Van Voetbalstraat naar Achter de Kazerne...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Malinwa heeft er een méér dan geslaagd fanweekend opzitten.  Het nieuwe stadion werd met een grootse openingsceremonie ingehuldigd onder de leiding van ceremoniemeester Mark Uytterhoeven.  Tal van oud-spelers passeerden de revue, een app voor de smartphone waarmee toeschouwers tijdens de wedstrijd spelers kunnen beoordelen, werd gelanceerd, er was flink wat kinderanimatie en er werd een oefenpartij gespeeld tegen het Griekse Iraklis Thessaloniki FC (dat Mechelen won met 3/0)... Maar één van de allerleukste onderdelen was toch wel het binnenbrengen van de 'Malinwalympische' vlam door de kampioenendamesploeg van KV.  De groep enthousiaste speelsters die het afgelopen jaar kampioen werd in 3de nationale had de eer de vlam te mogen overbrengen van de Voetbalstraat in den Hanwsijkenhoek waar de roots van de club liggen tot Achter de kazerne.  En: ze kregen best veel applaus onderweg toen ze gevolgd door de harmonie van de club vanaf de Grote Markt werden gevolgd...

 

 

Het is in de Voetbalstraat vlakbij de Leuvense vaart dat het allemaal écht goed begon voor Geel/Rood. (al werd eerst gespeeld op velden in de buurt van Antwerpsesteenweg).  Deze geschiedenis haalde ik een paar jaar geleden nog eens boven in een artikel op Mechelenblogt.  Wie het nog eens nalezen wil:

www.mechelenblogt.be/2014/02/eerste-voetbalterrein-malinwa-wordt-volgebouwd.

Ik maak een praatje met Johan Huyghels, één van de Malinwafans die het vertrek van de vlam wil meemaken.  Hij woont even verder aan de vaart:

       

 

Alhoewel ik een geboren Mechelaar ben, woonde ik in mijn kinderjaren lange tijd in Oostduinkerke.  In 1976 kwam ik pas terug naar mijn stad.  Ik speelde mee in de schoolploeg van den BIM.  Toen bestond de 'kardinaalsbeker' nog.  Alle deelnemende spelers kregen nadien een abonnement voor een staanplaats op Malinwa.  Sindsdien ben ik een grote fan en volg zowat alle thuismatchen.  Ook de legendarische match in Straatsburg maakte ik mee.  En ja: hier in de Voebalstraat in mijn buurt is het allemaal gestart voor mijn ploeg.  Velen weten dat niet meer.  Misschien kan ik deze suggestie meegeven:  waarom zou de stad hier op het straatnaambord geen verklaring bijvoegen?  Dat zou toch een meerwaarde kunnen zijn?

 

Veel toeschouwers staan er niet langs de kant.  Die zitten waarschijnlijk al in het stadion.  De jonge fans, Juul en Bente, beiden drie jaar zijn nog op weg - al fietsend.  En ze hebben er veel zin in!

 

 

Een fan van het eerste uur is ook de 65-jarige Francis Van Baelen die lang in deze wijk woonde.

De man die zich voortbeweegt met een electrische rolstoel, noemt zich al lachend de 'rollende brigade' van Malinwa.

 

 

Ik ben fan van 1975.  Ze noemen me wel eens 'Speedy'.  Ik ben met mijn handicap geboren door een tekort aan zuurstof.  Ik heb veel eerbied voor mijn moeder die me letterlijk en figuurlijk gedragen heeft.  Ik ben van de Hanswijkenhoek.  In 1988 diende ik noodgedwongen te verhuizen naar Berchem omdat mijn moeder de zorg om mij niet meer aankon.  Maar ook van daar bleef ik mijn club altijd volgen.  Sinds vijf jaar woon ik terug in Mechelen - in de Nachtegalenstraat .  Alle thuiswedstrijden volg ik ter plaatse, en ook al die wedstrijden op verplaatsing die binnen mijn mogelijkheden liggen.  Ik ben héél blij dat we in het nieuwe stadion een aangepaste plaats krijgen.  Voortaan kunnen we er terecht als mindervaliden.  34 plaatsen voor ons en onze begeleiders zijn voorzien.  Vroeger was dit wel iets anders.  We stonden lange tijd voor de reclameborden, maar dan reklameerden de sponsors.  Wij moesten weg.  Maar toen zei ik tegen het bestuur: ik blijf hier staan!  En we kregen dat gedaan!  We mochten uiteindelijk blijven.  Maar dit is wel een verbetering.  Wij betalen immers ook lidgeld (en ik ben er KV dankbaar voor dat dit een verminderd tarief is). Ja, misschien mag je me wel een voorvechter noemen voor al deze mensen met een beperking.   Ik heb een goed contact met Marc Faes en voorzitter Timmermans.  Malinwa is de club van mijn hart.  Ook mijn vader was een grote fan.  Zijn broer was van Racing.  En dan zat het er wel eens tegen.  Toch is het zo dat een sympathieke Racinger me ooit - voor ik deze electrische rolwagen had - me om de veertien dagen naar Malinwa bracht.  Hij zette me dan af aan de poort, maar ging zélf nooit binnen.  Met deze rolwagen ben ik zelfstandiger.  Op zeven minuten ben ik van thuis in het stadion.  Maar weet je dat ik vroeger vanuit Berchem naar hier kwam gereden met mijn rolwagen?  Dan vertrok ik rond 16 uur en omstreeks half 1 's nachts was ik terug.  Soms met alle problemen van dien zoals platte batterijen... Ik denk niet dat ik hetzelfde voor de Racing zou doen (lacht)

