La Classica

met categorie:  

Een eerste bijdrage om een wat verborgen Mechelse gebeurtenis onder de aandacht te brengen.

Muziek vult mijn avonden, tv staat uit.

En zo ontdekte ik een Mechelse internetradio die er ook nog een informatieve website op na houdt: http://www.laclassica.be/nieuws/, het bezoeken waard.

Wie hier achter zit weet ik niet en is is niet zo direct uit de website op te maken maar wel dat het een Mechels initiatief is met info wat er aan klassieke muziek hier en elders te beleven valt. 

 

De  24 u op 24 u internetstream biedt heel aangename klassieke muziek en bovendien in hoge streamingkwaliteit. 

Wereldwijd toegankelijk en Mechels en daarom breng ik het graag hier even onder de aandacht.

 

 

 

@ Ambior : Bedankt om dit onder de aandacht te brengen.

Hier een klein beetje meer info over La Classica.

Hier staat thuis zowat de grootste opera- en belcantocollectie van Vlaanderen en radio betekent uitsluitend Radio 4 (Nederland), La Trois (Wallonië), Klara en France Musique. En dan verschijnt bij het schijnbaar half overleden Mechelen blogt plots een parel van een mededeling. Zal ik zeker gebruiken op die momenten dat de klassieke radiozenders (tegen heug en meug al geven ze dat niet graag toe) ons willen opvoeden met meesterwerken als Concerto voor orkest en verwarmingsketel (Geen grap. Componist Breways zocht heel Europa af om de juiste ketel te vinden en vond hem ...in Wenen. Met dank aan de belastingbetaler).

Dat ga ik exploreren. Dank voor de tip.

@janarthurleo zie je wel als je iets vraagt dan krijg je het! cfr. mijn oproepje tot bijdragen anders dan de gazet van Gimycko ;-) 

op een of andere manier heeft mijn radio iets tegen musique trois ik kan die zender heel slecht ontvangen... :-(

Via internetradio (bv via tunein.com) kan je Musique 3 en zovele andere wereldwijde radiostations probleemloos (en zelfs in betere kwaliteit dan via FM of DAB of de kabel) beluisteren. Zonder storingen, zonder antenne, enkel een internet-aansluiting. En via Wifi in gans je woning.

Streamen via internet is naar mijn gevoel het nieuwe radioluisteren. Als je overstapt naar bv een toestel van Sonos of Bluesound voor de beste kwaliteiet of zovele andere radiotoestellen met ingebouwde internetradio die nu meer en meer op de markt komen is radioluisteren= probleemloos genieten.

Maar dit valt waarschijnlijk wel buiten de opzet van deze blog....dus zwijg ik er maar verder over ;-)

Zoals je kan zien op Teaser 2016 smijt ik daar af en toe ook Klassiek tussen.

En 't is niet altijd "Lichte" Klassiek.

:-)

Hard gezocht en enkel Chopin gevonden. Nu ja, toch wel "licht" vind ik...

Wat is trouwens de bedoeling van deze teaser, dat ontging me ook al bij de eerste lezing...

Maar laat het ons in deze post maar over La Classica en internetradio houden misschien?

 

Bedankt voor deze bijdrage, Ambior !

Op Mechelen Blogt besteden we al geregeld aandacht aan pop, jazz en rock  en ook wel andee genres... ondergetekende neemt daar een groot deel van voor zijn rekening, klassieke muziek komt eigenlijk nog veel te weinig tothelemaal niet aan bod.  Moge dit een aanzet zijn! 

Bericht ons gerust wat vaker over (Mechelen-gerelateerde) info ivm Klassieke Muziek!

Om Musiq 3 en andere stations te beluisteren:  http://nl.delicast.com/radio/Belgi%C3%AB/Musiq_3

In de linker kolom op de gewenste zender klikken en vergeet de reclamerommel rechts

Roger, bij ons staat ondermeer deze  
http://www.crooner.fr/to-be-or-not-to-be-crooner/ 

bij onze voorkeurzenders!

Jokke, sites waar ik van de ene pagina naar de andere wordt geleid laat ik steds links liggen..

Trouwens, ik vermoed dat ik al wat ze daar spelen zelf wel ergens in mijn enorm muziekbestand zal zitten hebben.  Moest ge soms een lieke zoeken, vraag maar (alleen Jokke, niet God en klein Pierke) .

Hoog tijd voor "Klara oept Water" in de Mechelse Docklands !

Gewoon dat ponton, van enkele jaren geleden tijdens de Dijlefeesten, terugbrengen en in de Keerdok leggen.  En zet daar dan een Klassiek Orkest op met de nodige versterkers.

Geen idee van akoestiek, maar 't zou wel origineel zijn en veel volk lokken.

Prinsengrachtconcert 2014

Foto Gimycko

BTW :
Kleinere ensembles kunnen altijd int Vrijbroekpark tijdens de Rozenfeesten, in den Botanique of zich uitleven tijdens de Dijlepad-concerten.

