Rommelmarkt der Begijnhoven

Onder een stralende septemberzon vond de jaarlijkse Rommelmarkt der Begijnhoven plaats. Dat was de voorbije drie jaar wel anders, waar men steeds regen cadeau kreeg. Vandaag namen honderden standhouders deel, en trachten op het Klein- en Groot Begijnhof hun tweedehands spullen aan de duizenden bezoekers te verkopen. Deze rommelmarkt is de oudste rommelmarkt in het Begijnhof en dateert van 40 jaar terug.

Rommelmarkt der Begijnhoven

Het is volgens Margot Sarens, ondervoorzitter van het buurtcomité Klein-Begijnhof, allemaal begonnen in het toenmalige klooster, vandaag in handen van het OCMW, dertig jaar geleden omgevormd tot het dienstencentrum De Rooster

De allereerste rommelmarkt is begonnen in drie straten, de Heembeemd, Zelestraat en de Nokerstraat. Op het plein aan de Heembeemd waar we nu zitten is alles later verder uitgebouwd. Kinderen speelden hier destijds voetbal, tot de kloosterzusters vriendelijk kwamen vragen om het voetballen te stoppen. Als reden werd gezegd dat de voetballende kinderen de mensen stoorden en weghielden van het klooster.

Jaren later, in het dienstencentrum zaten ik en Jef, voorzitter buurtcomité Klein-Begijnhof, op een dag bij mekaar. Men kwam ons vragen of wij interesse hadden om het buurtcomité Klein-Begijnhof op ons te nemen. Er werd ons dan beloofd dat we over een tent en gratis tafels en stoelen konden beschikken. Lang hebben we niet getwijfeld, als we daarmee iemand een plezier konden doen, waarom niet. De dag erna stond in grote letters in de gazet, “Buurtcomité opgericht in Klein-Begijnhof. “Me zen er me ander wourde en oep z’n Mechels gezeit ingesmeite”.zegt Margot met veel smaak 

De rommelmarkt die intussen al een feit was, werd alleen maar groter. Ook bewoners van het Groot-Begijnhof kwamen hier hun oude spullen verkopen. Na verloop van tijd kwam de voorzitter van het intussen ook opgerichte buurtcomité van het Groot-Begijnhof voorstellen om de twee rommelmarkten samen te voegen tot één grote markt. Voor ons was dat ok, en vandaag de dag is de jaarlijkse rommelmarkt één van de bekendste in Vlaanderen.

Het is ieder jaar hard werken, maanden voorbereiding met een twintigtal mensen of soms minder, om alles op tijd klaar te krijgen. De dag van de rommelmarkt zoals vandaag ben ik al wakker van 3 uur deze nacht. het is niet te onderschatten. Ik moet bijvoorbeeld drie keer rondgaan in alle straten in het Klein-Begijnhof, om de vier euro standgeld te gaan ontvangen, en daar stopt het niet. We organiseren ook nog bijvoorbeeld een kerstfeest en een barbeque. De opbrengst van al deze evenementen gebruiken we om de rommelmarkt te financieren, sponsors hebben we niet” vertelt Margot verder

Het weer speelt ook een grote rol voor het bestaan van de rommelmarkt. Als het slecht weer is zijn er weinig standhouders, zijn er ook minder inkomsten van drank en eten” besluit de ondervoorzitter..

Vanop het pleintje klinkt jazz en bluesmuziek, maar ook Franse en Vlaamstalige nummers zorgen voor een heerlijke stemming op de markt. Gekende mannen op het Begijnhof. Stephen, Daniel en Roland, drie kameraden die hier zijn opgegroeid,maken maar al te graag muziek vanop het podium.

Vier jaar geleden zijn wij op de Jazz zolder voor de eerste keer gaan muziek spelen. We stonden toen verstomd van het succes. Dat was zo groot dat ze de deuren zelfs moesten sluiten wegens teveel volk. Mensen die niet meer binnen geraakten zijn toen buiten blijven staan” zegt Daniel Lenders (gitaar en zang).

Vanaf dan ging het voor hen als een trein, ze werden gevraagd op dorpsfeesten en andere kleine evenementen en feesten. Door andere interesses is hun succes dan na verloop van tijd wat naar de achtergrond verdrongen geweest, maar zoals vandaag komen ze dan toch nog is samen op het podium, en dat doen ze nog steeds met veel passie.

Voor Daniel gaat de muziekkeuze naar blues, maar hij kijkt ook naar het volk dat op dat moment voor en rond het podium staat, dan worden de nummers aangepast.

