'Stapelgek van M' gaat op 29 oktober in première

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Eindelijk is het bijna zover: de fim 'Stapelgek van M' is bijna ingeblikt.  Zondag worden de laatste scènes ingeblikt.  Saïd 'Pita' Aghassaiy, het creatieve brein achter deze film voor en over Mechelaars, zegt een tikkeltje spijt te hebben dat het afgelopen is.  Hij leerde zijn geboortestad tijdens het maken van de film nog beter kennen en waarderen.  Pita had het idee voor deze film al in 2006, maar nu is het er uiteindelijk van gekomen.  Na enkele tegenslagen bij de opnames is alles nu zowat rond zodat de film in première kan gaan op 29 oktober in Lamot.  En daar wordt door heel wat Mechelaars reikhalzend naar uitgekeken.  Enorm veel bekende en minder bekende Maneblussers hebben een rolletje in de film: van burgemeester Bart Somers, tot de Assyrische gemeenschap en de outlaws...  'Stapelgek van M' toont een stad in al zijn diversiteit.  De film wil alle Mechelaars verbinden.

 

Het heeft wat voeten in de aarde gehad.  Nee: alles liep bij aanvang niet van een leien dakje.

 

Het idee had ik dus al langer.  Maar het begon pas vorm te krijgen op de persrelease van mijn film 'Niet zijn thuis'.  Toen heb ik Paul Van Welden van Maan-TV ontmoet die brood zag in dit project.  Zo zijn we wat later van start gegaan met proefopnames.  Maar dan kregen we te maken met wat onverwachte tegenslagen.  Yvette Schrauwen, de echtgenote van Paul, die meewerkte aan de film, stierf en Paul zag het nadien niet echt meer zitten om verder te doen.  Gelukkig nam mijn broer Ahmed nadien de rol van Paul over.  Nadien kregen we ook nog te maken met het overlijden van rapper Glenn Daelemans ('Mr.Fonky').  Hij was amper 22 jaar.  Glenn schreef het script uit en hielp mee bij de montage.  Als derde struikelblok strooide ook het ultraslechte weer van het voorjaar en de zomer mee.  Zo liepen de opnames flink wat vertraging op.  We zijn dus pas écht goed van start gegaan in augustus.  Van dan af was het alle hens aan dek en werd het enorm druk.

 

Er is bijzonder hard gewerkt aan deze film door een hele trits mensen, maar vooral door het trio Pita, Alex Van Uytven en Tizza Zakaria.  Met hun drie hebben ze de vzw LOF opgezet.  Bijna dagelijks was men bezig met de film.  Doodmoe zijn ze nu.

 

(foto: Jan Smets. vlnr: Alex, Tizza en Pita)

(foto: Jan Smets. vlnr: Tizza, Pita en Ahmed)

 

Er komt dan ook héél wat bij kijken.  Het gaat immers niet alleen om filmen, maar ook over muziek, monteren, fouten uithalen...  Het was toch keileuk om te doen.  10 000 x leuker als bij m'n film 'Niet zijn thuis'.  Ik heb mijn stad anders leren kennen.  Ik heb nu nog heel wat onderwerpen die ik niet verwerkt kreeg in deze film.  Ik wil beslist nog een opvolger dusMet deze film wil ik Mechelen op de kaart zetten, en ook de mensen die iets te betekenen hebben in deze stad.  Jong en oud, van welke origine ook.  Ik heb er veel plezier aan gehad.  Het was wel vermoeiend, maar het is gelukt.  Mijn jonge collega's konden me bijna niet volgen in m'n enthousiasme. 

 

De rode draad doorheen het verhaal is een geldstuk van 2 Euro dat z'n weg zoekt in zijn stad...  : het rolt, wordt uitgegeven,in de zakken gestopt, blijft liggen, wordt in een automaat gestopt...  Dit geldstuk verbindt de Mechelaars met mekaar.

 

                                            

 

Ik hou van verhalen te vertellen.  Dit is een luchtig verhaal over onze stad.  Ik heb kunnen werken met heel enthousiaste figuranten.  Op het einde kwamen sommige Mechelaars zelfs vragen of ze mochten meespelen.  De film toont een beeld van Mechelen in 2016.  Twee figuren 'naaien' het geheel aan mekaar.  Dat is vooreerst Opsinjoorke die op de vlucht is, en anderzijds een pizzabesteller van Kingslize.

