De leeuwen van den Beyaert

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Onlangs kreeg ik een vraag toegestuurd van één van onze trouwste bloglezers: Tony Schaerlaeken.   Dat deze met méér dan een nauwlettend oog door de stad dwaalt weten we al langer.  Hij scoort dan ook goed in onze sporadische fotokwissen.  Zo archiveerde hij al een tijd geleden alle mogelijke heiligenbeelden in het Mechelse straatbeeld.  Met succes.  Onze stad maakt er nu ook werk van om deze kleine monumentale relieken in ere te herstellen.  Zelf blijft Tony er héél bescheiden bij.  Het gaat niet om zijn naam, maar wel om de liefde voor zijn stad.  Sinds enkele maanden is de man weer gedreven op pad.  Deze keer fotografeerde en inventariseerde hij alle mogelijke dierenafbeeldingen die je maar kan vinden in onze Dijlestad.

En daar gaat nu juist zijn vraag over...  Op het postgebouw - Huis Den Beyaert - kan je een aantal leeuwen terugvinden die een schild dragen...

 

...bij het fotograferen en inventariseren van de dierenafbeeldingen in Mechelen, kwam ik ook bij het postgebouw.  Boven op de trapgevel staan zeven leeuwenbeelden welke een schild vasthouden.  Op die schilden staan afbeeldingen gebeiteld .  Nu ben ik al zeker dat het ambachten zijn die worden voorgesteld.  Ik had al aan stadsdiensten gevraagd, maar van niemand krijg ik er opheldering over...  Wie weet misschien meer?

 

Zo.

Wie weet misschien meer?

Deze leeuwen zijn toegevoegd aan de gevel die architect Van Boxmeer begin vorige eeuw 'historisch' aanpaste...

En hier zijn ze dan: de foto's van Tony Schaerlaeken:

 

1 zou waarschijnlijk het ambacht van metsers uitbeelden.  Nummer 2 zou kunnen gaan over meubelmakers of beeldhouwers?

Van de volgende drie is Tony niet zeker.  3 zou kunnen te maken hebben met leerbewerking?  of?   Nummer 4 weet hij helemaal niet, en bij nummer 5 twijfelt hij of het zou kunnen gaan over smeders?

En hebben 6 en 7 respectievelijk iets te maken met kuipers/tonnenmakers en brouwers?

 

Ik ben benieuwd...

 

Als uitsmijter nog twee foto's van deze leeuwen: scherp afgetekend tegen de wolken en.. in 'confrontatie' met een buur op de Grote Markt: het haentjen...

(foto's: Jan Smets)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mailtje gekregen van François van der Jeught:

 

"Daarnet even gekeken op Mechelenblogt.  Mag ik langs deze weg het volgende meedelen:

volgens mij is nr.1 het wapenschild van houtbewerkers. tussen de gekruiste werktuigen staat een (oude)handboor afgebeeld.  Ik zie een bijl en een dissel (ik maar eens in google-afbeeldingen)

nr.2 is volgens mij van de steenkappers: een winkelhaak, zware houten hamer en beitels (gekruist)

nr.3 moet ik het antwoord schuldig blijven.

nr.4 is volgens mij van de metselaars: een winkelhaak met schietlood en een (krom)passer + de bobijnen van een koord (zoals gebruikt door metselaars)

nr.5 wellicht verwijst de gekroonde hamer inderdaad naar de smeders.

nr.6 akkoord met kuipers

nr7. akkoord met brouwers

 

beste groet,

Markant is de trapgevel boven het oorspronkelijke huis "Den Beyaert", bekroond met zeven leeuwen, gekapt uit steen afkomstig van de werf van de in 1452 gestarte bouw van de St Romboutstoren. Ze werden gepolychromeerd en verguld door meester Janne den Hollander in 1454-1455, die ook de wijzers vergulde van het in hetzelfde jaar boven in de gevel geplaatste uurwerk (ondertussen na restauratie verdwenen). 

@François van der Jeught:: nr 3 ziet er uit als een strikvraag

;-)

Nr 3 : Zouden dit boom- en houtzagen kunnen zijn ?

Volgens een wapenschild dat er wat op gelijkt, zou nr 3 het wapen van de tin- en loodgieters kunnen zijn.

maar dan mankeren de pottekes en de pannekes op de nummer drie

@Tony, zou het kunnen dat die gekruiste banden ( leren lappen? ) op nr. 3 te maken hebben met of staan voor het ambacht van de kordewagenaars?