Eén Hanswijkprocessie - vele motieven

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

"Ons-Hier is mè de sosjalisten...' plachten oudere mensen vroeger al eens te zeggen als de zon uitbundig scheen op de eerste mei.  Dat was vandaag ook het geval.  Na vele onderkoelde en natte lenteweken liet vandaag de warme en vrolijke variant van dit seizoen zich zien.  Vanmorgen kleurden de rode vlaggen de straten en deze namiddag namen de blauwe Mariavaandels het over.  En waarom zou dit ook niet mogen?  Het ene sluit het andere niet uit.  Alle gezindheden genoten onder dezelfde azuren hemel. Tradioneel trekt de eeuwenoude Hanswijkprocessie op de zondag voor Hemelvaartsdag door het centrum.  En toevallig was dit vandaag op de Dag van de Arbeid. 

Elk jaar maak ik een uitgebreid fotoverslag van deze processie.  Dit jaar pakte ik het anders aan.  Ik plukte lukraak een aantal figuranten of medewerkers uit het publiek, en vroeg hen naar hun motivatie...

 

 

Ria Verschooten is een geboren Mechelse.  Ze is negenenveertig jaar, maar gaat al sinds haar twaalfde levensjaar mee in de processie...

 

Ik ben al een drietal jaren nicht Elisabeth waarbij Maria op bezoek komt.  Het is een mooie rol, en ik mag zitten op een prachtige wagen, helemaal in de stijl van de Vlaamse Primitieven.  Ik ben 'bevorderd in de processie', maar in feite is elke rol mooi.  Het geheel is immers belangrijk.  Ik begon mee te gaan toen ik school liep bij de Loretten.  Toen was het nog verplicht om mee te lopen.  Maar ik vond het altijd plezant.  Ik was enkele keren een engeltje, en had nadien andere kleine rolletjes.  Later kreeg ik ook 'sprekende' rollen.  Ik figureerde al in de Bruilof van Kana en het Bezoek aan de Tempel.  Elk jaar is de Hanswijkprocessie iets waar ik naar uitkijk.  Je komt steeds dezelfde mensen tegen.  Het lijkt wel één grote familie...

 

 

Vorig jaar was de opkomst eerder magertjes te noemen.  Dat zie je vaak de eerste jaren na een Cavalcade.  Nu kwamen er meer toeschouwers opdagen.  Behalve in de OLV-straat mocht  de opkomst behoorlijk genoemd worden.  En dat had misschien alles te maken met het stralende weer.

Ook de organisatie liep op wieltjes.  Alles verliep vlot vertelden menige deelnemers.

Het werd meteen ook de eerste processie voor Jozef De Kesel als nieuwe aartsbisschop, die op de eretribune op de Keizerstraat geflankeerd werd door kardinaal Godfried Danneels...

 

 

De drieënvijftigjarige Marc Windelen figureert al sinds zijn twaalfde in de Hanswijkprocessie.

 

Ik ging de eerste keer mee met het knapenkoor van Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver.  Later deed ik dit vanuit de TSM, en ik was toen een herder met schapen.  Ook de Bruiloft van Kana staat op mijn palmares.  Farizeër was ik ook al.  Maar nu ben ik terug een herder.  In mijn groep lopen echte schapen en een herdershond...

 

 

Ze dragen beide prachtige historische kostuums: Talita Thomas en Marleen Van Hoof...

Marleen (rechts) speelt de rol van Isabella van Portugal, de echtgenote van de Bourgondsische Hertog Filips de Goede.  Talita is één van de edeldames in haar gevolg.

 

Ik kom uit Rumst en ben al voor de vijfde keer Isabella.  Vroeger had ik ook andere figurantenrol.  Ik zit straks op een paard.  Ik ben immers recreatieruiter, en de club waar ik bij aangesloten ben, wordt steeds gevraagd om deel te nemen aan de processie.  Het is steeds een hele uitdaging.  Lukt het met mijn paard om in het gelid te lopen.  Maar het is leuk om doen.  Het is belangrijk dat een processie als deze in stand wordt gehouden.  Het is immers belangrijk cultureel erfgoed!

 

 

Fernand Verreth is de voorzitter van de kerkfabriek van de Hanswijkparochie.  Natuurlijk doe je dan mee aan deze processie!  Hij troont op de Faraotroon...