Ik heb destijds nog meegedraaid als slaggitarist met Arno Hintjes en Tom Van Laer. op zich ok, maar bij mij draait het om muziek en ambiance maken, de mensen amuseren. Vroeger heb ik en Roland Van den Berghe, die hier op het podium ook aanwezig is, meegedraaid in de groep “Blues Syndicate”, met onder andere François Peremans, slaggitarist van Liliane Sant Pierre, Will Tura en zelfs een tijdje op tournee geweest met wijlen Roy Orbison. Straks speel ik ook nog mee met “Tasch de Beaute” inclusief zangeres, met covers uit de jaren zestig en zeventig” gaat Daniel verder.

Wat ik aan deze “Roemelmet” altijd zo plezant vindt is vanzelfsprekend het toch wel unieke kader, schilderachtige straatjes met prachtige oude huizen, maar ook de gelijkheid tussen arm en rijk, die hier voor één dag de overmacht neemt. Het draait hier niet enkel om verkopen, maar ook om mensen samenbrengen. Overal zie je mensen lachen, praten, je hoort ze “zagen en klagen”, maar je hoort ze ook “stoefen”, het is een allegaartje van culturen die ieder voor zich, de beste prijs proberen af te dwingen. Bieden op een prijs van vijftig euro cent, kan het niet wat minder … leuk om te zien. Dat is rommelmarkt op zijn best.

In de Hoviusstraat heb ik even tijd vrijgemaakt om het huis van Sjarabang binnen te stappen. Een opendeur waar iedereen de kans kreeg om te weten te komen wie de mensen achter Sjarabang zijn.

Het plat Mechels zegeviert hier in deze volkse buurt nog steeds. Woorden die ik soms zelf niet ken, die leer je hier wel. De sfeer wordt helemaal compleet met muzikale intermezzo's van The Rabbit Acoustic Sessions, The Hindu Needle Trick, Telltale, The Wrong Choices en de Sjarel.

Iedereen kent het van tv “Twee meisjes op het strand”, wel ik heb tijdens mijn wandeling door de straten “Twee meisjes op de Rommelmarkt” ontdekt., Fien en Clara.

Wij verkopen hier op deze markt zelfgemaakte biologische appelmoes om onze kortfilm te steunen, een project van de Campus Sint-Lucas (Luca - School of Arts), de enige kunsthogeschool in Vlaanderen. De film die in november zal verschijnen noemt “Jules & Remi”, een film die handelt over een duivenmelker. Het scenario is nog niet helemaal klaar, maar we krijgen hierbij binnenkort hulp” vertelt Fien Demel (studente/producer) en Clara Braeckman (studente/regie assistente), beiden de prille leeftijd van eenentwintig.

De twee supervriendelijke jonge meisjes verkopen zichzelf om hun project te ondersteunen. Niet enkel appelmoes en wijn wordt aangeboden, maar de studentes kan je ook contacteren voor opdrachten zoals een film, een huwelijk, een evenement of een after-movie. Voor deze opdrachten komen de meisjes graag naar Mechelen.

Ieder heeft zowat zijn vaste taak, maar onze school is niet gefocust op één enkele richting, we moeten zo nu en dan doorschuiven naar andere richtingen. Ons productiehuis noemt Fantail Films, meer informatie hierover kan je vinden op onze facebook” voegt Fien er nog aan toe.

Ik bevind me op het binnenplein van onze stadsbrouwerij Het Anker. Ook hier een gezellige drukte van mensen op zoek naar dat ontbrekende nummer van één of andere stripcollectie, of dat ontbrekende exemplaar van een oud servies, snuisterijen en zoeken naar iets, iets wat misschien wel aan een prijsje kan gekocht worden, en achteraf veel meer waard blijkt zijn. Schattenjagers in het Begijnhof, sluiten af met een fris Mechels biertje of een hapje, om hun aankoop te vieren, of gewoon om de dorst te lessen, en de zoektocht doorheen de massa verder te kunnen zetten.

De rommelmarkt werd naar gewoonte afgesloten omstreeks 16 uur, maar op het Klein-Begijnhof ging het feest verder tot laat op de avond met Frituur Paula.

Ik kijk nu al uit naar volgend jaar, want ook dan zal deze rommelmarkt weer duizenden bezoekers naar onze prachtige historische stad Mechelen brengen. Ben je nog niet overtuigd, kom het dan zelf ontdekken, en laat me iets weten wat je ervan vond.

Tekst en foto's Verschueren Eddy

Alle foto's te bekijken via deze link