buren bouwen feestje

met categorie:  

 

   

(foto's: Jan Smets)

Is dit groot nieuws?  Nee!  En toch breng ik het.  Niet omdat het komkommertijd is, maar veel meer als 'tegengewicht'  in tijden van pessimisme.  Het gaat niet zo goed met onze wereld.  Crisis, onzekerheid over onze toekomst, onveiligheidsgevoel, terrorisme, een dolgedraaid klimaat, toenemende polarisatie...  Het dreigt zelfs bij de grootste optimist de moed in de schoenen te doen zakken.  En daarom is een iniatief als dit zo deugddoend.  Een iniatief van onderuit - spontaan gegroeid... Niks groots, niks wereldschokkends... Toch zijn het net dingen als dit die 'iets' doen met een buurt.  Hier zijn zonder spectaculaire kunstgrepen grenzen verlegd.  Buren zetten samen de schouders onder een feestje.  Gewoon.  Ontmoeting, doorbreken van anonimiteit, tegen onverschilligheid en 'ieder voor zich'...  Onlangs was er een info-avond voor de buren van de Stenenmolenstraat in de Hanswijkenhoek, die met hun tuinen grenzen aan de sportterreinen van voetbalclub Sporting.  Daar wou men de plannen uit de doeken doen voor de toch wel grootscheepse plannen die de club er binnenkort wil uitvoeren.  Flink wat buren waren hierop aanwezig, en bij die gelegenheid, al pratend en keuvelend met mekaar, rees er een plan...

 

...als we nou eens op Sporting - achter onze tuinen - deze zomer een bbq-feestje zouden houden?  Gewoon voor alle buren van ons stuk straat?

 

En zo gebeurde het.  Een viertal enthousiastelingen voegde de daad bij het woord en ging huis voor huis aanbellen om te vragen of de buren hier ook wat in zagen...  Een doodle werd opgesteld, en een datum geprikt.

Gisterenavond was het dan zover rond het kleine chaletje achter de tuinen van de Stenenmolenstraat.  Een paar tenten werden opgezet, en alles werd mooi versierd.  De voorbereidingen waren voor het organiserende comiteetje al nét zo prettig als het feest zelf.

Bijna al de buren van dit straatgedeelte waren present, en zij die niet aanwezig waren, hadden wel een grondige reden.

En iedereen droeg zijn steentje bij: bij de voorbereidingen of de opruim; bij het maken van de aperitiefhapjes of de dessertjes... , voor de muziek of de versiering. Ongedwongen en spontaan.  Heerlijk.

 

 

Buren leerden mekaar nog beter kennen bij een babbeltje dat nu verder ging dan de obligate 'goeiedag'.  Jong en oud hadden het naar hun schik.  Hier voelde je de verbondenheid groeien.

Veel is er allemaal niet voor nodig.  Gelukkig zie je zulke buurtfeestjes meer en meer opduiken.  Ik heb het gevoel dat mensen het cocoonen wat beu worden en zoeken naar hechtere banden met hun buurt.  Of is dit alleen een indruk van mezelf?

In ieder geval: vanaf gisterenavond voelt m'n straat nog vriendelijker aan dan voordien.  Een groet aan de buur is minder vrijblijvend geworden.  En dat is hoopvol, hartverwarmend en héél erg deugddoend.  Verzoeting als tegengif voor verzuring.

De wereld is er plots niet rooskleuriger mee geworden, en is er nog steeds oorlog en onzekerheid om onze toekomst... Maar in mijn stukje straat is de wereld toch ietsje mooier ingekleurd.