 

ik heb ook al drie Cavalcades meegemaakt.  De eerste keer was ik 15 of 16 jaar en zat ik in het koor dat het Nabucco van Verdi zong.  Ik kan het me nog goed herinneren: "Aan de Eufraat..., en zo verder..."  Dat was nog onder de leiding van Jan Van Asch die koorleider was in de Katelijneparochie.  Nadien was ik vele jaren herder.  Meedoen met de Hanswijkprocessie geeft me veel voldoening.  Zeker als je merkt dat de toeschouwers interesse hebben.  Het is belangrijk dat we met deze processie een boodschap kunnen meegeven.  Dit jaar wordt een belangrijk jaar voor onze parochie.  In november gaat onze basiliek die mooi gerestaureerd wordt, weer open!  Daar kijken we al erg naar uit!

 

Rechts van hem staat een trotse elfjarige Joachim Van Overschelde.  Hij liep al zes keer mee!

Links figureert Marina Naets.  Bij haar komen nu ook wel wat verdrietige herinneringen naar boven.  Haar man deed vorig jaar nog mee op deze wagen - samen met haar.  Maar hij overleed heel plots op het einde van 2015...  Misschien is het daarom ook dat ze er dit jaar zéker wil bij zijn...

 

 

De zestienjarige Hannah Van Overschelde is de oudere zus van Joachim...

 

Ik heb nu voor de eerste keer de rol van dansende Myriam.  Die rol nam ik over van Marlies Duisburg die dit een aantal jaren voor haar rekening nam, maar nu door haar studies heeft afgehaakt.  Het is een mooie en belangrijke rol.  Het lijkt me wel tof.  Vorige edities moest ik met palmtakken bij de de intrede van Jezus in Jeruzalem meedoen...

 

 

Stijn Clarijs viert vandaag zijn zestiende verjaardag.  Hij doet al voor de vierde keer mee met de Hanswijkprocessie.  Nu is hij weerom een volgeling van Jezus en draagt kleren uit diens tijd.  Dat boeit hem wel.  Een tikkeltje zenuwachtig is hij wel.  Er komt dan ook heel wat volk kijken.  Maar dat loopt wel los stelt zijn moeder Marleen Van den Ameele de jongen gerust...

 

 

Jan Vereecken komt uit de naburige gemeente Sint-Katelijne-Waver.  Hij is zeventig jaar.

 

Op een gegeven moment vroeg men mij om mee te doen, en ik heb 'ja' gezegd.  Da's nu drie jaar geleden.  Toen ging de Cavalcade door.  Nu ben ik al voor de tweede keer op rij de Honderdman die onder het kruis staat.  Straks moet ik telkens zeggen: "Waarlijk, deze man is de zoon van God!"  Ik ben praktiserend gelovige, en daarom vind ik het belangrijk om mee te kunnen doen.  Bovendien is het een historische evocatie en dat geeft een extra dimensie.  En niet te vergeten: het is nog plezant ook!  Het is een mooie rol, en deze Romeinse kledij is speciaal voor mij op maat gemaakt.  Ik krijg er veel voldoening van, zeker als mensen me nadien vertellen dat ze me gezien hebben.  Ik ben wel zeventig jaar, maar wil nog lang mee kunnen doen.  Maar ja: ik ben dan ook van een kampioenenjaar: onderandere Eddy Merckx en Wilfried Van Moer zijn van mijn geboortejaar!

 

 

Voor Katleen De Wolf uit Battel, haar vijfjarig zoontje Wolf Beckers en elfjarige neef Michiel De Wolf is het een familiezaak!

 

Normaal ging ook nog mijn zus Annemie mee, maar die zit nu 'gekwetst' op een tribune.  Mijn moeder, Jeanne De Rooster, die een paar jaar geleden overleed, is er ooit mee begonnen.  Tot ze ziek werd heeft ze meegelopen.  Ik vervang nu mijn moeder in de groep van Battel die de intocht in Jeruzalem zal verbeelden.  Onze Wolf doet nu ook al de derde keer mee!

 

 

Maria-Odile De Coninck is zesenzeventig jaar en woont in Mechelen sinds 1994...

 

Van in het jaar 2000 doe ik mee.  Nu loop ik mee in groep 13, en dat is de groep mensen die op bedevaart gaan naar Hanswijk.  Ik ben weduwe en ik doe het vooral vanuit mijn geloof, en uit dankbaarheid voor Maria.  Vroeger zat ik in een gebedsgroep.  Mijn vader was ook steeds actief in de kerk.  De hele tijd zal ik ook bidden terwijl ik meeloop, voor alles wat slecht loopt in deze wereld...

 

 

De zevenenveertige Marleen Jaspers heeft haar kap al over de haag gegooid, want het was wel té warm volgens haar...

