'Hotel de l'Europ'

 

(foto's: Jan Smets)

Dat komt hélemaal goed.  Ik voel het.  Vanavond woonde ik een repetitie bij van 'Hotel de l'Europ', het nieuwe toneelstuk dat vzw Sjarabang volgende week op de planken brengt van theater De Moedertaal in de Hovenierstraat.  Sjarabang is hiermee niet aan zijn proefstuk.  Vorig jaar wist het al de vele toeschouwers te verbazen met het knappe stuk 'Het spel zit op de wagen': een heus wagenspel gebaseerd op de klassieker Romeo en Julia.  Er werd terecht veel applaus geoogst.  Deze keer gaat men nog een stap verder.  De lat werd nog hoger gelegd.  Sjarabang weet ons te verrassen met een komedie eerste klas.  Dit was een hele uitdaging voor de acteurs - een inclusieve groep van acteurs met en zonder beperking.  En dat is het vooral omdat er flink wat flarden tekst in het stuk zitten.  Maar de acteurs brengen het er goed vanaf.  Ze mogen beslist trots zijn op hun prestatie.  Dat zal het publiek wel merken bij de voorstellingen!

 

 

 

 

'Hotel de L'Europ' is een deurenkomedie in de ware zin van het woord.  Regisseur Tom Pyck die de groep vorig jaar al wist te begeleiden, liet zich inspireren door Hotel de l'Europ dat begin van vorige eeuw op het stationsplein van Mechelen stond. 

Misverstanden alom, veel over en weer geloop, dubbele bodems en spraakverwarring: het zijn de beproefde ingrediënten van een sprankelend stuk.

Albert Keldermans (kan een naam Mechelser zijn?) is hotelmanager met een groot probleem.  Hij denkt dat hotelgasten Griselda Pieno di Amore en Gustavo La Migliore een ongetrouwde koppel zijn, en dat is voor de deftige Albert een ondenkbaar gegeven voor zijn nog deftiger hotel.  Maar Keldermans heeft nog meer zorgen: moeilijke klanten, verliefdheden én snode plannen om het kapitaal van de rijke professor Fideel van Busleyden te ontfutselen....

Nikki Pijnenburg glundert.  Hij is er helemaal klaar voor.  Hij zal de rol van Gustavo vertolken...

 

 

We hebben al veel gerepeteerd, maar moeilijk is het niet.  Ik heb helemaal geen zenuwen.  Vorig jaar deed ik ook mee.  Acteren is heel plezant.  Dit is een toneel om te lachen!

 

Shamara Soeleimansjah is er dit jaar ook weer bij.  Ook voor haar is het een kolfje naar haar hand.

 

 

Ik speel in dit toneel Giselda.  Ik heb veel tekst.  Daarom moest ik veel oefenen om dat allemaal te onthouden.  Maar ik speel graag toneel.  Ook met Romeo en Julia speelde ik mee.

 

 

 

(Kenneth als de 'gekke' picollo Kamiel en Raf als hoteleigenaar...)

 

Ook de vrienden Kenneth Puttemans (23j.) en Raf De Raes (34j.) zijn weer van de partij.  Beiden hebben een dragende rol.  Ze kwijten zich met verve van hun opdracht, en het is een plezier om hen aan het werk te zien.  Kenneth woont nog thuis bij zijn ouders, en Raf woont in Huis 3 in Muizen.  Enthousiast vertellen ze over dit toneel...

 

Het is tof om te doen. Ook het decor is erg mooi.  We moeten wel veel tekst van buiten leren.  En daar moesten we op studeren, want dat is toch wel moeilijker.  Maar nu kennen we het helemaal uit het hoofd.  In het weekend repeteren we verder.  We spelen graag toneel.  Het is heel ontspannend, en zo leren we ook andere mensen kennen.  Je kan ook laten zien aan de toeschouwers welke talenten we hebben.  Het is een heel ander toneel dan Romeo en Julia.  Dat was romantisch.  Dit is een komedie, en je zal veel kunnen lachen.  We hopen dat er veel volk komt kijken.  Als dit een groot succes wordt doen we volgend jaar zeker terug mee!

