Mechelenbinnenstebuiten kleurt buiten de lijntjes...

 

   (foto's: Jan Smets)

Mechelenbinnenstebuiten kleurt deze zomer buiten de lijntjes...  Niet écht natuurlijk, maar toch wordt dit seizoen gekeken achter de 'stadsmuren'.  Want: ook in de marge worden boeiende notities gemaakt.  Kantlijnverhalen van een stad  -  Deze zomer focust Mechelenbinnenstebuiten op vier wijken net buiten het historische centrum.  Het programma oogt zoals gewoonlijk uiterst interessant, en ik duid het al met stip aan in m'n agenda.  Ik zal trouwens niet alleen zijn, want de gegidste wandelingen van Mechelenbinnenstebuiten kennen een stijgend succes... 

 

 

Voordat de vier nieuwe zomerwandelingen worden gepresenteerd, heb je nog de kans om in juni de vorige vier mee te stappen.  Die worden immers herhaald.  Toen stond e Mechelse architectuur in het brandpunt.  En het moet gezegd: dit is niet te missen!  Wie er vorig jaar niet kon bij zijn om één of andere reden, moet zéker deze kans grijpen!

zondag 5 juni - 14 u: Ranke Gotiek en wankele Barok

zondag 12 juni - 14 u: De plannen van Van Boxmeer

zondag 19 juni - 14 u: De stad van Morgen

zondag 26 juni - 14 u: De maakbare stad

(telkens vertrek aan de leuningen van de IJzerenleen)

 

 

Voor het nieuwe programma wordt om logische redenen niet vertrokken aan de IJzerenleen zoals gewoonlijk, maar is de plaats van afspraak telkens ergens anders.  Ook voor deze zomerwandelingen kan je kiezen of je meestapt op een zondagnamiddag om 14 uur, of op een woensdagavond om 19 uur.

 

 

 

Op bezoek bij Sint-Jan Berchmans

 

Langs de hoofdassen, de Brusselse-en de Hombeeksesteenweg, wandelen we door een gevarieerde omgeving. Straatnamen verwijzen soms nog naar de vroegere bestemming van dit gebied: land-en tuinbouw. We maken kennis met een botanicus, politici, schilders en een vijftal dichters. Een wandeling overgoten met een sausje poëzie.

 

Zondag 7/8 14 u en woensdag 10/8 19 u.  vertrek Brusselsesteenweg 2

 

 

 

 

Over De Vos en Lemmens

 

Verken samen met ons de driehoek tussen de Leuvense vaart, de Koningin Astridlaan en de Battelsesteenweg. We vinden er scholen die werden omgebouwd tot woonprojecten, huizen met een Natte Hof, de mooie interbellum verhalen van de Dageraadstraat en zelfs een jaren 50 woonwijk. Ga mee op zoek naar een eeuwenoude eik, en de volkstuintjes van de Zorro!

 

Zondag 21/08 14 u en woensdag 24/08 19 u. vertrek Brandweerkazerne, Dageraadstraat 4

 

 

 

 

Van polder tot trendy woonwijk

 

We verkennen de buurt tussen de Battelsesteenweg en de Afleidingsdijle. We gaan op zoek naar verdwenen kloosters, kwade plekken, verdronken land, de 'bassin maritime' en volksreinheid. Doe alvast je laarzen en groene loden aan en ga mee op ontdekking in een onbekend stukje Mechelen.

 

Zondag 14/08 14 u en woensdag 17/08 19 u . vertrek Guido Gezellelaan 49, Brouwerij het Anker.

 

 

 

 

 

Met Sint Gummarus naar Katanga

 

Tussen de bruine molen en de bruine kruiskapel, van de rode molen naar het pesthuis, van de 'ploan' naar de Katanga en alles daar tussenin. Wij exploreren een wereld die een eeuw geleden amper bestond, waar de velodroom moest wijken voor een voetbalplein en waar de tent van circus De Jonghe haar thuis vond. Stadsverhalen van buiten de wallen waar café's soms droevige namen hadden maar de mensen plezierig zijn!

 

Zondag 28/08 14 u en woensdag 31/8 19 u. vertrek Kerkhoflei ingang Oud kerkhof.

 

 

 

 

Je kan als induviduele deelnemer meewandelen, en de wandelingen duren zo'n drietal uur maximum.  Tussendoor wordt er gepauseerd in een volkscafé.  De prijs van het drankje is niet inbegrepen.

De prijs voor een wandeling is 8 Euro bij vertrek of 6 Euro bij voorinschrijving bij Uit in Mechelen. (gratis onder 12 j.)

Een abonnement kost 15 Euro per persoon en daarvoor kan je de vier wandelingen  mee doen!  + de hernemingen van de vorige vier!

over te schrijven op rekeningnummer BE66 3204 3980 5043

meer info:   www.mechelenbinnenstebuiten.be

 

Een aanrader!  In mijn agenda heb ik er alvast plaats en ruimte voor voorzien.  Ik wil ze voor geen geld missen!  Jij ook niet?

 

 

 

 

Zijn vertek en eindpunt hetzelfde telkens bij iedere wandeling?

Een praktische vraag, omdat ik met de fiets kom en die niet de hele wandeling wil meeslepen, maar ook niet nog eens helemaal van einde naar begin terug wil stappen... 

 

De data zijn genoteerd, heel nbieuwsgierig alvast naar drie van de vier.

Vertrek- en eindpunt zijn inderdaad gelijk. We eindigen waar we vertrekken. Maar voor de wandelingen in augustus gaan we niet vertrekken op de IJzerenleen. Alvast tot dan.

Dank voor je antwoord Peter.

Dat de "nieuwe" wandelingen telkens ergens anders vertrekken heb ik al genoteerd in mijn agenda.

Lijkt me heel tof te worden.