 

Ik deed mee aan de Hanswijkprocessie vanaf mijn negende.  Dat deed ik vroeger vanuit de school.  In het begin droeg in de nummer van de groep en later was ik ook nog bij de Zingende Engelen.  Nadien ging ik mee met het koor van Pius X.  Ook aan de Cavalcade van 1988 deed ik mee.  Ik heb een aantal jaren niet meegedaan, want mijn kostuum paste me écht niet.  Maar later nam ik de draad weer op met Femma van Sint-Gummarus.  We spelen dan ook het volk ten tijde van deze heilige.  We doen mee met een groep vriendinnen en hebben er veel plezier mee!

 

 

Rita Fransen gaat als Mechelse ook al vele jaren mee.  Nu is ze Hofdame van Margareta van Oostenrijk...

 

Vanaf mijn humaniora doe ik mee.  Hier en daar was er wel eens een onderbreking.  Nu zit ik voor de tweede keer op een wagen omdat het stappen me wel wat moeilijk wordt.  Ik doe mee aan de Hanswijkprocessie omdat Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk me al vaak geholpen heeft in moeilijke momenten in mijn leven...

 

 

De twintigjarige Gustave Min doet mee met een oudere goeie vriend van hem: Wilfried Gevers.  Beiden zijn ridders van het Gulden Vlies.

 

Voor de vijfde keer op rij stap ik mee.  Ik begon als kleinde Karel de Stoute.  Ik heb een zwak voor geschiedenis, en vind het daarom geweldig om mee te kunnen doen.  Ik vraag ook steeds om een historische figurantenrol. Bij de laatste cavalcade was ik edelman in het gevolg van de jonge Karel V.  Het historische aspect van deze processie is voor mij erg belangrijk.  Het is één van de oudste processies van ons land, en we moeten deze traditie koesteren!

 

 

Lode Tooten staat met leden van zijn koor Scala Vocalee op de eerste en wellicht kleurrijkste wagen van de processie.  Deze praalwagen verbeeldt de schepping.  "We doen mee om onze hemel te verdienen" grapt Marieke Cauwenbergh...

Lode zegt dit nog:

 

Het is fijn om als Mechels koor hieraan mee te kunnen doen.  Voor ons is dit wel de mooiste wagen.  We zijn met zeven koorleden vandaag en verbeelden de zeven dagen van de week.  Zelf doe ik al zo'n 22 jaar mee met de processie.  Dit is belangrijk Mechels erfgoed!

 

 

Veerle De Vos loopt niet mee, maar zit aan de kant van de weg, op de Zandpoortvest. 

 

Ik ben 'de stem van de vest' en zorg voor de commentaar en richtlijnen voor de deelnemers.  De eerste processie die ik meedeed was op mijn zesde.  Daar is nog een grappige anecdote aan verbonden.  Ik doeg 'nummer 1', maar ben op een bepaald moment een verkeerde straat ingedraaid.  Ik liep de Merodestraat in terwijl ik had moeten oversteken naar de Sint-jansstraat!  Ik heb heel mijn leven meegedaan, en heb maar twee keer verstek gegeven toen ik zwanger was.  Vaak had ik sprekende rollen, en ooit was ik Maria Magdalena met een rosse pruik met uitbundige krullen...  Meelopen zit er voor mij niet meer in daar ik moeilijk te been ben..., maar deze taak voer ik ook met plezier uit...

 

 

Maria Huysmans is achtenzeventig jaar, en met haar groep verbeeldt ze de Rode Zee die opentrekt voor het doortrekkende volk...

 

Ik ben van 'veu den oorlog', en toen noemde iedereen Maria.  Ik heb nog nooit een processie gezien daar ik altijd meeloop.  Ik heb maar één jaar gebrost toen mijn zoon Carl geboren werd.  Ik wil de Hanswijkprocesiie absoluut niet missen.  Het is fijn om dit te doen met een hoop kameraden.  Maar ik doe het ook omdat ik gelovig ben, als wordt dat gelovig zijn wel anders beleefd dan vroeger.  Speciaal voor Maria doe ik het!

 

 

De bekende tweeënzeventig jarige stadsgids Erik Vekemans is al vele jaren één van de dragers van het miraculeuze beeld van de OLV-van Hanswijk...

 

Ik heb de belofte ooit gedaan aan mijn vader.  Dat is een deel van mijn motivatie.  Ik doe het ook om het gelovige aspect.  Maar ook is het belangrijk erfgoed, en tradities dien je in ere te houden!

 

 

De slechts één jaar oudere Pol Meel is van vele markten thuis.  De voormalige onderwijzer was lang actief in het Mechels Stadspoppentheater en doet nu nog altijd mee met de Kinder-kerstviering in de Kathedraal en het tweejaarlijkse Passiespel in de Begijnhofkerk.  Ook de processie is een vast gegeven voor hem!

