Wat met den Tember?

 

(foto's: Jan Smets)

125 jaar lang werden in dit gebouw aan de Vaartdijk alle Belgische postzegels gedrukt.  In 1993 kwam er een einde aan.  De werkzaamheden werden hier opgedoekt en de drukkerij verhuisde naar een nieuw en modern complex in de schaduw van de watertoren.  Het 19de eeuwse gebouw kwam leeg te staan en geraakte in verval.  Toch is het een uitzonderlijk relict van industrieel erfgoed.  Twee decennia nadat het doek viel over 'den Tember' of 'het Zegel' is er nog geen uitzicht op herbestemming.  Maar de stad hoopt dat de broodnodige renovatie binnenkort toch kan opgestart worden.  Dat hoop ik eveneens.  Wat wordt de herbestemming?  De projectontwikkelaar zoekt naarstig naar huurders voor kantoren in deze voormalige zegeldrukkerij.  Laten we eens binnenkijken...

 

 

 

 

 

 

 

Deze foto's dateren van enkele jaren geleden.  Ondertussen is er door projectontwikkelaar I-Projects al wel wat werk verricht, maar alles lag  zo'n beetje stil door een conflict met Virix dat de rest van de site omturnde tot wooneenheden en kantoren.  Meer bepaald ging het meningsverschil over een doorgang van de Leopoldstraat tot 'den Tember' over het terrein van Virix.  Dit probleem is ondertussen van de baan.

Het is zo dat al meerdere bedrijven belangstelling hebben om hun kantoren in deze voormalige gerenoveerde drukkerij onder te brengen.

Nog even geduld dus...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hopelijk beitelen ze een afbeelding van meestergraveur Constant Spinoy in steen.  Zodat zijn geest er eeuwig blijft wonen !

:-)