 

Dan maken de dames zich klaar voor de start.  De vlam wordt aangestoken in de Voetbalstraat, en al lopend gaat het nu via de vaart en over de Colomabrug richting Centraal Station, en dan langs de Bruul naar de Grote Markt...

 

 

Ondertussen warmde de harmonie van de club zich al op in het legendarische café Glasgow op de Grote Markt.  En toen de dames arriveerden werd de stoet gevormd om via de Merodestraat over de Liersesteenweg naar Achter de Kazerne te stappen... 

De sfeer zat er in!  Zoon van voetbalicoon Torreke, Guy Lemberechts, en zijn vrouw  poseerden even voor de stoet...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

En de fans?

Deze vinden dat ze in Mechelen het mooiste stadion van België hebben...

 

 

 

 

 

 

Waarom houdt Jans reportage ineens op voor de poort van het KVMstadion?

Ziet hij liever voetbalsters dan voetballers?

In de ban van KVM?

Ruzie me Mark U?

of , wie weet, levenslang stadionverbod?

;-)  Wie zal het zeggen...

Mark U, is dar die kletskop met lang haar die zo graag op Père Gilbert wil lijken??

Roger, dat is degene die voor Racing een aantal van die 1000 abonnementen heeft willen helpen verkopen. Ze hebben hem daar voor buitengebonjourd en ondertussen zijn ze nog altijd aan het krasselen om de kaap van de eerste 500 te bereiken!

Het tedere hart van goede Smets kennende, is hij opzettelijk met zijn mooie reportage gestopt vooraleer het stadion in te stappen. Ellendige geluidskwaliteit en supporters die nu al zeggen dat wegens een onbekwaam bestuur (de enige 1ste klasseploeg waar de voorzitter en bestuurders zich rijkelijk laten betalen) KV een vogel voor de bekende degradatiekat is. Jullie moeten eens naar www.malinwaforum.be  surfen. De reacties op dit blog op mededelingen van vooral g.l. en gymicko zijn positieve aanmoedigingen om vooral verder te doen in vergelijking met de taal en de scheldpartijen die daar gewoon zijn. Jullie zouden ook eens naar een wedstrijd moeten gaan kijken. Wat je daar hoort en op mijn hoge leeftijd zit ik dan nog centraal  op de hoofdtribune.

Overigens wat Uytterhoeven bezielt om als père dingens rond te lopen, vraag ik me ook af. Hij vertelt wel al tientallen jaren dat hij als enige voor KV supporterde in het Atheneum. Vanaf 1951 ging ik iedere veertiendagen mee naar KV met mijn vader (en zoals veel KV supporters in die tijd gingen we de week daarna naar Racing. Alleen tijdens de derby dronken we hun bloed). In de RMS waren er evenveel KV als Racingsupporters in de lagere school. In het Atheneum waren er geleidelijk iets meer Racingers omdat zeker in de hogere cyclus er iets meer leerlingen moraal volgden. Wij christenen bleven bij KV. (hoe zat dat Roger  in onze klas ?) Mark trok in 1972 naar het Atheneum en toen waren er zeker nog altijd christelijke (op papier althans)KV- kinderen want het VSO dat het gemeenschapsonderwijs vermoordde begon eerst het jaar later en het duurde nog vijf zes jaar vooraleer iedere vader of moeder met wat verstand (christelijk of niet) de kindjes naar het vrij onderwijs zond.

Mijn beste janarhurleo: mijn tedere hartje is gevoelig voor uw goedmenende en milde spot die als een wierookwalm mijn al naïeve geest nog meer weet te benevelen.  Voor de tweede keer in korte tijd krijg ik van u een aureooltje boven het vermeende hoofd 'getekend' - een hoofd dat alleen met goedheid gevuld zou zijn.  Ik dank je voor deze Zaligverklaring.  Wees gerust: ik zal voor U een goed woordje doen bij de Vader, en weet nu al dat U dat ten zeerste appreciëren zult.  Dit wou ik U toch maar even laten weten.  Geheel terzijde dus.  ;-)