Goed idee. Klassiek in Mechelen in open lucht en voor iedereen toegankelijk.

Maar liefst zonder versterkers. Uit respect voor de omwonenden. Klassiek hoeft trouwens niet luid te zijn. 

Zou Calvo daar open voor staan? Of passen alleen de lawaaierige festivals met veel te veel dB in dat kader? En zonder respect voor de omwonenden spijtig genoeg. Maar dat is een ander onderwerp. Wel een van mijn stokpaardjes maar vrees dat ik daar een beetje alleen in sta. Of??

Er zijn al eerder initiatieven geweest in Den Botanique. Was prachtig daar. Waarom zo weinig?

Ook in de zaal van Lamot was er 1 of 2 jaartjes geleden een klassiek concert. Prima akoestiek trouwens. Zonder versterkers want dat is daar niet nodig. Waarom zo zelden toch?

Zowel in den Botanique als bij Lamot was er heel veel volk. Is er dus toch belangstelling voor in Mechelen?

Er is werk aan de winkel!

 

 

 

Nu Hof Van Busleyden opgegaan is in Maanrock met fanfares en brassbands, waarom daar ook geen Klassieke concerten binnen of buiten ?

Idem dito voor Opera-en Operettegezelschappen die een klein stukje ten berde kunnen brengen om de Mechelaars kennis te laten maken met de nieuw aan te komen voorstellingen.

Geen idee hoe de relatie is tussen Klassieke Muziek en Opera / Operette.

En hoe Klassiek is Filmmuziek ?  Kan of mag dat ook op Maanrock ?

Apocalypse Now - Ride of the Valkyres (Richard Wagner)

BTW :
Hopelijk mag er ook Klassiek gespeeld worden in die nieuwe pianobar in Mechelen aka Mechels Lof !

Van G.L. Ik ben van mening, in Vlaanderen Vlaams en oep Sint Anneke mosselen. Mosselen van ons Jo bijvoorbeeld uit den tijd dat ze nog niet aangestoken was. Of onze Lowie uit de kempen. Ik denk dinges waar de meeste oudere mensen kunnen mee leven. Dus radio x en z hoeven voor mij niet. Alhoewel de oude Radio Letzeburg war auch nicht slecht. En Vera Lynn was ook wel te genieten.

Er staat in Mechelen wel degelijk geregeld klassieke muziek / opera op het programma.

Eind april - begin mei bracht het Mechels Kamerorkest nog de prachtige opera Die Zauberflöte van Mozart in het Theatrium. Zij plaatsen ook geregeld concerten op hun programma. Info over het Mechels Kamerorkest is te vinden op hun website www.mechelskamerorkest.be

Eind oktober en in november organiseert het Mechelse Haydn-Genootschap enkele mooi klassieke concerten op al even prachtige locaties. Voorlopige info kan men al vinden op hun website http://users.telenet.be/haydngenootschap

Nog een interessante website voor klassieke muziek is deze van Klassiek Centraal. de drijvende kracht achter deze site, die nu 10 jaar bestaat, is tevens een Mechelaar. Hun website is www.klassiek-centraal.be

Aan de specialisten :

Wat maakt Klassieke Muziek zo klassiek ?  En hoe komt het dat Klassieke Muziek een eeuwigheidswaarde bezit ?  Waren de Oude Componisten de Michael Jacksons van hun tijd ?  En is dan een Bohemian Rhapsody van Queen ook een klassieker en iets voor de eeuwigheid ?

Blijft de vraag of de recent opgedoken partituren van Gaspare Spontini moeten gespeeld worden op klassieke instrumenten.  Of horen diens operacomposities gespeeld te worden op bijv. een klavecimbel van de Mechelaar Hans Ruckers ?

1. Heel erg (ouderdomsseniliteit ?) dat ik  -met alle opera's van Gaspare Spontini die ooit op CD verschenen hier in huis- bij Gimycko moet lezen dat er nieuwe partituren van de Italiaan zijn opgedoken. Zeg nu nog dat hij altijd en eeuwig volslagen nutteloze dingen publiceert.

2. Natuurlijk verandert en verbreedt de klassieke canon. Nog tot in de jaren zestig waren Lehar, Fall, Strauss, Kalman enz. "popcomponisten". Nu zijn ze al lang klassiekers. Hetzelfde gebeurde met Dick Rogers,Jerome Kern, Irving Berlin, Stephen Sondheim, Cole Porter en Lennie Bernstein. Klassieke Amerikaanse musicals behoren tot de klassieke muziek. Ik vind South Pacific of West Side Story niet minder dan Il Trovatore of Lohengrin. De zangers op de integrale CD-opnames van de musicals zijn trouwens allemaal operasterren. Bij radio 4 (Nederlandse klassieke zender) wordt filmmuziek terecht gewoon naast Mozart en Van Beethoven geprogrammeerd. Zelfs bij de VRT was vorige zondag bij Klara Op een Perzische Markt te horen; nochtans een lijfstuk vroeger van amateurs.