 

Nu ben ik de Mechelse patroonheilige Rumoldus.  In het verleden was ik ook al Sint-Jozef en Paulus.  De Hanswijkprocessie is natuurlijk belangrijk erfgoed, maar voor mij telt ook het gelovig motief én de bewondering voor Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk...  Mijn echtgenote Ria Lavaert zit in de groep van de Rode Zee, en mijn dochter Elfi is één van de vrouwen die op weg zijn naar het graf van Jezus...

 

 

Jenny Hamers is één van de Zingende Engelen - een groep die niet weg te denken valt uit de processie van Hanswijk.  Van haar achttiende gaat ze mee op stap.  Ze heeft een duidelijk doe voor ogen.  Ze doet dit omdat ze gelovig is...

 

Dit jaar ga ik vooral mee uit dank...  Ik heb gisteren goed nieuws gekregen van mijn dokter...  Ik wil er niet verder in detail op ingaan, maar dank-u zeggen is er nu wel écht bij voor mij...

 

 

Moeder en dochter... Marina Mariën die op de wagen van het Paradijs zingt, en dochter Liesje Bouwen die Maria speelt die de Boodschap van de engel krijgt.  Liesje die dit jaar dertig wordt, doet al mee van haar achtste levensjaar...

 

De Hanswijkprocessie is zowat familietradtie.  Het is daarom ook dat ik wil meestappen!

 

 

Mireille Schepers is regisseur en volgt alles nauwlettend op langs de kant van de weg...

 

Ik werd gevraagd voor de Cavalcade om mee te doen.  Toen was ik coachtrainer aan de Thomas Moore Hogeschool.  Ik doe graag mee omdat ik het fijn vind om dit stukje cultuur en traditie in ere te houden.  Het is bovendien een gezellig moment om aan te participeren.  Als Mechelse vind ik dat dit moet voortgezet worden.  Het is steeds moeilijker om mensen te recruteren om op te stappen.  Ik doe mee omdat ik het spijtig zou vinden mocht dit uitsterven.  Ook mijn drie dochters van veertien, tien en vijf jaar doen mee!

 

 

Schepen Stefaan Deleus doet mee met zijn moeder en twee zonen, Kristof en Michiel.

Zij engageerden zich al voor de processie vanaf het eerste leerjaar.  Voor Stefaan is het meedoen vooral een geloofszaak en om een mooie traditie voort te zetten.  Ook voor zijn moeder zijn dat de belangrijkste motieven:

 

Mijn overleden man, Willy Deleus, zat vroeger in de organisatie van de Hanswijkprocessie.  Hij deed er veel voor, en recruteerde ook veel volk tot ver buiten mechelen.  Vanuit Hombeek waarvan we afkomstig zijn, doen er vele verenigingen en het koor mee.

 

 

De achtenvijftige Guido Van Campenhout speelt al een aantal jaren Sint-Gummarus die zijn collega Sint-Rumoldus ontmoet in Duffel.  Op het moment van de ontmoeting begint de staf van beide heiligen te bloeien...  Ik ontmoet hem vlak na afloop van de processie...

 

Ik doe mee vanaf mijn veertiende, en buiten een paar keer dat ik ziek was, heb ik altijd deelgenomen.  Ook twee cavalcades liep ik mee.  Vandaag was er méér volk in de straten van Mechelen, en de toeschouwers leefden naar mijn gevoel meer mee.  Het was dan ook een zonnige dag.  In de OLV-straat stond er wel wat minder volk.  Alles verliep ook vlotter dan vorige editie.  Maar wat wel een tikkeltje moeilijk is is het feit dat het met een sprekende rol niet zo eenvoudig is om op te tornen tegen de muziek van de fanfares.  Misschien moet daar toch wat aan gesleuteld worden...

 

 

Linda Van der Auwera die van 1970 is, deed al mee vanuit haar schooltijd bij de Usulinen.

 

Ik heb het van thuis uit meegekregen en Frieda Van Vaeck die dé coördinator is van deze processie is een goeie vriendin.  Normaal help ik ook elk jaar mee met de pasdagen voor de figuranten, maar dit jaar heb ik verstek moeten geven omdat ik ziek was.  Jammer eigenlijk.  Nu zit ik in de groep van de Mechelse poorters.  Opmerkelijk is dat dit jaar alles op wieltjes loopt.  Naar mijn gevoel was dit één van de vlotste edities ooit....

