Mechelen danst en rockt op broeierige bloedhete tweede MaanrockdagNa de geslaagde zwoele openingsavond van deze twintigste Maanrock, waar jazz en dance centraal stonden, bracht de tweede Maanrockdag op zaterdag 27 augustus 2016 veel volk op de been voor het Mechels hemels gitaargeweld van Pothamus, geschifte Compact Disk Dummies, de Vlaamse Neil Young die zich Admiraal laat noemen, bloedmooie pop van A Linn Thing, gestileerde droompop van Tout Va Bien, stomende guerilla soul van James & Black, de prettig gestoorde onzin-Nederhop van De Jeugd Van Tegenwoordig en swingende Jamaican Boogie met The Uppertones featuring 'onze' eigen Steven Troch.

En dan noemen we slechts een paar van de acts van deze geslaagde bloedhete tweede Maanrockdag...
Pothamus mocht als winnaar van de Maanrockrally 2015 dit jaar openen op het Groot Podium in hun eigenste Mechelen. Vrijdagvond stelden ze nog hun EP ‘Pothamus I’ voor in een zweterig Kaffee Zapoi, vandaag was het grote Maanrockpodium hun terrein. De hitte werd getrotseerd met loodzware gitaarriffs en hun zelfverklaarde sludge/postrock. Een schare die hard fans zag dat het goed was.Op het Apart Podium, waarvan de programmatie vandaag verzorgd werd door het Heffense Cultuurcentrum Café Malvine, was het Ella Ray die de muzikale debatten mocht openen. Gezegend met een fraai stemgeluid en ondersteund door een goede band, waarvan we toch vooral die fantastische blazersectie onthouden, wist Ella Ray de Botermarkt te boeien met erg mooie soul pop en jazzy tunes.

De songs uit haar recent verschenen album Reveries stonden centraal met hier en daar ook een cover. Haar interpretatie van John Lennon's Jealous Guy was best leuk maar we houden het toch liever bij het origineel van Lennon of de cover van Brian Ferry. De eigen songs daarentegen staan er.Ondertussen op het Groot Podium ontbond ID!OTS hun duivels met stevige garagerock met een injectie stoner rock en een geut blues. Stevige set was dat! Vettige rock ’n roll met een vuil randje. Met als frontman Luc Dufourmont, bij het grote publiek beter bekend van de succesreeks ‘Bevergem’, maar hij heeft ook een verleden o bij de Ugly Papas.We bekennen het graag, jullie verslaggevers, de ene nog meer dan de andere misschien, zijn fan van Lien Schoeters. Vorige weekend pakte ze Rijmrock nog in met een erg gesmaakte akoestische set, op Maanrock stond Lien er met haar fullband: A Linn Thing. Lien zelf op zang en keys, Patrick Steenaerts (Yevgueni) en Tom Kestens (Lalalover) op gitaren, Koen Lieckens op percussie en Herwig Sheck op bas. Uitstekende muzikanten dus, de sterke composities en Liens unieke prachtige stem deden de rest.Er was behoorlijk wat volk afgezakt naar de Botermarkt en dat deed Lien duidelijk veel plezier, de zangeres straalde. “Op een album is het nog even wachten maar de single komt er dra aan” beloofde Lien en naturlijk zat die single ook in de set. Heel aanstekelijk is Good Day ook. We plaatsen eigenlijk graag uitroeptekens bij de héle set, maar om er toch een paar songs uit te lichten: Day By Day, A Little Bit More, Sit Down, dat Lien solo bracht, Worth It en Lift A Stone, alvast Marks favoriete song totnogtoe.

