Vee-iesta brengt sfeer in onze stad

Vrijdagavond was de aftrap van de tiende editie van Vee-iesta. Deze jubileum uitgave met hoofdzakelijk niet commerciële Zuid-Amerikaanse dans en muziek op de Veemarkt, kan steeds rekenen op een groot aantal bezoekers.

 
Vee-iesta Mechelen
 

Als we even terugblikken naar het verleden, is Vee-iesta plots ontstaan wanneer een aantal koppen zich bij elkaar staken in een café op de Veemarkt. Zo een groot, roodkleurig plein, daar moeten we toch iets mee doen” zegt Guido Den Coninck (voorzitter)

Salsa initiatie is van in het begin wel steeds de rode draad geweest voor Vee-iesta. Vanaf de start konden de gratis danslessen rekenen op veel nieuwsgierigen, die onder begeleiding van salsa instructeurs de nodige danspassen werden eigen gemaakt.

Kris Dens kende heel wat mensen ui het salsa wereldje, en organiseerde voor de eerste editie, samen met Ben De Wandel, een plezant liedje dat op groot scherm getoond werd en waar kon op gedanst worden” gaat Guido verder met zijn verhaal. 

Het Vadderik Comité  dat bestaat uit handelaars van de Veemarkt, Keizerstraat en Befferstraat dragen ieder hun financiële duitje bij om dit evenement ook in de toekomst te kunnen verderzetten. Dit jaar 2016 liep Vee-iesta uitzonderlijk over twee dagen met als topact Belle Perez die we dankzij de sponsors Fairytale, Willemen Groep en Cosma Foodhouse, hebben kunnen naar Mechelen brengen.

Vee-iesta op de Veemarkt te Mechelen

Helaas dachten de weergoden er dit weekend anders over. Het is nu wel augustus, putteke zomer, maar daar was weinig van te merken. De parasols op de café terrassen deden ditmaal dienst als schuiloord voor de regendruppels.

Gelukkig had de knappe organisatie van Vee-iesta ook gezorgd voor tenten, waar men de regenbuien kon ontvluchten. Het was dan ook moet ik wel toegeven een gezellige drukte, zowel in de tenten als op de terrassen. Zo zie je maar dat je een Mechelaar niet van zijn feest kan weghouden.

Vanaf het podium op de Veemarkt klonk door de regendruppels heen, leuke zwoele muziek.. Leuke meisjes, met toch wel paarse lippen, waren onderdeel van een muziekband die de nodige sfeer in het publiek bracht met salsa, bacchata en ander Latijns-Amerikaanse muziekstijlen. Een dansje plaatsen op de houten dansvloer zat er voorlopig niet in, deze was te gevaarlijk voor schuifpartijen.

Na het optreden van de band, zette DJ Charanga het feestje verder. Gelukkig trok de hemel boven Vee-iesta omstreeks 21 uur open, en kon het event nu echt van start gaan. Met man en macht werd de dansvloer drooggemaakt, en konden danslustigen eindelijk hun kunsten tonen. Nu de regen onze stad verlaten had, leek het wel of iedereen thuis de deur achter zich had dichtgetrokken, en op weg was naar de Veemarkt. Het plein werd al snel gevuld met feestvierders en kijklustigen, tot groot jolijt van het Vadderik Comité.

Zelf ben ik omstreeks 21.30 huiswaarts gekeerd, maar de grote menigte was uiteraard gekomen voor de topact van Vee-iesta, en dat was Team Latino met de aangekondigde speciale gaste Belle Perez. Deze zwoele Vlaamse latina, met Spaanse roots, zal zonder twijfel de kers op de taart geweest zijn. Toch een beetje spijt dat ik hier niet bij kon zijn …

Vee-iesta te Mechelen

Na waarschijnlijk een korte nacht voor velen, kon zaterdag de tweede dag van Vee-iesta ingezet worden. Met argusogen keek men uit naar de weersvoorspelling die niet veel goeds voorspelde. Mechelen moet een speciale beschermengel hebben want de zon was de ganse dag present.

Als opener zorgde de organisatie voor Djembe Follies inclusief een workshop voor kinderen, die naar traditie ieder jaar een voltreffer is op dit evenement. Voor de eerste maal werd er onder het motto “Mechelen Kinderstad” ook een initiatie Salsa gegeven voor kinderen. 

Omstreeks 14.30 was het de beurt aan de Mechelse Live Afro Band Afro D’Izac, al moeten we eerlijk toegeven dat het op Mechels uur was. Iets na 15.00 uur klonken na een uitgebreide soundcheck dan toch de speciale klanken door de luidsprekers.

Vee-iesta salsa dans te Mechelen

Vee-iesta betekent ook workshops Bachata, Salsa en Kizoumba die door een groot publiek gesmaakt werden, en gegeven werden door één van de beste dansleraars van België. Als kers op de taart zal de beste salsero, een charme weekend inclusief ontbijt mogen ontvangen in het Mechelse Hotel Martin’s Patershof. Of iedereen na deze danslessen al genoeg ervaring had om het in de praktijk om te zetten, daar durf ik geen beoordeling over schrijven.

Alleszins de Nali Chatasound uit de Domenicaanse Republiek, en Live Band “Trio Los Dos” met Cubaanse en Nederlandse roots, brachten heel wat mensen op de dansvloer. Trouwens vorig jaar heeft “Trio Los Dos” hier op dezelfde locatie hun twintigjarig bestaan gevierd. De jubileum editie van Vee-iesta werd afgesloten met een heuse Salsa danswedstrijd en DJ TK dat staat voor Thierry. Laatblijvers konden nog terecht aan de cocktail- en cavabar.

Naar mijn mening was deze tiende editie van Vee-iesta weer een schot in de roos, en zal dit zeker navolging krijgen. Voorzitters Guido De Coninck, Kris Dens en Karla De Ceulener (Boekhandel Salvator) waren alvast tevreden van de opkomst.

Tekst en foto's Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Nog meer foto's ...Fiesta