Yehudi Menuhin en Mechelen

met categorie:  

Op 22 april 2016 is het precies 100 jaar geleden dat Yehudi Menuhin in New York geboren werd.
3 jaar oud kreeg hij zijn eerste viool en meteen het etiket van wonderkind.  Op 7-jarige leeftijd bracht hij zijn eerste publieke concert, toegejuicht door een uitzinnige massa muziekliefhebbers. Het was het begin van een internationale carrière die hem over de ganse wereld voerde. Hij  werd algemeen geëerd en gelauwerd als beste violist van de eeuw en volgens sommige stak hij Paganini naar de kroon.

 

100 Jaar na zijn geboorte zijn er wereldwijd tientallen herdenkingsconcerten o.m. 18 concerten in Duitsland, in Wenen, Gstaad, Brescia en op het Menuhin Festival Summer 2016 in Surrey. Ook BBC4 wijdt een reeks uitzendingen aan de verjaardag.

Misschien vraagt u zich af wat dit alles te maken heeft met Mechelen?  Wel, op 16 september 1975 kwam op uitnodiging van het toenmalig Festival van Vlaanderen Mechelen Menuhin concerteren met het "Menuhin Orchestra" in de St.-Romboutskathedraal. Op het programma werken van Frank Martin (opgedragen aan het Menuhin Orchestra en zijn dirigent) , Bach, Beethoven en Vivaldi. Volgens de krantenartikels van toen werd het concert bijgewoond door 'bijna 1500 mensen.'  Misschien wat overdreven maar feit is dat de kathedraal afgeladen vol was. Tot op vandaag wordt dit concert als een topprestatie beschouwd van het eerder bescheiden FvV Mechelen. Grote promotor was Marcel Kocken, van bij de oprichting tot zijn pensionnering, de drijvende kracht achter het Festival.

Algemeen was het bekend dat Menuhin een sociaal bewogen man was ondermeer door zijn concerten met orkestdirigent Kurt Furthwängler kort na WO II om de toenadering tussen Duitsland en de Joden een impuls te geven. Muzikaal ook had hij een zeer brede belangstelling. Zo maakte hij opnames met Jazzmuziek en Oosterse muziek. en tenslotte kwam ons ook ter ore dat hij een groot liefhebber en promotor was van Gregoriaanse zang.

Dat had niet in dovemansoren geklonken bij de Mechelse Liedertafel. Dit gerenommeerde mannenkoor opgericht in 1969 o.l.v. Urbain Van Asch, legde zich vooral toe op de stijlzuivere en kwalitatieve uitvoering van het Gregoriaans. De voorzitter van het koor, Dries Houwen, trok zijn stoute schoenen aan en legde de vraag voor aan het stadsbestuur en de schepen van Cultuur om enkele gezangen voor de meester uit te voeren. De idee werd onmiddellijk opgepikt door het Festival en de Stad Mechelen en de Mechelse Liedertafel kreeg de opdracht om te zingen tijdens de ontvangst op het stadhuis, na het concert.

En zo gebeurde het dat in het Mechelse Stadhuis, op dinsdag  de Mechelse Liedertafel voor Menuhin het Gregoriaans Alleluia + vers en het Communio uit de liturgie van Sinksen zong en daarna het madrigaal Mijn hart'lijk lief van Clemens non Papa.  De reactie van Menuhin, zo schrijft Jo de Truytsel in De Standaard van 19 september 1975, was "een moment om nooit te vergeten." Dergelijke reactie van de wereldberoemde muzikant werd door het koor de rest van zijn bestaan met zorg gekoesterd.

Wij mogen - bij de gelegenheid van de honderdste geboortedag van Menuhin - terecht trots zijn op de uitzonderlijke prestatie van het Festival van Vlaanderen Mechelen om deze man naar onze stad  te halen en op de even uitzonderlijke prestatie van de Mechelse Liedertafel om de meester een origineel muzikaal cadeau aan te bieden.  En 41 jaar na datum voelen wij nog steeds de grote vreugde en dankbaarheid om de reactie van Menuhin en om de ontzaglijke kracht en universaliteit van de eeuwenoude Gregoriaanse muziek.

Urbain Van Asch
Hofstade, 16 april 2016