Unieke vijfdaagse leesmarathon

met categorie:  

Geen mens die nog nooit hoorde van de tragikomische held Don Quichote... Maar wie las het boek?  Da's andere koek!  Wie weet komt daar nu verandering in.  Mechelen plaatst de schrijver van dit overbekende  Spaanse meesterwerk, Miquel de Cervantes, in de kijker.  Met een vijf dagen durende leesmarathon wordt eer gebracht aan de geestelijke vader van deze Spaanse edelman en zelfverklaarde ridder Don Quichote, die op 23 april net vierhonderd jaar geleden stierf. Dinsdag start de marathon waarop heel wat bekenden en minder bekenden voorlezen uit de dikke turf die dit boek wel is.  Dinsdag wordt de spits afgebeten in boekhandel De Standaard aan de IJzerenleen.  De dagen hierna wordt verder gelezen in de Mechelse bib en boekhandel Salvator in de Befferstraat.  Met deze unieke leesmarathon trapt onze stad  het klassieke muziekfestival 'Mechelen hoort stemmen', dat volledig de Spaanse toer opgaat, in gang. 

 

Ik zal mijn stembanden nu al smeren, want dinsdag ben ik één van de lezers die een stukje uit het boek mag voorlezen.  Ik zal bladzijde 41 tot 48 voor mijn rekening nemen, en ik kijk er nu al naar uit!

 

                                              

 

Het boek is hét literaire hoogtepunt van de Spaanse Gouden Eeuw, en dat is de 17de.  Het is bovendien één van de eerste romans die geschreven werden in een West-Europese taal.  Het stak de draak met het klassieke epos en was haast onmiddellijk een weergaloos succes.

In de Nederlandse taal verscheen het voor het eerst in 1657.

Cultuurschepen Björn Siffer:

 

  (foto: Jan Smets)

 

Als boekenwurm en bibliofiel ben ik zeer enthousiast met dit initiatief waarme we literatuur promoten in de aanloop naar dit muziekfestival.  Dit initiatief van het Festival van Vlaanderen Mechelen sluit naadloos aan bij onze ambitie om van de bibliotheek een plek te maken om op verhaal te komen.  Een plek waar verhalen niet alleen verzamelde maar ook verteld worden.  Een plek waar mensen samen genieten van literatuur. 

 

Het is dan ook Björn Siffer die met de eerste zinnen van het boek mag aanvatten.  Hij doet dit op dinsdag 19 april om 10 uur in de Standaard.  En met hem doet dat ook Felipe Santos die voorzitter is van het Cervantes Instituut.

Die dag treden ook Bart Pepermans, Ronny Mosuse, Sterre Carron, Elisabeth Marain, Diane Broeckhoven, Marcel Kocken, Sven van Haezendonck en nog enkele anderen aan.

 

 

Je kan de marathon live volgen in de boekhandel, of via de live-streaming op de website:

www.mechelenhoortstemmen.be

Woensdag 20 april wordt de marathon voortgezet in onze stadsbibliotheek tussen 10u30 en 17 u.

De dag nadien, donderdag 21 april wordt het boek opnieuw opengelegd in onze bib tussen 10u30 en 19 u

Tot slot wordt verder gelezen op  vrijdag 22 april in Salvator boekhandel, tussen 9u30 en 18 u.

In stijl wordt dan afgesloten op het openingsfeest op zaterdag 23 april op de Grote Markt (voormiddag) én het Minderbroedersplein (namiddag) met muzikale intermezzo's van gitarist Alexander Makay.

In totaal zullen 120 lezers aan de slag zijn gedurende deze vijf dagen, en ik ben blij dat ik één van hen mag zijn.

Er is ook heel wat randanimatie voorzien zoals mini-concerten, flamenco, poëzie, Spaanse hapjes...

Het volledige programma kan je opsnorren via:

www.mechelenhoortstemmen.be

In Mechelen komt de man van La Mancha en zijn knecht Sancho Panza weer tot leven volgende week!