Jazz swingt meer dan ooit bij twaalfde editie van JazzathomeOp zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 palmt de twaalfde editie an Jazzathome de Mechelse binnenstad in. Als je bij momenten de dansbeentjes moeilijk stil kan houden, is dat perfect te begrijpen: het thema luidt immers Jazz Swingt!

Op zaterdagavond laten Swing Barons niets aan het toeval over; bijgestaan door Lindy hop dansers wordt het een avond vol geweldige dansbare swing uit de jaren 1920-1930.

En ook op zondag, wanneer je opnieuw op verschillende historische locaties jazzoptredens kunt bijwonen, is Swing de leidraad door de namiddag. En dat mag je ruim interpreteren; gaande van folk, manouche, tango, wereldmuziek tot bossa...

Mechelen Blogt legde het oor te luister tijdens het druk bijgewoonde persmoment op dinsdag 23 augustus en sprak met de enthousiaste organisatoren...
De meeste groepen leunen aan bij het Swing-thema, al blijft er ook plaats voor andere jazzvarianten”, vertelt Lejo Vanhaelen (Jazzzolder/ Jazzathome) “maar neem op zaterdagavond toch je dansschoenen maar mee, dat zal vast wel mogen!” aldus Vanhaelen.

Op zaterdagavond wordt het dansgeweld van Swing Barons voorafgegaan door het gitaartrio Whexp, in 2015 winnaars van de finale van JazzContest. “Misschien niet echt swing, maar alleszins vanharte aan te raden”, weet Lejo Vanhaelen, “voor fans van Frank Zappa, Chris Potter, Avishai Cohen en Hiatus Kaiyote”.

Het zaterdagprogramma vangt aan om 20.30 uur in de Mechelse stadsschouwburg.

Op zondag kun je vanaf 13 uur in drie van de vierentwintig historische locaties terecht voor een uniek jazzconcertje in de huiskamer(s) in kwestie. Bij aankomst krijg je een drankje gepresenteerd en dan zoek je je een goed plaatsje uit. Ook nu valt Jazzathome samen met Open Monumentendag. "Eigenlijk valt Jazzathome eigenlijk al sowieso binnen het concept van Open Monumentdag met de vele historisch locaties, nu wordt effectief samengewerkt me Open Monumentendag", vertelt Diederik Beele (Jazzathome). "Een aantal van de vierentwintig locaties zullen in de voormiddag ook te bezoeken zijn voor het grote publiek; Huis Michiels, Brecpot, woonhuis Charles Lamot, ..."Er wordt ook samengewerkt met Musea & Erfgoed Mechelen, in het Hof van Busleyden, waar de expo Zot Geweld Dwaze Maagd plaatsvindt, kun je één van de optredens meepikken. “We zijn best trots op een aantal van de nieuwe locaties in het parcours”, vervolgt Diederik Beele, “dan hebben we het over de bloemenzaak annex restaurant in de Stassartstraat, T'île Malines aan het Keerdok waar hopelijk in openlucht kan worden gespeeld, de verkoopzaal van de Notarissen in de Huidevettersstraat, Kunstgallerij M en het Hof van Palermo dat na lange leegstand nu opgeknapt wordt. En de locatie in Hof van Busleyen”, besluit Diederik.

