Buurtfeest Oud-Oefenplein / De Schijf

Voorbije zaterdag was het Groot Buurtfeest rond het sinds 11 juni geopende nieuwe Wijk- en dienstencentrum De Schijf en het Oud-Oefenplein te Mechelen. Van 10 tot 18 uur konden niet enkel buurtbewoners van het Oud-Oefenplein, maar ook van naburige buurten als Galgenberg, Katanga, Molenberg, Otterbeek en Kauwendaal, zich helemaal los laten gaan. Tijd voor mij dus om poolshoogte te gaan nemen naar de plaats waar ik mijn kinderjaren heb doorgebracht.

Buurtfeest Ou-Oefenplein en De Schijf

 

Ondanks de voorspelling van een grijze dag met zo nu en dan regen en veel wind, viel het allemaal nog best mee. De zon liet zich niet achter de wolken verschuilen, en zorgde dat alle buitenactiviteiten droog konden plaatsvinden.

Reeds van s’morgens vroeg plaatsten vroege vogels hun tweedehands artikelen voor de geplande rommelmarkt, die een groot succes was trouwens. Kinder- en jongerenanimatie van de stad Mechelen zorgde voor tal van activiteiten voor de allerkleinsten maar ook voor de iets oudere jongeren. Vooral de kindergrime, het springkasteel en de stampweide vielen in de smaak bij de jeugd. Trommelkorps Fanfakids zorgde voor een muzikale noot rond het plein. De dienst Sport en Okra Mechelen nodigden jong en oud uit tot wat sport en spel.

Rommelmarkt tijdens Buurtfeest Oud-Oefenplein te Mechelen

De sterkte van een buurtfeest zoals hier op het oud-oefenplein, merk je al gauw door de samenhorigheid van de mensen, ongeacht hun afkomst. Autochtoon of allochtoon, iedereen droeg zijn steentje bij om dit buurtfeest te doen slagen. Dankzij de warme zomerzon, was het buitenterras de ganse dag goed gevuld, waar buurtbewoners gezellig konden praten en gedachten uitwisselen bij een hapje en een drankje.

Buurtfeest aan De Schijf te Mechelen

Zoals het hoort op een feest, werd de innerlijke mens niet aan zijn lot overgelaten, met een heuse lekkere barbecue, broodjes, hapjes en zelfgemaakte cupcakes was er voor iedereen wel keuze genoeg. Alle genodigden kregen een aperitief en drankje aangeboden tijdens een receptie, die enthousiast onthaald werd.

In het nieuwe gebouw is er nog tot 2 september een tentoonstelling “Talent uit de buurt”, waar een 30 tal creatieve buurtbewoners hun kunstwerken tonen aan de bezoekers van het centrum. Maar niet enkel kunstenaars tonen hun talent tijdens het buurtfeest, de organisatie had ook een muzikaal act op de affiche geplaatst.

Buurtfeestte Mechelen

John Reels (49), een geboren en getogen Mechelaar, was in topvorm. Het kon ook niet anders als je een voorstelling in de wijk waar je bent opgegroeid mag waarmaken. De moeder van John woont trouwens nog steeds op het Oud-Oefenplein

Zijn zangcarrière is begonnen in Nederland waar hij de finale van de televisiewedstrijd "Una voce Particolare" won, een soort Idool maar dan voor klassieke muziek. In 2009 is onze Mechelse artiest gekroond tot “Meest verdienstelijke Mechelaar”. Dat hij vandaag nog steeds geen doorbraak heeft, is een beetje onbegrijpelijk, gezien zijn ongelooflijk talent.

Door de grote opkomst was de zaal al snel gevuld met een tweehonderdtal fans van John (Eeckeleers). Dankzij het mooie weer kon iedereen die geen plaats binnen kon bemachtigen, plaats nemen op het buitenterras. Stipt om 16 uur verscheen John Reels in de zaal met een overdonderend applaus. 

John Reels brengt zijn beste nummers in De Schijf

John is een tenorzanger, maar mensen die hem kennen, weten dat hij alle muziekgenres aan kan.

Weet je, ik ben dankbaar dat men mij reeds van bij de geboorte de stem gegeven heeft die mij en anderen vandaag gelukkig maakt. De meeste die een opleiding operazanger hebben gevolgd, kunnen meestal geen andere muziekgenre’s brengen. Mijn stem kan dat gelukkig wel, en daarom ben ik zo dankbaar” zegt John.

John Reels zanger uit Mechelen

Mijn publiek weet dat ik klassieke nummers breng, maar zij weten ook dat ik evenzeer Vlaamse schlagers kan toevoegen aan het repertoire. Ook crooners liggen me zeer goed. Ik ben een grote fan van bijvoorbeeld Frank Sinatra en Elvis Presley, je zal dan ook tijdens veel van mijn shows nummers horen van hen. De mensen hebben dat graag, en dat stemt me blij” gaat John verder.

Het was alleszins een fantastisch optreden, iedereen zong uit volle borst mee, en er werd zelfs een polonaise opgestart. Zo zie je maar dat K3 volkomen gelijk heeft, oma's aan de top maar ook opa's en zelfs dertig en veertig jarigen gingen uit de bol. Wie nog nooit een optreden van John Reels heeft bezocht, zou dat zeker is moeten doen.

In deze nieuwe De Schijf worden de wijk gebonden diensten van de stad, het Sociaal Huis, het kantoor van sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen en jeugdwerk J@M gebundeld op één locatie.

Bekijk hier alle foto's

Tekst en foto's Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Buurtfeest Oud-Oefenplein en De Schijf te Mechelen

John Reels op het buurtfeest Oud-oefenplein te Mechelen

Buurtfeest De Schijf te Mechelen

John reels brengt zijn beste nummers voor het publiek

Enthousiaste luitseraars en fans van John Reels

Een volle zaal fans voor Mechels zanger John Reels

John Reels in de polonaise

John Reels met begeleiding op het Buurtfeest te Mechelen

John Reels krijgt het publiek in extase

Buurtfeest met optreden van John Reels in topvorm

Pakkende momenten met John Reels

Oma's en opa's aan de top met John Reels

John Reels handtekeningen sessie op Buurtfeest Oud-Oefenplein