 

Deze morgen werden nog opnames gemaakt bij de Plezante Wandeling met de twee bekende stadsgidsen Rudi en Ferre...

 

Dat was leuk om filmen.  Maar ik heb ook goeie herinneringen aan de opnames op de rondvaartboot Malinska met Walter Smits.  Zelfs onze burgemeester zit in een paar scènes!  Het was verdacht gemakkelijk om hem te strikken.  Hij stond er beslist open voor.  Bart Somers speelt in de film de rol van een rockgitarist die zich vergist van feestje.  Hij had moeten spelen op een Assyrisch trouwfeest maar komt bij de outlaws terecht...  Heel verrassend!  En onze burgemeester vond het heel plezant om doen.  Hij spreekt er ook 'plat' in...

 

(foto: Stapelgek van M.  Met burgemeester Somers en Loes Van den Heuvel)

 

Ook actrice Loes Van den Heuvel nam maar al te graag een rolletje voor haar rekening.  Pita leerde haar kennen op de Rode Neuzendag, en aangezien dat vragen vrij staat...   Er zijn zoveel bekenden die meedoen.  Werkelijk te veel om op te noemen.  Maar laat ik toch maar een paar namen vallen: Bellemadam Myriam Sips, Koen Anciaux, Jan Simons van Lamot, Opsinjoor Rik Wesemael, Luc Vis, Roos Van Acker, zanger John Reels, die een jeugdvriend is van de broers Aghassaiy....

 

  (foto: Stapelgek van M. Roos Van Acker)

(net als zovele andere Maneblussers kreeg ik een klein rolletje naast Opsinjoor Rik Wesemael.  Toffe ervaring...)

 

Ook Caroline Gennez doet mee.  Ze speelt een serveuse in het Italiaanse restaurant l'Artista.  Zondag doen we nog opnames op Racing Mechelen. Daar wordt een derby gespeeld tussen de twee ploegen van 't stad: Racing en Malinwa.  Jaak Van Assche en Mark Uytterhoeven figureren als trainers van deze twee ploegen.  Dat wordt kapot lachen...

 

Heel wat toffe locaties zijn herkenbaar in de film: de rondvaartboot, Lord Nelson, de Borght, het terrein van de Outlaws op de Battelsesteenweg ("toffe gasten die mannen!..."), bij BULO, brouwerij Het Anker ("er stromen twee dingen door Mechelen: de Dijle en het bier..."), enzovoort, enzovoort...

 

Op zaterdag 29 okober zal de film vertoond worden in Lamot.  Je kan er terecht vanaf 13 uur.  Een uurtje later volgt de vertoning.  Het evenement duurt tot 17 uur.  Iedereen is welkom!

Naast de filmvertoning zijn er nog optredens van Soufiane Eddyani, Rais &Ramos en Stade of Mind. 

Daarnaast is er een fotobeurs voor beginners met workshops en demo's (alle grote merken zijn aanwezig ) en kunnen mensen op de foto met de acteurs.  Er is grime en speciale make up te zien.

 

 

Ik hou van mijn stad en ben altijd fiere Mechelaar geweest.  Nu nog meer dan vroeger.  je moet weten dat ik jong was in de jaren negentig en dan had Mechelen niet zo'n best imago.  Ik vond er toen weinig te zien en er was in mijn ogen weinig te doen.  Maar ik herontdek mijn stad.  Ik voel ook dat deze stad steeds meer een eenheid wordt ondanks de diversiteit.  Mechelen is 'goed bezig' op dat gebied.  Er loopt misschien nog wel wat verkeerd op dit vlak maar we zijn op de goeie weg...  Deze film wil hier ook een bijdrage aan leveren.  Heel Mechelen zou hem moeten zien.  We zijn van plan hem in de toekomst op verschillende locaties te draaien en in episodes op Youtube te zetten.  En wie weet: als er voldoende vraag naar is: op DVD?  Met LOF hebben we bereikt waar vele gesubsidieerde instanties niet in slagen.  We kregen veel medewerking op onze spontane vraag.  Mechelen is rijk aan talent weet je!

 

Stapelgek van M?  Pita is het hélemaal!  

 

(foto: Stapelgek van M.  Pita met Walter Smits)