bespeuren vielen.. Tussen de kinderen die plaat hadden genomen op de klinkers van ons marktplein, kon ik onze blogger en auteur Jan Smets spotten. Jan toonde zijn verborgen schilderskunsten, en stelde zijn kunstwerk te koop per opbod via facebook tot de woensdag. Bij het afsluiten woensdagavond heeft het kunstwerk maar liefst 280 € opgebracht, dat zal geschonken worden aan de Mechelse vzw Prinses Harte.

Het Filmhuis dat zijn vaste stek heeft in het Cultuurcentrum kon heel wat belangstellenden, bekoren, zij waren vooral benieuwd naar meer informatie, maar kochten ook toegangskaarten en affiches van de aangeboden films. Filmhuis Mechelen werd eind 1976 opgericht door een groepje Mechelse filmenthousiastellingen.. Als buur had het Filmhuis het Mechelse Speelgoedmuseum. Wie interesse had kon meer informatie vergaren, net als bij de stand van de Beeldsmederij De Maan, dat zich bevind aan de Minderbroedersgang.

Het aantrekkelijke wit-blauwe kraampje van UITPAS was een schot in de roos. Een lange rij stond aan te schuiven om de nieuwste “klantenkaart” van de stad Mechelen in handen te krijgen. Iets verderop organiseerde de mensen van “Shopping Shuttle” een spel met een grote gele dobbelsteen, net als de Stedelijke Bibliotheek, die met een ludieke actie de voorbijgangers amuseerden.

Een demonstratie verse appelen persen door de Mechelse Wijngilde, en nadien appelsap proeven, kan toch ieder jaar weer terug tellen op veel belangstelling. Toegegeven vers appelsap smaakt heerlijk!

Dansstudio Marlynes, toonde een prachtige demonstratie op het podium dat opgesteld stond voor het stadhuis. Nog voor het optreden van start ging, stonden er al mensen op post. 

Onze dansstudio is voor alle leeftijden toegankelijk, wij hebben jaarlijks ongeveer 300 cursisten. Wij hebben kindjes vanaf 2.5 jaar tot vandaag onze oudste leerlinge die 60 jaar jong is. Zelf geef ik al 23 jaar les, samen met andere lesgevers, want alleen zou ik het allemaal niet aankunnen” vertelt Annemie Thijs (61) oprichtster van Dansstudio Marlynes

 

Dansstudio Marlynes is aangesloten bij de Mechelse Cultuur- en Sportraad van Mechelen. De naam van deze intussen gekende Mechelse dansstudio, is eigenlijk ontstaan bij het lezen van een boek

“De naam “Malines”, de Franse vertaling voor Mechelen kwam voor in een artikel uit het jaartal 1137. Maar er stond niet geschreven Malines maar blijkbaar een dialect benaming “Marlynes”. De keuze voor onze dansstudio was dan ook snel gemaakt” vertelt Annemie verder.

De lessen die gegeven worden bestaan uit diverse dansstijlen met onder andere  Amerikaanse Tapdans, Breakdance, Funk, Ierse dans, ...In september 2001 voldeed Annemie Thijs aan de criteria om zich als "Associate Irish Dance Teacher" te laten registreren bij "An Coimisiún le Rinci Gaelacha" w.w.z. de "Officiële Comissie voor Ierse Dans" in Dublin 

Ook de Ijzerenleen was in de ban van “UIT zonder uitlaat". Deze keer niet als terrassenplein, maar als Cultuur- en Sportplein. Er waren doorlopend demonstraties van o.a schermen, krachtbal en turnen door de Mechelse turnclub “Moedig en Vrij”. Aan de stand van het Cultuurcentrum Mechelen was er eveneens veel belangstelling

Als afsluiter van mijn toch wel vermoeiende namiddag, ben ik nog langsgegaan op de Korenmarkt, waar enkele standen stonden opgesteld, onder het motto Ecoplein. Een aantal Mechelse organisaties zoals Eva vzw, Transitie Mechelen, Mechelen klimaatstad, Vormingplus regio Mechelen én Mechelen Klimaatneutraal sloegen de handen in elkaar en gaven duurzame initiatieven een plek op de Korenmarkt, daar waar Mechelen ontstaan is.  Voor de liefhebbers werden er workshops ingericht, hoe je bijvoorbeeld je fiets moet herstellen, of chocolade maken, …

“UIT zonder uitlaat”, het was alweer een topper, mede door de prachtige organisatie, maar zeker ook dankzij de deelnemers en alle vrijwillige medewerkers aan dit evenement. Volgend jaar zijn we weer op post !

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tekst en foto's Verschueren Eddy