Lamotcafés in en rond Mechelen

met categorie:  

Jan Neckers vroeg me om onderstaande de posten.

O ja Gymicko, het is onnodig om dit blog met van internet gegraaide low-resolution foto's te overspoelen, want er zal toch geen enkele gebruikt worden.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Lamot-cafés

 

In de volgende “Mechelse Kerjeuze” (gratis voor alle abonnees) publiceren we 31 foto’s van Lamot-cafés; allemaal met een overduidelijke reclameslogan op gevel of luifel en dikwijls tezelfdertijd een prachtig beeld van de straat waar het café stond. Dank zij Roger Kokken en Eddy Luyten hebben we de meeste van de 31 kunnen identificeren maar er blijven nog een paar mysteriecafés over:

-         In de Wandeling

-         Sportlokaal (niet in de Adegemstraat)

-         Jos. Peeters Vanhoof

-         De vrije liefhebbers

-         Manège (Keerbergen ???)

Kunnen de bloggers helpen ? Het is mogelijk dat sommige van deze cafés in randgemeentes stonden. Men kan altijd een foto ter controle vragen bij info@dekerjeuzemecheleir.be

De bloggers mogen het niet kwalijk nemen dat we de foto’s niet hier publiceren maar de voorlopige exclusiviteit bewaren voor het magazine waarna de piraten waarschijnlijk zeer vlug voor een verdere verspreiding zullen zorgen.

De geïdentificeerde cafés zijn de volgende:

Sport en Vermaak (Hoogstraat – hoek Sint-Jacobstraat)

Veseli Bosanci (Lange Hairgracht –ook restaurant)

Volkshuis Walem

Jozefa (Brusselse steenweg)

Egmont (Van Landegemstraat Willebroek)

In ’t Ven (Putse steenweg Beerzel)

De schone wandeling (Schuttersvest – hoek Oude Brusselstraat)

Voedingswaren (Astridlaan – hoek Korte Pennincstraat)

Seawitch (Lierse Steenweg – hoek Clemenceaustraat)

Clubhuis (Sint-Lambertuslaan – Muizen)

Sportlokaal (Adegemstraat)

Schutterslokaal (Tervuurse steenweg)

Hoje-club (Bankstraat Hombeek)

De witte arend (Korenmarkt)

Industria (Duveltjes – haverwerf)

Zwarte Leeuw (Lierse steenweg)

Centrum (Leermarkt)

Uilenspiegel (Brusselse steenweg)

Brigant (Hoogstraat)

Midi (Leuvense steenweg)

Maslinas (Minnestreel-  Vleeshouwerstraat)

Volkshuis Leermarkt

KVM-Jeugd

De Goede Herder

Kilt (Steenweg)

 

Moest er hierboven een fout staan, dan graag een mailtje; ook als bloggers bijzondere herinneringen aan één van die cafés hebben. Ze mogen natuurlijk ook hun herinneringen bij Mechelen blogt noteren. Waarschuwing: het is mogelijk dat ze hun verhaal in het artikel bij de foto’s terugvinden.

Laatste verzoeken: heeft er iemand een idee hoeveel cafés Lamot bezat of bevoorraadde ? (vraag die ik ook volgende zaterdag aan de erfgoedcel bij de Lamotwandeling zal stellen). Volgende vraag: wat waren uw persoonlijke lievelingsbieren. En tenslotte de vraag van een echte leek en teatotaller: wat was nou het verschil tussen een Lamot pils en een Stella of Jupiler.

 

Jan Neckers

@ Jan Neckers

Café "De Wandeling" bevond zich naar wat ik er me van herinner, op de hoek van de Schuttersvest en de Oude Brusselstraat. Dus was ze een overbuur van de Dames de Marieschool. De zaak werd gehouden door een alleenstaande, niet zo piep meer zijnde dame die door de studenten onder haar cliënteel op handen werd gedragen. Zelf ben ik in die gezellige zaak ooit eens met mijn vader iets gaan drinken in 1950-1955

Dit alles terzijde en in de veronderstelling dat ik het bij het rechte eind heb !?

Dezen zullen er zekers gestaan hebben !

In de Wandeling moet volgens mij op de hoek van de Sint-Jan berchmansstraat met de Lange Hofstraat geweest zijn. Daar staat een mooi gerenoveerd pand waar op de muur in reliëf de letters In de Wandeling Café staat.

Ik ben geen krak in foto's plaatsen en weet ook niet hoe je van street view een afbeelding op Mechelen Blogt kan zetten dus, vraagstellers en route om zelf te gaan kijken. Of het nu een café van Lamot was dat moet je mij niet vragen...Eén: geen bierdrinker en twee: niet echt een kenner van café's, nergens in het Mechelse, ook niet elders.

Jef, gij als kroegentijger zou toch moeten weten dat dat Lamot drankhol op de hoek van de Schuttersvest en de Oude Brusselstraat  "In de SCHONE wandeling" heette.  Foei !

@ Jan / Roger: over welke periode hebben jullie het? 

Voor Malenie : In De Wandeling Café

BTW :

In die reeks "Nostalgie Oude Cafékes" van Roger Rombauts op Joetjoep (8 stuks) vind je genoeg Mechelse cafeetjes - uit den Tijd van Toen - met een Lamot-bord.

Luc,

Ik dacht dat Jan zijn artikel over de verdwenen Lamotcafés gaat.  M.i. vanaf de jaren 40 tot de jaren 70..


De periode is inderdaad 1950 -1975 al bleven veel cafés veel langer bestaan. Een café dat niet in de lijst staat maar waar ook een foto van bestaat is

The Pub: in mijn documentatie genoteerd als de oude Derby in de Bruul

Maar het paardengeheugen en de ervaringsdeskundigheid van Roger zeggen me dat er geen The Pub was in de Bruul. Waar kan dat dan wel zijn ?

Inmiddels zijn er ook nog prachtige foto's bijgekomen van

Mariana en Goldfinger in Koeistraat, Locarno in Katelijnestraat en Volkshuis (voor de verbouwing) aan de Leermarkt

@gim bedankt, ik zie dat ze hun bloemen een beetje water mogen geven daar ;-)

 

Vooraleer zin of onzin uit te kramen wacht ik geduldig op mijn exemplaar van de kerieuze. Wat ik zeker weet is dat er in Hombeek alleen al meer dan veertig cafés waren ten tijde van de bigbam. Of dat allemaal Lamotkroegen waren zou ik niet durven zeggen. Er waren er ook van Chevalier Marin, Jacobs, Den Anker en wellicht nog anderen. Een ding is zeker, Lamot werd gebrouwen met Dijlewater.

Jaanarturleo,

Leg me aub niets in de mond dat ik nooit beweerd heb.  Ik heb nooit beweerd dat er geen PUB in de Bruul was, maar het was in elk geval niet die "Pub" die op de foto's stond die je me toestuurde.  Ik zou zelfs betwijfelen of het wel in het Mechelse was.

In elk geval die foto had niets te maken met de "Pub" (Ouwe Derby) in de Bruul. waar in de jaren 60 nog een dansorkestje speelde o.l.v. José Desoleil, tevens eigenaar van de zaak.

Begin jaren 70 werd de Derby overgenomen en verbouwd door François Serneels (aka zanger Franky Moreno) en heette sindsdan "Pub". Begin jaren 80  werd de zaak dan weer  overgenomen door zijn garçon (René dacht ik)..