Het mooiste van Brussel is...het zicht op Mechelen!

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Al héél lang wou ik eens de basiliek van Koekelberg bezoeken, maar tot hiertoe was het er nog nooit van gekomen.  Maar gisteren was het dan zover en vergaapte ik me aan dit toch wel evenwichtige en sublieme architecturale pareltje in Art Déco.  Nu ja: 'pareltje' : zeg maar 'parel', want deze megalomane basiliek is de vijfde grootste kerk van de hele wereld.  Maar goed, ik ga het nu niet hebben over dit Brusselse monument op een Mechelse blog.  Ik zou geen chauvinistische Maneblusser zijn mocht ik - op het 'dak' van deze kerk mijn blik niet richten op mijn eigen stad.  Het uitzicht vanop dit dak op Brussel is overweldigend.  Maar ik keek eerst naar de horizon om te speuren naar contouren van Mechelen..  En ja hoor: daar ontwaarde ik onze Mechelse reus, geflankeerd door een trouwe wachter: de 'sperende' watertoren...

 

 

 

Het is beslist een aanrader!   Voor de minder-mobielen onder ons: er is een lift die je in alle comfort brengt tot 55 meter hoogte.

Achter de blinkende bollen van het atomium duikt daar onze 'Mechelse Reus' op...

 

 

Het toeval wou dat ik zaterdagavond vanop 'onze' toren de andere richting uitkeek.  Mee met gids Peter Meuris van Buitengewoon Mechelen, besteeg ik Sint-Rombout bij zonsondergang, en dit was het beeld dat ik toen schoot van het uitzicht, richting Brussel:

 

 

Deze tweede foto nam ik een paar jaar geleden...

Nog ééntje om het af te leren.  Vanop de Sint-Gummarustoren in Lier heb je beide steden, Mechelen én Brussel in het vizier.  Sint-Rombout en atomium in één beeld verenigd...

 

 

 

 

 

 

 

Hallo Jan

In de zomer van 1956 kon ik samen met een verzekerinsinspecteur van de Verenigde Meesters en zijn zoontje al eens een ganse dag onze Vlaamse contreien afrotsen. Ik mocht mee als gezelschap voor de kleine die dan thuis eventjes zijn mama niet onder de voeten kon lopen.

Op één van die dagen zijn we, ter controle van een aannemer die werken uitvoerde aan die basiliek van Koekelberg, in dat bouwsel kunnen gaan rondwandelen. Het is inderdaad indrukwekkend wat de bouwmaterialen betreft. Het is totaal iets anders dan wat wij hier in onze Mechelse kerken aan vroeg-, laat-, brabantse- of vlammende gothiek, barok en andere stijlen kennen. Maar het geheel maakte wel indruk op een jongen die op dat ogenblik al een stevig eind uit het vaarwater van het christendom was afgedreven. Katholiek of *syfilitiek, iedereen zou die basiliek wel eens moeten bezoeken vind ik.

* "Katholiek of syfilitiek" zei moeder overste; "als we maar gezond zijn". Komt uit een mopje met een zéér oude baard.