Op Rijmrock lukte de sing-a-long aardig met Your House, nog zo'n topper, al behoorlijk, met full band op Maanrock was dat ook een succes. Lien breekbaar akoestisch, of gesteund door de band met een iets rijker en nog warmer geluid, de songs stààn er in beide formules en eigenlijk willen we niet kiezen. Op het Apart Podium kregen best of both worlds: Lien laste af en toe een solo-moment in in de set, zoals bij setopener Commitment Song, Sit Down en Feel sorry, met Lien op akoestische gitaar.Ook A Linn Thing waagde zich aan een cover. Lien koos voor Sheryll Crow's Are You Strong Enough To Be My Man en de band bracht deze parel met verve.Protection Patrol Pinkerton kreeg de Grote Markt aan het dansen met hun aan indiepop verwante songs. Mechelen kreeg een energieke set geserveerd die nooit verveelde, van een roedel jonge wolven die er ongeloofelijk veel zin in hadden. Catchy deuntjes op een zonovergoten Maanrock.Het was al goed voorbij 20 uur, het was nog steeds bloedheet, en op de Botermarkt sloeg Texaanse James & Black toe met hun Geurilla Soul. Bella Black (stem) en Bruce James (keys) werden bijgestaan door percussionist Jordi Geuens en bassist Erik Rademakers. Sfeervolle soul, power soul en zompige blues waren ons deel. Op gegeven moment vroeg Bruce James “do you mind if we play some more original music?”. 'Of course not' bleek het antwoord van het publiek te zijn en ondanks de hitte werd er al, aanvankelijk nog voorzichtig een danspasje geplaatst, voor het eerst zaterdag op de Botermarkt en niet voor het laatst.James & Black zijn continue op tour, zo leest hun bio, er staat ook in dat ze niet te stoppen zijn en dat wat ze doen niet te benoemen valt. We kunnen je wel zeggen dat erg groovy was en naar veel meer smaakte.Ik ben zo vaak op Maanrock geweest, echt fijn om hier nu zelf te staan aan de andere kant!”, aldus een oprecht blije Jan Wouter Van Gestel die met zijn Tout Va Bien op het Groot Podium mocht spelen. Het is natuurlijk wat, als Mechels muzikant op het hoofdpodium van Maanrock spelen, vraag dat ook maar aan Pothamus.

Jullie verslaggevers zijn niet de grootste fans van de Tout Va Bien-sound maar dat heeft alleen te maken met smaak en kleur. Maar If You Go Away, hun originele interpretatie van Jacques Brel's Ne Me Quitte Pas, ja die konden wij wel smaken. Behoorlijk pakkende versie was dat ook, gisteren., wow!We vroegen ons aanvankelijk af of het Feest Podium wel de meest geschikte locatie was voor de Compact Disk Dummies maar ze deden daar lustig hun ding. Noem Compact Disk Dummies gerust 's lands electrotrots met hun opzwepende beats en energieke zanger. Deze groep weet gitaar en electro in een smeltkroes van beats te verzoenen als geen ander. De massa voor het Feestpodium lustte er aleszins pap van en danste de avond in.En aan het Apart Podium werd ook weer flink gedanst. Dat acteur en stemmenimmitator Ivan Pecnik en diens The Rockmantics hiertoe de aanstokers waren zou je misschien niet geloven maar niets bleek minder waar. Een groot zanger zal Pecnik nooit worden en dat hij persé moest openen met een Coldplay-nummer was niet de beste zet maar de covers die hij met zijn band bracht gingen er in als zoete koek. En aan ambiance geen gebrek op de Botermarkt die zich tot dansvloer transformeerde.

Pecnik beloofde pas te stoppen als hij aan het zweten was. Of die man kan héél goed liegen of hij transpireert nooit, maar na een dik uur kreeg het publiek er nog niet genoeg van en volgde nog een bisronde.Terwijl Botermarkt en Ijzerenleen hun benen van onder hun lijf dansten, stond op het Groot Podium de Vlaamse incarnatie Neil Young, Tom Petty en Bob Dylan in een groots te wezen. Admiraal Freebee had een heuse blazersectie bij, ja hij ook, en dat zorgde voor dat tikkeltje meer. No bad day for rock 'n roll!Op het Feest Podium was de headliner Faisal met diens funky grooves, op het Groot Podium stonden het knettergekke vuilgebekte Nederhopcollectief De Jeugd Van Tegenwoordig als afsluiter, met Watskeburt en Get Spanish bij de vele crowdteasers. “Iemand champagne?” vroeg Willy Wartaal, vervolgens flessen champagne in de frontstage leegkieperend. Ach, het is maar één keer twintig jaar Maanrock zeker?Aan het Apart Podium was men opnieuw volop aan het dansen, nu met de enorm aanstekelijke Jamaican Boogie van The Uppertones. Mr. T. Bone op vocals door een ouderwetse microfoon en op trombone, bijgestaan door Peter Truffa op keys en Paola Inserra op drums. Twee Amerikanen en een Italiaan, rock 'n roll, reggae, Jamaïcaanse Boogie. Met als kers op de taart een gastoptreden van onze eigen Steven Troch op bluesharp!Nee, we hebben niet alle acts besproken. Zo hebben we helemaal niet over het Klassiek Podium gehad waar ook dit jaar Casco Phil geweldige concerten ten beste gaf. Maar we hopen je met dit verslag toch een beeld te kunnen geven van een tweede geslaagde Maanrockdag.

Wanneer dit schrijfsel op de blog wordt gezet, is Maanrock alweer van start gegaan, dag 3 is begonnen. Daarover vertellen we je graag morgen ...


tekst: © Mark Van Mullem & Tricky Troostie
foto's: © 1,2,4,8, 11,12,14,16 Tricky Troostie & © 3,5-7, 9,10, 13, 15 Mark Van Mullem