Kleine Mechelaars naar de Fietsotheek

Onze kleinste Mechelaars zullen weer tevreden zijn, zeg maar content oep z’n Mechels gezegd. Vanaf vandaag kunnen de mama’s en papa’s hun kleine spruiten veel nieuwe fietsjes geven.

Fietsotheek Mechelen

Twee leuke dames en Mechelaars Katleen Craenen en Dietlinde Willockx kwamen met het idee van kinderfietsen uitlenen, en gingen aan de deur kloppen bij Mechelse schepenen Marina De Bie, Katleen Den Roover en Koen Anciaux als voorzitter Sociaal Huis, die zich al snel achter dit project hebben geschaard.

Het project sluit immers perfect aan bij het mobiliteitsplan en de promotie van Mechelen als Kinderstad.

Dankzij een samenwerking tussen ‘t Atelier vzw en Fietsatelier vzw, is het vanaf vandaag mogelijk om een kinderfiets te ontlenen bij de “Fietsotheek” in de Adegemstraat. Deze twee gekende fietspunten doen het niet alleen met de steun van ons stadsbestuur maar de Nationale Loterij, het Sociaal Huis Mechelen en Novotel Mechelen die een betaalbare tijdelijke locatie ter beschikking stelt, is dit project mogelijk gemaakt.

Onze Mechelse peuters en kleuters groeien snel, maar tot vandaag kon de fiets niet meegroeien. Ouders waren dan genoodzaakt om telkens een nieuw kinderfietsje aan te kopen, en niet alle ouders hadden hier de nodige centen voor. 

Dankzij de “Fietsotheek” kan je nu een fiets ontlenen, wat betekent dat als de fiets te klein wordt, je deze kan ruilen voor een groter model, fijn toch ! Het is goedkoop, beter voor het milieu en zeer efficiënt.

Fietsotheek Mechelen uitleendienst kinderfiesten

Deze uitleendienst kost je jaarlijks 35 euro, een kleine waarborgsom, een halfjaarlijks onderhoud is inbegrepen in de huurprijs. Loopfietsjes voor de allerkleinste fietstoeristen, zijn te huur aan 20 euro. Het leuke hieraan is dat je kind of kinderen steeds een nieuwe fiets hebben, en dat andere kinderen met het geruilde fietsje ook weer gelukkig zijn, goed idee want in Kinderstad willen we toch alleen maar blije kindergezichten zien !

Wie zorgt dan eigenlijk voor het onderhoud van die fietsen ?
Wel dat zijn het Sociaal Huis Mechelen die hun bijdrage doen voor de deeltijdse begeleiding van nieuwkomers, die samen het Fietsotheek team zullen vormen onder de verantwoordelijkheid van Pieter Janssen. De nieuwkomers die het soms moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, krijgen hier hun kans, en bovendien zal hun werkervaring gecombineerd worden met een intensieve cursus Nederlands.

Fietsotheek Mechelen

Reeds van bij de start beschikt de Fietsotheek over 55 nieuwe fietsen voor kinderen van 2 tot 12 jaar, maar dat zal nog worden aangevuld met herbruikbare tweedehandsfietsen die zullen geschonken worden aan dit toch wel fantastische project. Als je zelf ergens op zolder, in de kelder of een berghok een kinderfietsje staan hebt dat je niet meer gebruikt, en je schenkt het aan de Fietsotheek, dan krijg je zomaar 50% korting op je jaarabonnement voor het ontlenen van een andere fiets.

Tijdens de officiële opening vandaag zag ik alleen maar gelukkige gezichten. Veronique Matthees (coördinator ‘t Atelier en Fietsatelier en Bert Leysen (dagelijks bestuur) zien alvast een mooie toekomst voor dit project. De gelukkigste onder ons was ongetwijfeld het meisje dat als eerste met een loopfietsje mocht rondtoeren. Het gezichtje sprak boekdelen, wat wil je mat al die mensen en camera’s op je gericht, maar het was goedgekeurd, en daar doen we het toch voor.

Uitlenen van kinderfiesten in de Fietsotheek

De Fietsotheek vind je in de Adegemstraat nr 14, aan de achterzijde van het Novotel Mechelen. Ben je nog niet mee, misschien wel als ik zeg dat het gelokaliseerd is op de andere hoek van de nog enig overblijvende lichtreclame van Lamot, het steegje dat de Adegemstraat en de Haverwerf verbindt.

Openingsuren

woensdag van 13.00 tot 18.00 uur
vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur

E-mail : fietsotheek@atelier-mechelen.be

Telefoon : 0472 080485

Tekst en foto's Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Fietsotheek in de Adegemstraat met meisje die loopfiets test

Fietsotheek te Mechelen

Uitleendienst kinderfiesten Fietsotheek te Mechelen