 

  (Charlotte Cornelis)

                     (Gaya Van Dijck)

 

Sjarabangmedewerkers Charlotte Cornelis die de taak van souffleur op zich neemt, en Gaya Van Dijck volgen de repetitie geamuseerd maar ook met veel aandacht...

Gaya:

Het loopt goed.  Toch is het een hele uitdaging voor de acteurs.  Ik twijfelde er niet aan dat het zou lukken, maar spannend was het wel.  Het is heel plezant om doen voor hen.  Maar ook voor ons is het dat.  Het is helemaal anders dan het wagenspel van vorig jaar.  De verwachtingen staan hoog gespannen.  En dat heeft alles te maken met de hoeveelheid tekst die onze acteurs dienden te verwerken.  Maar ze vinden het leuk omdat ze nu hélemaal naar waarde worden geschat.  Ze zijn dan ook heel fier. Nu zitten er nog wel wat schoonheidsfoutjes in, die vooral komen omdat de zenuwen gespannen staan.  Maar dat komt wel goed...

 

Het stuk wordt gespeeld door twaalf acteurs met beperkingen, en vier andere.  Achter de scène zijn nog drie helpers actief naast regisseur Tom.

 

 

 

 

 

 

Regisseur Tom Pyck is al voor de tweede keer regisseur voor Sjarabang.

 

Ik ben al lang betrokken bij circusschool Circolito en ben vooral vertrouwd met commedia dell'arte.  Vorig jaar was het de eerste keer dat ik aan de slag ging met personen met een beperking.  Ik vond het het een hele uitdaging.  Zeker dit jaar.  Maar doordat ik de acteurs reeds kende van vorige keer kon ik hen wel beter inschatten.  Ik had op voorhand wel wat angst of het zou lukken.  Maar het loopt goed.  Dit stuk heb ik zelf geschreven omdat het té moeilijk zou zijn om een bestaand toneel voor deze groep mensen te herwerken.  In het stuk zitten heel wat knipoogjes naar Mechelen: de naam van het hotel, de personen die een 'Mechelse naam' dragen...  Het repeteren was heel intensief, maar het geeft veel voldoening.  Zeker als je ziet hoe deze mensen gegroeid zijn.  Zij genieten, maar ook het publiek moet kunnen genieten.  We hebben de lat hoog gelegd, want we wilden niet dat het een 'schoolfeestgehalte' zou hebben.  Deze acteurs moeten naar waarde geschat worden.  We verwachten heel wat van hen, maar ze zullen het als fijn ervaren bevestigd te worden.

 

 

Marleen D'Joos, de drijvende kracht achter Sjarabang, noemt zich een tevreden vrouw.

 

Op voorhand was ik een beetje ongerust want komedie is het moeilijkste wat er is.  De timing moet ook juist zijn.  Maar Tom heeft een goed verhaal geschreven en onze mensen zitten perfect in hun rol.  Dit komt goed!

 

(Marleen D'Joos tussen medewerkers achter de schermen Jan Simons en duivel-doe-al Sis Vermuyten...)

 

Voorstellingen:

woensdag 8 juni  -   13u30  (voor geïnteresseerde voorzieningen, maar iedereen is uiteraard welkom!)

vrijdag 10 juni  -   20 uur

zaterdag 11 juni  -   20 uur

zondag 12 juni  -   15 uur

 

 

10 Euro in voorverkoop.  12 Euro aan de kassa.

reserveren via info@sjarabangvzw.be   

015 63 96 14

0477 23 90 78

Sjarabang - Hoviusstraat 2 (maandag- donderdag 9 uur - 17 uur)

Theater De Moedertaal, Hovenierstraat

 

 

 

 

 

 

De voorstellingen zijn allemaal uitverkocht.  Maar... op zaterdag 11 juni zal men een extra voorstelling geven om 17 uur.

Wie er dus bij wil zijn dient zich te reppen!  ;-)   Reserven via bovenstaande gegevens in het artikel.

Hier het filmpje van de voorstelling...