Mechelse fotografe Pascale Sobry brengt prachtig boek uit met iconische zeevogels

met categorie:  

  (foto: Jan Smets)

 

Het zijn spannende tijden voor Pascale Sobry...  In december rolt haar eerste boek van de drukpers, en dat zorgt voor gemengde gevoelens.  Ze kijkt er naar uit om het als eerste te mogen openslaan, de drukinkt te ruiken...   Maar voordat het zover is is het nog even nagelbijten.  Prachtig wordt het boek alleszins!  Het ziet er veelbelovend uit, en wie de unieke, puik uitgevoerde en ontroerende foto's van Pascale kent, weet dat het een topboek zal worden.  Elke natuur-en fotoliefhebber zal het maar al te graag op zijn boekenplank hebben.  Pascale is niet aan haar proefstuk toe.  Vorig jaar haalde ze de pers én Mechelenblogt met het feit dat vier van haar foto's de prestigieuze National Geographic kalender haalden.  En dat is sowieso een waarmerk!  De Mechelse fotografe mag terecht trots zijn op deze prestatie - het resultaat van veel vakkennis, geduld en een eindeloze liefde en fascinatie voor natuurfotografie, en in het bijzonder voor een paar iconische zeevogels. ...

 

Even nog de link meegeven naar het artikel van toen:

www.mechelenblogt.be/2015/09/pascale-sobry-met-4-fotos-prestigieuze-nati...

 

Bij dat interview mocht ik al noteren dat ze aan een boek aan het werken was.  En eindelijk is het bijna zover.  Een droom zal werkelijkheid worden.

 

 

Pascale liep al langer me dat idee rond, maar tussen droom en realisatie liggen een aantal klippen die men moet omzeilen.  Maar goed: de kaap is gerond.  Het boek komt er!  Het wordt ongetwijfeld een mooi ding om zelf in huis te hebben, of om cadeau te geven tegen de eindejaarsfeesten.

 

Ja, ik had het idee voor dat boek al langer, maar wist niet goed hoe er aan te beginnen. Nadat mijn moeder overleed had ik plots een klein budgetje.  Denkend aan wat ik er mee kon aanvangen, kwam ik uit bij mijn droom van een fotoboek.  Mijn moeder was altijd al erg trots op mijn werk, en het leek me wel passend om het te kunnen uitbrengen als een eerbetoon aan haar.  Maar dan begint het: ik wil nooit iets half en half doen.  Het moest een kwalitatief sterk boek zijn en dat kost geld en inzet.  Ik ben bij het samenstellen van het boek geholpen door een team van kei-goeie lay-outers.  Ieder zijn vak denk ik dan.  Ze hebben het professioneel aangepakt.  Het resultaat mag er zijn!

 

Het boek zal 154 bladzijden tellen op hoogwaardig papier en met harde kaft.  98 foto's werden geselecteerd.  En die zijn stuk voor stuk het bekijken overwaard.  Naast deze foto's staat er ook wat tekst met info over deze vogels en de eilanden waar Pascale ze aantrof en fotografeerde.  Het boek wordt verkocht aan de prijs van 36 Euro.

 

 

Het gaat dus over twee iconische zeevogels: de papegaaiduiker en de Jan-van-Gent.  Ik legde ze vast op het desolate Skokholm Island (Wales) en het Duitse Helgoland.  Gefascineerd kon ik hen gadeslaan in hun natuurlijke habitat. Het duurde vaak uren voor ik het unieke plaatje schieten kon, en ik werd dan niet weinig ontroerd als ik de foto maken kon die ik wou hebben.  Ik was dan ook trots dat National Geographic ze vroeg om af te drukken in hun kalender.  Erg goeie en positieve reacties heb ik hierop gekregen.  Nadien haalde ik ook nog met mijn fotowerk de Argus Finale - een grote Belgische wedstrijd...

 

Pascale heeft aan haar boek lang en intensief gewerkt.  Ze legt voor zichzelf dan ook de lat erg hoog.  Maar dat siert haar.

 

Je kan bijdragen voor de realisatie van het boek, want het wordt op een aparte wijze aan de man gebracht: via crowdfunding.

Hoe het in zijn werk gaat kan je hier vernemen:

 

https://www.kickstarter.com/projects/sobry/iconic-sea-birds-a-photobook-...

 

 

Tegen 22 oktober moet het streefdoel gehaald zijn, en dan kan men aan het drukken beginnen.  Maar Pascale heeft er een goed oog in.  Het loopt allemaal vlot tot hiertoe.  Op vijf dagen tijd werd al 37 % van het bedrag bij mekaar gesprokkeld.  Zelfs vanuit het buitenland was er belangstelling!

Veelbelovend!  alleszins!

 

 

www.blog.sobry-fotografie.be

Ik wens deze Mechelse fotografie dan ook alle succes met 'Iconic Seabirds'!