Mir ginn op Mecheln!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Vandaag werd dan het officiële startschot gegeven van het Stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN dat ons twee jaar lang zal trakteren op een massa evenementen die allemaal in het teken staan van de 400ste verjaardag van de vestiging van de Grote Raad in Mechelen en van recht en rechtvaardigheid. 

Eerlijk is eerlijk: de grote massa was niet komen opdagen vandaag, ondanks het weer dat beter was dan enkele dagen geleden voorspeld.  Had het te maken met het afgelasten van de zaterdagmarkt dat vele passanten thuis hield?  Of had het te maken met het feit dat de start van het festival nog niet doorgedrongen is bij de meeste Mechelaars?

Vandaag liep ik kriskras door het gebeuren, en ik breng er dan ook graag verslag van uit, voordat ik het laatste luik van deze openingsdag straks zal bijwonen in de tuin van het Hof van Savoye waar het stuk 'Maat voor Maat' zal worden opgevoerd...

 

Het begon vanmorgen reeds om 10 uur in de Sint-Romboutskathedraal.  Foto's moet ik verschuldigd blijven daar fotograferen niet toegestaan was.

Daar ging een theatrale lezing door: 'Bloed en rozen' door Toneelhuis.  Het was Tom Lanoye himself die deze beklijvende voorstelling wist in te leiden.  Het werd een bijzonder knappe opvoering die naar de keel greep.  Twee historische figuren - twee absolute tegenpolen: Jeann d'Arc en Gilles de Rais werden ten tonele gevoerd.  Jeanne, de maagd van Orleans sterft na een vooringenomen proces op de brandstapel en de adellijke Gilles geeft zich na haar dood over aan magie, moord en seksuele excessen.  Ook hij eindigt op de brandstapel.  De tekst van dit stuk werd op vraag van Guy Cassiers geschreven door Lanoye.  Zo werd het opgevoerd op het Festival van Avignon 2011.  Sterke prestaties leverden deze ochtend Jos Verbist, Johan Leysen en Ariane Van Vliet.  Muziek was van Dominique Pauwels en Frank Agsteribbe.

 

In de Stadsschouwburg ging nadien een academische zitting door.

Op de Grote Markt werden we ondertussen vergast op heel wat randevenementen.  Het waren vooral de in rood gewaad gehulde leden van de Grote Raad die in het oog sprongen.  Allen gewapend met een vergulde lijst 'omsingelden' ze toeschouwers en verraste voorbijgangers met vragen over recht en onrecht...   We konden dit Tableau volgen op markt, Veemarkt, Botermarkt en in de Bruul.

 

 

 

 

 

Op de markt stond een podium opgesteld waar na een kort beiaardconcert een aantal muziekoptredens doorgingen.   Het waren achtereenvolgens de Bigband van het conservatorium, de Performance Flash Family Bboy crew, de Perfomance Broosistan, Gery's Bigband en de Sint-Martinus Concertband Hombeek/Simacon die het beste van zichzelf gaven.

 

 

 

 

 

Op de Botermarkt kon je doorlopen een digitale installatie met muziek en beeld bijwonen: een zintuigen prikkelende voorstelling 'Recht uit een Kindermond'.

 

 

Broosistan - het fictieve land van nomanden, ontsproten uit de verbeelding van de Antwerpse kunstenaars Schellekens en Peleman wisten de toeschouwers te verrassen met hun paradoxale en ironische performance.

In het Cultuurcentrum kon je vandaag gratis binnen op de tentoonstelling 'Mir ginn op Mechelen!' : een kijk op Recht in een veranderende samenleving.  De expo - een concept van intendant Guido Wevers is niet bijster uitgebreid maar wel erg boeiend.  Een heel erg theatraal beeld geeft de donkere zaal waar onder een reeks gloeilampen de skeletten van de gefussilleerde Boerenkrijgers van Mechelen de stille getuigen zijn van het einde van een tradionele organische samenleving.  41 Boerenkrijgers kwamen in een massagraf terecht...  Het grijpt je oprecht naar de strot...

 

 

 

Het schilderij van de grote Raad van Jan Coessaet is natuurlijk dé blikvanger waarrond alles draait!

Héél erg de moeite zijn ook de reeks schilderijen van Hans Vredeman de Vries over recht en rechtspraak, die dienden voor de raadzaal van het stadhuis van Danzig (Gdansk) en die nu een reisje naar Mechelen maakten...

Straks zal Shakespeare klinken in de binnentuin van het Hof van Savoye -een co-productie van het Zeeland Nazomerfestival/OP.RECHT.MECHELEN.

Meer info over dit festival op:

www.oprechtmechelen.be

 

   

   

   

 

 

 

 

 

 

 

Ondertussen is ook de voorstelling 'Maat voor Maat' achter de rug.  Deze openingsproductie met schitterende acteerprestaties was een schot in de roos, en dit in het mooie en aparte kader van de binnentuin van het Hof van Savoye/Gerechtshof...

Foto's even voor de start van het stuk:

 

(foto's: Jan Smets)