Broosistan ... land van mijn dromen

Zaterdag werd, in het kader van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN, door de ontdekkers Schellekens en Peleman, de nomadische miscrostaat 'Broosistan' voor de ogen van een enthousiaste schare kijklustigen ontvouwd.

En dat ontvouwen mag letterlijk genomen worden! De ontdekkers rolden matten kunstgras uit en plaatsten douane-poortjes met ‘Welcome in Broosistan’.

                     

Broosistan is in de woorden van kunstenaars en ontdekkers Schellekens en Peleman “een handig uitklapbaar land met verlegbare grenzen én het groenste gras ter wereld! Het zit handig opgerold in een op maat ontworpen rugzak met ingebouwde souvenirshop en een op zonne-energie werkende geluidsinstallatie. Broosistan trekt de hele wereld rond als het ultieme voorbeeld van een moderne staat: microscopisch klein en elk moment opdoekbaar.

Broosistan is het beloofde land van de toekomst en biedt een oplossing voor de grote en kleine problemen waarmee elk land vroeg of laat te kampen krijgt. 

Het land puilt uit van de cultuur. In elk land waar de microstaat te gast is, gaan Schellekens & Peleman nieuwe samenwerkingen aan met lokale dichters, muzikanten, koks en kunstenaars, die de ruggengraat vormen van dit prachtige land.”

   

Broosistan, het ultieme voorbeeld van het beloofde land …

… waar de zon altijd schijnt,

… er geen misdaad bestaat,

… er geen inwoners zijn - enkel bezoekers,

... waar grenzen worden overschreden, juist omdat er géén grenzen zijn,

… waaruit niemand wordt verbannen, want de ban is in de ban,

… waar elke vrouw vrouw mag zijn, en elke man man,

… waar het gras altijd véél groener is, want de overkant is hier!

De staatsdichter en ere-consul Peter Holvoet – Hanssen zingt het lof van het utopische Broosistan en brengt ondertussen ook hulde aan de dichter Paul van Ostaijen (… hang de woorden aan de wasdraad – avontuur BOEM PAUKESLAG …).

   

De staatsdansers van ‘Ballets Confidentiels’ brengen de nationale dans van Broosistan, een land vol cultuur.

 

 

De vlag van Broosistan werd gehesen onder begeleiding van de Broosistaanse hymne, gecomponeerd door Staatscomponist Raymond van het Groenewoud en vertolkt door de Zanger des Vaderlands Rick de Leeuw.

 

Ondertussen wapperde de Broosistaanse vlag ook al trots op de Sint-Rombouts toren …

vlag van Broosistan (divisie Mechelen)

" Broosistan, land van mijn dromen, waar niets verkeerd verkeren kan, O ik hou zo van m'n Broosistan "

En eindelijk is het zover … iedereen die het wil, kan een bezoek brengen aan Broosistan … iedereen is welkom om van de Broosistaanse gastvrijheid te genieten. En wil je een souvenir van je prachtige bezoek, dan kan je terecht in de souverirwinkel met sneeuwbollen, parfum, kaarten, en zo veel meer.

 

Om deze heugelijke dag te vieren heeft de staatskok Wouter Keersmaekers (De Schone Van Boskoop) het nationale gerecht bereid en iedereen mag komen proeven.

 

“Broosistan doekt zichzelf op en verhuist zodra er problemen de kop opsteken. De ministaat wordt zo een opvouwbare utopie. Dit kleinste land ter wereld is dan ook een kunstzinnige reactie op het kortetermijndenken dat heden ten dage hoge toppen scheert.

Conclusie: het gras lijkt er alleen maar groener, waarschijnlijk omdat het kunstgras is… Wat overblijft is a lovely piece of art, full of poetry!”

BTW … je kan tot 24 september e.k. in boekhandel De Zondvloed (tijdens de openingsuren van de winkel) het tijdelijk consulaat van Broosistan in Mechelen bezoeken voor Broosistaanse poëzie (Rick De Leeuw, Peter Holvoet Hanssen, Dome Bulfaro, Paolo Agrati) , de nationale volksliederen van Broosistan , vlaggenvertoon en consulaire sfeer.

 

Belgische hoogwaardigheidsbekleders

Foto’s: © Troostie