Ice Skating Center Mechelen opent deuren

De nieuwe ultra moderne olympische ijspiste vervangt vanaf vrijdag 9 september 2016 de oude Flanders On Ice ijsbaan in deelgemeente Leest. Met een oppervlakte van 3800 m² wordt de nieuwe ijspiste aan de Nekker dubbel zo groot, samen met Luik de modernste van het land, en qua techniek de modernste van Europa. De nieuwe ijspiste is een privaat initiatief van Gunther Bosmans, zijn echtgenote Kathleen Geerts en Wim De Rijck, die onder de naam Ice Skating Center Mechelen na 10 jaar in Leest, en 10 maanden hard zwoegen om de bouw klaar te krijgen, vandaag deze ultramoderne ijsbaan openen..

In zijn totaal spreken we hier over een investering van 3,8 miljoen euro, die deels is gefinancierd met de steun van de overheid en Sport Vlaanderen. De stad Mechelen geeft de grond in erfpacht, en maakt een investeringssubsidie vrij van een half miljoen euro


Als eerste in de Benelux zal het ijs gekoeld worden door CO2 uit de lucht te halen. Alle warmte van de koelmachine wordt gerecupereerd om ruimten zoals cafetaria, tribunes, kleedkamers te verwarmen. De warmwaterproductie die vrijkomt door de koelmachine, wordt tevens gebruikt voor de douches. De verlichting in het gehele complex is LED verlichting, wat een dure investering is, maar ééntje die zichzelf al na vier jaar terugbetaald, mede door de lage verbruikskosten. In zijn totaal kunnen we dan ook met fierheid zeggen dat we over een zeer milieubewust systeem beschikken” zegt Gunther Bosmans (Uitbater van ISCM)


Jongens wat wij hier gerealiseerd hebben is fantastisch, ik ben echt fier op jullie allemaal, maar deze twee, (verwijzend naar Gunther en Kathleen) dat is maf, dat is gewoon maf. Deze twee gaan gewoon door tot aan het gaatje, dat is toch zo hé” zegt Wim De Rijck (Mede beheerder) onder luid applaus en glunderende genodigden.


Voor mij is het plaatje compleet, te bedenken dat hier over drie weken nog genen toog stond, en nu zijn we aan het drinken, en we zijn aan het eten. Kortom wat zeggen ze als de Olympische spelen beginnen, “Let the games begin”” besluit een duidelijk fiere Wim op een ludieke manier zijn speech.


Waar wij hier vandaag zijn binnengekomen geeft een echt “wow” gevoel, dit keer niet van “waardig ouder worden”, maar van hoe is dat mogelijk wat hier op zo een korte tijd gepresteerd is. We weten allemaal dat in het centrum heel veel georganiseerd wordt, we moeten zelfs een enquete houden, om aan de inwoners te vragen of het niet een beetje teveel van dat is in Mechelen. We zijn een klein ziekenhuisje aan het bouwen, ook een klein stationetje, maar in de marge daarvan is het hier wel veel belangrijker” zegt Walter Schroons (schepen van Sport)


De site hier, de Nekkerhal die een nieuw elan heeft gekregen door Artexis, de Nekkerpool (zwembadcomplex), Utopolis (bioscoopcomplex), heel veel dingen die ook hier in de buurt gebeuren. Maar dit is de parel aan de Dijle, Er zijn grote inspanningen geweest zowel ecologisch, toegankelijkheid, een meer dan waardige vervanger voor de oude schaatsbaan van Leest. Dankzij een grote inbreng van iedereen, zullen we ten volle kunnen genieten van dit nieuwe ultramoderne schaatscomplex” beëindigd de sportschepen zijn toespraak.

“Het mooie aan dit project is dat het grotendeels gerealiseerd is met privaat geld, door ondernemerschap, door mensen die op een zeker moment zeggen, wij durven dat. In tijden van crisis en angst, zijn er gelukkig nog altijd mensen die iets als dit durven doen, en daar heb ik ongelooflijk veel respect voor” besluit Bart Somers

Na het officiële gedeelte werd iedereen uitgenodigd om zich te begeven naar de tribune aan de kunstbaan, waar een demonstratie werd gegeven door Kunstschaats Academie Hivernia Mechelen en IJshockeyteam de Cold Play Sharks Mechelen


Plek voor 1000 toeschouwers
Voor onze stad is het een mooie investering, en een ware publiekstrekker. De nieuwe ijspiste kan duizend toeschouwers ontvangen. Op de tribune heb je een breed panoramisch uitzicht op het schaatsgebeuren, en dit onder een toch nog aangename temperatuur van om en bij de 13 graden


Ook voor wie niet de intentie heeft om te schaatsen, kan iedere dag in de gezellige cafetaria met panoramisch uitzicht op de schaatsbaan, terecht voor een hapje en een drankje. Wil je iets meer uitgebreid eten, dan is een uitgebreide menukaart voorzien. De cafetaria biedt plaats aan 250 mensen.


Het Ice Skating Center Mechelen voldoet aan alle internationale normen qua afmetingen en kwaliteitseisen. Vanaf volgend seizoen vinden hier internationale wedstrijden en tornooien plaats. De uitbaters kijken al verder in de toekomst en hebben plannen om tijdens bepaalde seizoenen zoals de eindejaarsperiode, speciale evenementen te organiseren.


Elke vrijdag organiseert men op de schaatsbaan schaatslessen, waar ervaren monitoren zullen klaar staan op het ijs om kinderen en volwassenen de juiste schaatstechnieken aan te leren.


Of je nu een wankele beginner bent, of een meer ervaren schaatser, er wordt sowieso rekening mee gehouden door het ijs in groepen in te delen. Vindt je het toch allemaal nog te snel gaan, dan kan je ook je eerste stappen in het kunstschaatsen een keer met stick en puck op het ijs uitproberen in een kleinere groep, pas daarna kan je de keuze maken of het iets voor jou is of niet. De schaatsbaan kan in zijn totaal om en bij de
Beschik je zelf niet over het nodige materiaal, dan kan u ten allen tijde terecht In de schaatswinkel waar u alle materialen voor schaatsers kan vinden. Zowel hockeyers als kunstschaatsers als recreatieve schaatsers vinden hier de nodige materialen.

Op de nieuwe piste zijn momenteel ijshockeyclub ColdPlay Mechelen, Kunstschaats Academie Hivernia Mechelen en Shorttrack actief. Een 4-zijdig scorebord voor ijshockey hangt boven de schaatsbaan. Wanneer er geen wedstrijd gepland is, zal het scorebord fungeren als klok, zodat de schaatsers steeds op de hoogte blijven van de tijd. De schaatsbaan kan zelfs in drukke momenten, en om toch nog comfortabel te kunnen schaatsen, 650 sportievelingen toelaten op de ijspiste.


Het ISCM, dat het ganse jaar door geopend zal zijn, is voor iedereen toegankelijk, zowel individueel als scholen, groepen en clubs zijn welkom.


Ice Skating Center Mechelen
Spuibeekstraat 1 - 2800 Mechelen
Belgie
T 015 291 991
E info@iscm.be
Webiste : http://www.iscm.be/nl/home/