Nieuwe Mechelaars herdenken Mechelse vluchtelingen van 1914, om daarna samen te feesten.

Bij gebrek aan Clarissen in Mechelen, die met eieren al eens het slechte weer konden afwenden, heeft de vrijwilligersgroep Welcome in Mechelen het zekere voor het onzekere genomen: voor zaterdag 18 juni werden grote witte regenschermen besteld. Zodat hun eerste event van de dag droog kan verlopen. Want op die dag wordt in Mechelen de World Refugee Day of de Wereld Vluchtelingen Dag gehouden.

 

Aan het beeld De Vlucht van Theo Blickx, de Mechelse kunstenaar die er zovele andere heeft opgeleid, zal om 18 uur een plechtigheid plaatsvinden met zang, poëzie, en pakkende teksten. De plaats is niet toevallig aan het beeld op de middenberm van de Schuttersvest. Welcome wil, samen met hedendaagse vluchtelingen, de Mechelse vluchtelingen van 1914 herdenken. Want in dat jaar waren 90% van de Mechelaars hun gebombardeerde stad ontvlucht, zo’n 55.000 Maneblussers in totaal.

Het tweede event vindt vanaf 19:30 plaats in het jeugdhuis ROJM, aan de Battelsesteenweg 50. Daar is ruimte voor Mechelaars om vluchtelingen te ontmoeten om er kennis mee te maken, en vice-versa. Een partijtje zaalvoetbal, pingpong of biljart kan ook. Er zijn diverse optredens, dans en zang. Een gezellige boel voor jong en oud.

Rond 21 uur is er een laatavondgesprek. Met als onderwerpen ‘Oorlog zonder grenzen’, ‘Bedenkingen over het Europees asielbeleid’, ‘Ramadan en vluchtelingen’.

Bij zonsondergang, rond 22 uur, vieren de Moslims de Iftar, het traditionele breken van de vasten, dat begint met het nuttigen van enkele dadels.

Een dag met veel mogelijkheden voor Mechelaars om in andere cultuur te duiken en met open hart en vrije geest anderen te ont-moeten. En om ze het gevoel te geven dat ze als nieuwe Mechelaars van harte welkom zijn.Wereld Vluchtelingen Dag in Mechelen, 18 juni 2016.

Waarom in 't Engels?

Een mooi initiatief, ik sta hier helemaal achter, maar heb toch één bedenking: waarom schamen de initiatiefnemers zich voor onze eigen taal en cultuur? Iedereen die voldoende Engels verstaat om "Welcome in Mechelen" te begrijpen, zal ook "Welkom in Mechelen" verstaan, hoor. Engels zal allicht voor weinig vluchtelingen die hier aankomen de moedertaal zijn, en je mag de vluchtelingen meteen de boodschap geven dat ze hier NIET in een culturele kolonie van het Angelsaksische rijk zijn; maar dat ze hier welkom zijn - en dat Nederlands leren nuttig en echt niet onoverkomelijk is.

 

Lovenswaardig initiatief !!