3. Tot 1963 had Mechelen twee operettengezelschappen waar werken gespeeld werden met meestal Mechelse amateur-zangers waarvoor je nu naar de operaschouwburg moet al deinzen ze daar terug om dingen op te voeren die Jong maar Moedig of het Mechels Operettengezelschap heel normaal vonden.

4. Klassieke muziek heeft één voordeel. Het is nooit burenlawaai en milieuvervuiling zoals de hedendaagse popgruwel. Ze houdt nooit mensen tot een stuk in de nacht wakker door de afschuwelijke bassen die huizen op hun grondvesten doen daveren. Schijnheilige politici als Calvo die gratis naar die Boomse terreur trekken, spelen de Groene maar zijn het niet. Geen enkele politicus zou het in zijn hoofd halen een petitie te ondertekenen dat men mag martelen maar staan unverfroren toe dat de Amerikaanse methodes van Guantanamo om mensen kapot te bonken,  gebruikt worden in de Kruidtuin, op de Grote markt of de IJzeren Leen.

Nagels met koppen.

Bedenk dat vele oude (van de nieuwe weet ik het niet direct) hardrockmuzikanten meestal klassiek geschoold waren.  Sommige bas-of rifpartijen zijn puur Klassieke Muziek.

En tegenwoordig duiken zelfs operazangeressen op als leadzangeres in Heavy-Metal-en Viking-Metal Bands.

Wie was het alweer die doof was en prachtige muziekpartijen schreef : Bach of Beethoven ?  Een groot pak van zijn muzikaliteit was gebaseerd op... zijn hartritme.  Blijkbaar had hij problemen met een soort van hartstoornissen die hij dan omzette in muziek.

Toen we schoon, jong en 13 waren en in het SRC zaten, waren we verplicht om geregeld een "workshop" van Jeugd en Muziek te volgen.
Twee dingen zijn me toen bijgebleven : a) Ballet is hard werken (zeker als een mannelijke danser een vrouwelijke danser de lucht moet insteken) en b) slagwerk is het summum : van de xylofoon over de pauken tot de snaredrum.

Drumbattle

In antwoord op het bericht van janarthurleo: persoonlijk gaat mijn voorkeur naar intrumentale klassieke muziek maar ieder zijn meug en met alle respect.

Punt 4 van jouw bericht kan ik volledig bijtreden. Koren op de molen van wat ik hierover in een vorig bericht schreef. Vergeet de ruime woonzone rondom de Vismarkt met de Haverwerf en Melaan niet: een woonzone en een ouderenresidentie die zonder enige vorm van inspraak of overleg getracteerd worden op dreunenden bassen vanaf het sound-checken overdag tot laat in de nacht. Misschien moeten we daar toch maar eens een afzonderlijk blogpost over starten indien er hier meer zijn die hier iets mee willen/kunnen aan doen? 

Ik vrees dat dat boter aan de galg zal zijn, uw beklag maken over dat burenlawaai.

Ik vrees dat jullie bij de duivel te biechten gaan gaan.

Als de stad dat inricht vrees ik dat we heel hard zullen moeten roepn in de woestijn om daar iets aan te doen.

Trouwens jullie weten toch dat oude mensen na 21 uur niet meer buiten moeten zijn ...dixit onze burgervader. Maar dat zullen we wel weer niet goed verstaan hebben of verkeerd uitgelegd...

Is er tijdens maanrock trouwens geen klassiek optreden voorzien in de tuin van het Hof van Busleyden, buiten de jafabra= jazz, harmonie, fanfare, brass.Ik dacht dat toch.

Mijn poetsvrouw vond vanmorgen toch ook dat ze het gehad had met Bart Stouten op Klara.

Of er niets anders mocht opstaan?

Niet iedereen houdt van klassiek.

Ik denk dat Malenie een paar jaar ouder is dan ik.

Dus vermoed ik dat zij nog wel ne klassieker van Ferre Grignard in haar kast heeft staan.

:-)

zou kunnen ik hoor hem in mijn hoofd zingen bij het lezen van zijn naam.

De Sixties waren van voor mijn tijd, maar in de Seventies werden er Klassiekers geschreven die nu nog altijd in de hoogste regionen staan van de Top-1000 of Top-2000.

Wat hadden de Seventies en de toenmalige muziek dat later amper geëvenaard werd ?

Misschien moet er ook eens een Top-1000 komen van Klassieke Muziek.
Of is die er al op Klara ?

Mooie bijdrage.  Welkom als nieuwe blogger.  Weer een nieuwe bijzondere invalshoek over een thema dat nog niet zo vaak aan bod kwam...

Absoluut! Leuke vondst!