Laurent Doumont brengt Papa soul & Mama funk naar Jazzzolder Mechelen'Everything I do Gonna Be Funky', de belofte die Alain Toussaint ooit deed, was misschien een nog betere opener geweest van de bijzondere sfeervolle en swingende avond in een volgepakte Jazzzolder, vrijdagavond 23 september 2016, maar goed die kregen we bij het begin van de tweede set. Al moest 'Back On Broadway' niet onderdoen qua sfeermaker. Toussaint's belofte werd meer dan ingelost. Het Laurent Doumont Quartet serveerde een geweldige selectie songs met een gezonde overdosis aan souljazz, soul en funk maar ook blues!

Saxofoon, contrabas, piano en drums, een goede bezetting voor een typische jazz gig? Ongetwijfeld. Maar het waren papa soul en momma funk die de belangrijkste rollen vertolkten, bijgestaan door uitstekende muzikanten zoals contrabassist Sal La Rocca, pianist Raf De Bakker, de prettig gestoorde drummer Bilou Doneux en saxofonist-zanger Laurent Doumont.Zowat alle composities in de set prijken op het album Papa Soul Talkin' (2012), met toppers zoals 'Love Or Leave', het prachtige 'Sleeping Beauties' dat Doumont voor zijn dochtertje schreef, 'Big City', ook die knaller van Alain Toussaint 'Everything I Do Gonna Be Funky' dus, 'Back on Broadway' en titeltrack 'Papa Soul Talkin'', een subliem eerbetoon aan legende James Brown. Doumont deelde ooit nog het podium met Brown en doet de meester alle eer aan met 'Papa Soul Talkin''.

Laurent Doumont is niet alleen een meer dan begenadigd saxspeler, hij is ook een prima vocalist en crooner. Hij wisselde telkens vlot van stem naar sax en beoefende beide disciplines nog nét niet gelijktijdig.

Daags na het concert vond in de Mechelse stadsschouwburg een nogal bizar eerbetoon plaats aan Chet Baker, met soms rare wendingen. (Compagnie Cecillia, 'Chet' – nvdr). Misschien had Doumont er wel de rol van Baker kunnen vertolken, met diens knappe vocalen en sterk saxwerk, zo bedenk ik me nu.

Het Laurent Doumont Quartet bezorgde Mechelen een verkwikkend, verfrissend en groovy avondje. Papa Soul was Talkin', aan grooves en good vibes was nooit gebrek, everything they did was absoluut funky, en alles klonk oprecht geméénd.

Het was zo'n avond waarna je na de laatste noot van de bis de zaal verliet met een glimlach die je de rest van het weekend amper nog wegkreeg, of misschien zit die er nog? Als je dus zo iemand in de binnenstad spotte of spot, zondag, maandag, straks... dan kén je de reden!Op de set van Laurent Doumont Quartet:
Back On Broadway / Love Or Leave / Big City / Sleeping Beauties / Do Me Wrong / Everything I Do Gonna Be Funky (Alain Toussaint) / Cocaine Blues (Rev Gary Davis) / Gonna Be A Godfather / Papa Soul Talkin' / / Good Lovin'

tekst en foto's: © Mark Van Mullem