Al 15 jaar wordt er 'culinair gewandeld' in Mechelen

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Al 15 jaar zijn de Culinaire Wandelingen een begrip in Mechelen! ...een letterlijk en figuurlijk gesmaakt concept dat zich telkens wist te vernieuwen, én dat nog méér dan creatiefs in petto heeft voor de toekomst.  Deze stad is voor de initatiefnemers een onuitputtelijke inspiratiebron, en het mag gezegd: ze hébben Mechelen op de kaart gezet.  In 2001 richtten vier vrienden, met een méér dan grote liefde voor Mechelen een vereniging op die als doel had om de vaak onbekende troeven en fraaie kanten van de stad te laten zien.  Ondertussen zijn we dus 15 jaar verder, en met fierheid werd deze verjaardag in de kijker gezet op het dakterras van een wel erg unieke locatie: de voormalige brouwerij St.Michel - Zaden Somers, in de Rik Woutersstraat.  Er werd terugblikt op de voorbije succesrijke jaren, maar er werd ook al volop gefocusd op een aantal nieuwigheden. Diederik Beele, Katelijn Goegebeur en Patrick De Greef lichtten al een tipje van de sluier op.  En het moet gezegd: het water loopt reeds in de mond.  De goesting is er al.  Er valt nog alleen...te proeven.

 

 

De vier die er vijftien jaar geleden mee gestart zijn waren actief bij de Jonge Kamer Mechelen.  Ze wilden weerwerk bieden aan het negatieve imago dat onze stad in die tijd wel had.  Ze hadden een idee: Onder begeleiding van een gids die de geschiedenis van onze stad uit de doeken zou doen, doorspekt met sappige anecdotes, kon men op stap gaan door Mechelen van aperitief over voor-en hoofdgerecht naar dessert.  Best een origineel concept dat een schot in de roos zou worden.

Mechelen liet zich zien vanuit ongewone en ongekende invalshoeken; toffe restaurantjes lieten zich ontdekken; Mechelse specialiteiten werden op het menu gezet en er werd verder gesnoept in verrassende en schitterende partculiere woningen.

 

 

Wat voor de toen prille dertigers bedoeld was als tijdelijk project werd een blijver.  In al die jaren werden voortdurend nieuwe themawandelingen op poten gezet zoals: 'Water in de straten', de 'Sterrenwandeling' tussen de voormalige restaurants met Michelinster, de 'Vrouwenwandeling' in het culturele themajaar 'Stad in Vrouwenhanden', de 'zondagswandeling', de 'Buik van de stad', een wandeling met paardentram, 'Oude wijn in nieuwe zakken', 'Aan tafel met de Bisschop', de 'winterwandeling'...

Ondertussen zijn we 15 jaar en 1450 culinaire wandelingen verder.  Niet minder dan       26 000 deelnemers smaakten het genoegen mee op stap te gaan.  In 2015 richtte men zelfs 150 culinaire wandelingen in.  2015 mag dan ook een topjaar genoemd worden!

Meerdere restaurants sloten in de voorbije jaren de deuren, maar gelukkig zijn er ook wel wat nieuwe en trendy zaken bijgekomen.

2016 wordt een feestjaar!

Naast de klassieke wandelingen voor groepen zijn er nu nieuwe themawandelingen uitgewerkt.

 

Als eerste is er een Torenwandeling: 'Hoogtepunten van Mechelen'. Onze Sint-Romboutstoren is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de stad.  En helemaal daarboven zal je er kunnen genieten van een aperitief met hapjes bij het overweldigende uitzicht dat je er vanop de skywalk heeft.  Maar er zijn nog meer verrassingen natuurlijk... Mechelen heeft wel méér 'hoogte'punten!  De deelnemer zal beslist in de wolken zijn!  Er wordt gestart op de Grote Markt aan de Toeristische dienst, telkens om 18 uur.  Het einde is voorzien omstreeks 23.15 uur.  Kostprijs: 70 Euro per persoon (hierin is inbegrepen: gids, administratie, welkomsdrank, toegang Sint-Romboutstoren, uitgebreid torenaperitief met hapjes en soepje, verfijnd hoofdgerecht met wijn of water en een dessertenbuffet met koffie of thee)

 

Dan is er een Tuinenwandeling: 'Van tuinen, parken en vlieten. Met appetijt!'  Hoe langer hoe meer krijgt Mechelen er mooie groene hoekjes en tuinen bij, die vaak nog té weinig gekend zijn.  Denk maar aan de Rik Wouterstuin, de Sinte-Mettetuin...  Er wordt op stap gegaan doorheen openbaar groen en privétuinen, maar ooks langs opengelegde vlieten.  En dit alles wordt overgoten met spijs en drank.  Hier wordt gestart aan de Volmolen op de Zandpoortvest, telkens om 15 uur, en het einde is voorzien om 21.30 uur.  Je telt er 65 Euro per persoon voor neer (inbegrepen: gids, administratie, koffie met keuze aan gebak, degustatie Mechelse bieren, cava met hapje, verfijnd hoofdgerecht met wijn of water, koffie of thee met versnapering)

 

Als derde themawandeling is er de Waterwandeling: 'Water in de straten'. Dit is eigenlijk een herneming van een reeds 10 jaar geleden georganiseerde wandeling.  Er is de voorbije jaren veel gewijzigd in het 'water-beeld' van deze stad.   Vroeger was de Dijle de economische slagader van de stad.  Zonder Dijle: géén Mechelen, kan je wel stellen.  De Dijle was als de autostrade en de vlieten waren de secundaire wegen totdat ze 'verdwenen' uit het stadsbeeld.  Nu is het water 'terug'.  Niet langer heeft het een economisch doel alswel een recreatief.  De wandeling brengt het verhaal van het water in de stad, van bij de oorsprong tot op de dag van vandaag...  Van start wordt er gegaan op de Korenmarkt om 18 uur, en het einde is voorzien rond 23 uur.  Deze wandeling kost 70 Euro per persoon (gids, administratie, aperitief met hapjes tijdens een boottocht op de binnendijle, soep, hoofdgerecht met wijn of water, dessert met koffie of thee)

Nog nieuw is een niet-te-missen-wandeling voor groepen: 'Goesting in Mechelen': een kortere proeverijentocht van zo'n 2 tot 3 uur, rond smaak, authenticiteit, vakmanschap en kunst.  En prima idee voor mensen die de klassieke culinaire wandeling wat te lang vinden.

 

 

Alle data en praktische gegevens staan vermeld op de website:

info@culinairewandelingenmechelen.be

www.culinairewandelingenmechelen.be

0497 54 95 69

 

Proficiat Culiwans, want dit is echt wel een topprestatie en een aanrader!