 

En daarmee behoort de Hanswijkprocessie van 2016 weer tot het verleden.  Alles wordt weer netjes opgeborgen.  Telkens opnieuw is deze processie een huzarenstukje voor organisatoren, kleding-promotie- en rekwisietenteam, programmaboekjesverkopers chauffeurs en verhuizers, werkers van het eerste en laatste uur, en vele figuratnten... Té veel om op te noemen.

Maar de processie was geslaagd.  Men kan tevreden terugblikken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook DeRedactie.be bericht erover :

Hanswijkprocessie Mechelen lokt veel volk

Fijne reportage Jan. Bedankt !  De jaarlijkse Hanswijkprocessie samen met de initiatiefnemers en alle deelnemers mag, terecht, eens in de bloemetjes gezet worden.  Het is een gigantisch werk om dergelijke manifestatie jaarlijks op poten te zetten. Chapeau !

Als je onze processie eens vergelijkt met andere gelijkaardige prrocessies in het land dan zien we dat alleen die welke om de vijf jaar of iets dergelijks, worden ingericht de vergelijking kunnen doorstaan.  Vorig jaar waren we ook in Hakendover en daar was een massa volk aanwezig. Alleen kwamen al die mensen niet zozeer voor de -  ietwat armzalige -  processie maar wel voor de tientallen paarden die door de velden stormen.

Dan geef ik toch de voorkeur aan onze processie die een aansprekende boodschap meegeeft en tevens een getuigenis van de christelijke geest die nog steeds over onze stad waart.

Wat ik me elk jaar afvraag :

Waar komen die paarden en die ruiters vandaan ?

Bij dat laatste vermoed ik van manèges rond Mechelen of zo.  Bonheiden, misschien.  Of van Keerbergen ?

Hanswijkprocessie 2016 - Foto's Gimycko

en van veel verder dan Rijmenam, Keerbergen en contreien.

Zondag nog kennis gemaakt met twee mooie zwarte Friezen die in wei achter de tuin van mijn dochter staan. De helft van een voormalig vierspan dat veel gevraagd werd om wagens in processies te trekken. Maar ook paarden worden oud en gaan dood.Gezien die altijd met vier moeten getraind worden en gezien zijn eigen ouderdom heeft de eigenaar beslist te stoppen en de paarden een rustige oude dag te gunnen. Ze wonen ergens in de wei in de buurt van de luchthaven...

In de buurt van de vlieghaven Malenie ? Na een leven van hard werken ? Waar hebben die dieren zoiets verdiend ? Ne keer Gimycko vragen.

Héél diervriendelijk van die eigenaar, zijn paarden rustig op"pensioen" te laten gaan, trouwens prachtige paarden " dy't Fryske hymders "

Als paardenrassenleek heb ik natuurlijk geen idee op welk paard de ruiters reden.  Doch de trekpaarden in de processie van 2016 leken geen echte Brabanders.  Minder robuust.

Een ruiterspaard dient om mee te rijden en staat ergens in een manège.  Maar nu elke Agrariër een state-of-the-art tractor heeft, vraag je je af of trekpaarden dan enkel nog dienen voor paardenshows, tandemrijden en stoeten & processies.

Hanswijkprocessie 2016 - Foto Gimycko

Malenie, daar in de gebure van Zaventem, waren dat wel paarden ? Ik denk eerder dat het ezels zullen zijn.

@GL die beesten hebben daar heel hun leven doorgebracht. Die kijken al niet meer op als een vlieger over komt. Veel mensen wonen daar en leven met de consequenties van hun keuze.

Die van ons zagen daar niet over, want die wisten waar ze gingen wonen.

Trouwens waar in hemels naam is er in ons klein en dichtbevolkt landje nog ergens een plaats waar er geen lawaai is??????

Ik zou er geen bezwaar tegen hebben in die beesten hun plaats te zijn hoor! Niet meer moeten werken, goed gesoigneerd.

Sorry maar je vraagt erom: ik denk dat er hier ene grote ezel is op de blog of iemand die eeuwig en altijd de ezel wil uithangen. Of wij lezers dat plezierig vinden dat is natuurlijk het minste van zijn zorgen.

Verdorie nu heb je me toch weer op mijn paard gekregen.

Maar, we liepen in de Hanswijkprocessie dacht ik. En ik gaf antwoord op een vraag die Gymicko stelde en vroeg van jou geen commentaar.

Wordt Military ook nog ergens beoefend in Mechelen of in de wijde
omgeving ?

Just2know

Trekpaarden komen voor deel uit Holland - gevraagd aan Nederlandse menner. Hij zei duidelijk Holland en niet Nederland !

Malenie, als jij naar Canossa wil gaan, voor mij niet gelaten. Hoe eerder, hoe liever.