Hans Vandenbogaerde (foto), die dertien jaar geleden met JCI de kat de bel aanbond, en nu nog steeds drijvende kracht achter jazzathome is, is niet een klein beetje fier op zijn 'kindje'. En Hans heeft nog een primeur in petto:schrijf 17 december nu alvast in jullie agenda. Jazz op de Dijle komt terug maar dan als Winterjazz” vertelt Hans, “dus niet zoals vorig jaar het weekend nà de JazzContest en voor Jazzathome, dat werd ons wat te druk, maar in de winter dus”. Véél kan Hans er nog niet over kwijt maar dat het in nauwe samenwerking met de handelaars gaat gebeuren en een dag van beleving wordt, dat hebben we alvast genoteerd. Nog om alvast te noteren: die avond presenteert Chris Joris diens nieuwste CD.Maar terug naar zondag 11 september, wat staat er zoal op het programma?Alle groepen opsommen zou ons te ver leiden, check daarvoor zeker onze handige webstek, maar aan muziek géén gebrek. En ik krijg nu zelfs al aanvragen voor volgend jaar, het concept 'muziek in de huiskamer' spreekt enorm aan bij de muzikanten” zegt Lejo enthousiast, “maar ik wil toch verklappen dat amen zoals Dré Pallemaerts, Manolo Cabras, Nomad Swing, Croque Manouche en Midnight Blue Birds geprogrammeerd staan”.Voor zondag 11 september kun je je drie optredens kiezen uit volgende veelbelovende namen: Bram Weijters Quartet (eigentijdse doorleefde jazz), Chris Joris/Ben Sluijs Quartet (standard jazz), Compro Oro (Afro Latijns, Wereldmuziek), Croque Manouche (Gipsy Jazz), Dré Pallemaerts en gasten (hedendaagse jazz), Ericamour & Trio Adjavio (Afro Jazz), Etienne Richard Trio (hedendaagse Swing), Indio Louro (Bossa nova, samba), Jihye Lee Trio (moderne vocal jazz), John Snauwaert Trio (jazz standards en eigen werk), Van Deun-Machtelinckx (gitaar duo), Lennart Van Praet New 4tet (jazz en soulful groove), Les Bandits de Belleville (Swing manouche), Lucie Delhi & Pierre Greco (jazz en pop), Manoir du Swing (Gipsy swing en jazz), Manolo Cabras Quartet (moderne Europses swing), Marnix Busstra's Old School Band (firs class jazz funk), Midnight Blue Birds (swing, close harmony), Miss Elise (swing jazz), Nomad Swing (gipsy jazz), Orchestre Toubab (Afro-tropische jazz), Rebekka Van Bockstal 4tet (moderne jazz), Swing Dealers (swing, soul, jazz) en Triunfal Quintet (tango nuevo).

De optredens vinden plaats van 14.15 tot 15 uur, 15.45 tot 16.30 uur en 17.15 tot 18 uur. Tickets kosten € 20 en reserveer je bij voorkeur online via www.jazzathome.be, waar je ook alle informatie over de locaties en artiesten terugvindt. Maar je kunt ook reseveren bij Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, de dag zelf om 13 uur. Tickets voor het zaterdagavondprogramma kosten ook € 20 en kun je reserveren via www.uitinmechelen.be of bij UiTinMechelen in de Hallestraat 2-4-6.

En om van jazz te genieten in Mechelen hoef je zelfs niet te wachten tot Jazzathome. Aanstaande vrijdag is er, op de eerste Maanrockavond in Hof van Busleyden JazzContest 2016. Behalve de JazzContest-finalisten speelt daar ook de Jelle Van Giel Groep, terwijl de jury beraadslaagt. Er wordt gefluisterd dat tijdens dit niet te missen optreden ook een Toots-tribute wordt ingelast!De JazzContest vindt nu vrijdag 26 augustus plaats, Jazzathome op 10 en 11 september, Winterjazz op 17 december. Tussendoor kun je natuurlijk elke tweede en vierde vrijdag van de maand terecht in Jazzzolder Mechelen, voorlopig op adres Sint-Romboutskerkhof 2. Voorlopig want de Jazzzolder moet opzoek naar een nieuwe locatie. “Maar de stad laat de jazzzolder niet in de steek”, beloofde schepen van Cultuur Bjorn Siffer alvast, “een aantal concrete locaties wordt reeds onderzocht. Jazzzolder moet blijven want staat synoniem voor een dynamisch Mechelen en een Mechelen dat samenwerkt” aldus nog de schepen. Wordt vervolgd dus.

Alle praktische info over Jazzathome vind je op de handige webstek: www.jazzathome.be, het programma van de Jazzzolder vind je op www.jazzzolder.be.


En om te besluiten met een wijsheid die geheel in het thema van Jazzathome 2016 past:
It don't mean a thing if it ain't got that swing! (Duke Ellington).
 

*Op de foto's: Hans Vandenbogaerde, en muzikanten Christophe De Visscher (contrabas), Carlo Nardozza (trompet) en Dre Pallemaerts (percussie), tijdens een kort mini-optreden. Je kunt deze muzikanten ook tegenkomen op zondagmiddag 11 september


tekst en foto's: © Mark Van Mullem