Nel. een zot geweld

met categorie:  

Honderd jaar geleden overleed Rik Wouters. Naar aanleiding van deze herdenking kan je in het Hof van Busleyden de tentoonstelling ‘Zot Geweld / Dwaze maagd’ bezoeken. Daarnaast is er nu ook de graphic novel ‘Nel. Een zot geweld’ die vanavond in Mechelen werd voorgesteld in boekhandel De Zondvloed. Het werd een pakkende en meeslepende vertelling.

                            

 

‘Nel. Een zot geweld’ vertelt het verhaal van Rik Wouters en zijn Nel, vanuit de figuur van zijn muze. Het is een pakkend verhaal van ontbering, noodlot, euforie en tragiek. Nel bestaat pas echt door Rik … en wanneer Rik er niet meer is, bestaat ook zij niet meer.

    

Biograaf Peter Theunynck laat Nel zelf het verhaal  vertellen en Lies Van Gasse brengt het verhaal letterlijk tot leven via live projectie van haar tekeningen, waarbij enkele lijnen evolueren tot een meeslepend verhaal.

Zeker het lezen waard, deze grafische biografie over een vrijgevochten jonge vrouw, maar ook een verliefde en zorgende vrouw die model stond voor het iconische beeld ‘Het Zotte Geweld/De Dwaze Maagd’ van Rik Wouters.

foto's: © Troostie

Heel knappe graphic novel!  Ik heb hem ook meteen in huis gehaald.  Zo verrassend en helemaal uitgevoerd in lijnen en vormen die zo dicht bij de stijl van Rik Wouters liggen...  Zéker een hebbeding voor elke liefhebber van het werk van Wouters, maar ook heel goed te smaken door anderen die er minder voeling mee hebben.