Rituelen...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Het haast herfstige weer hield de grote massa thuis. Wat jammer is.  Toch kwamen er nog behoorlijk wat geïnteresseerden afgezakt naar de binnenstad om te kijken wat Erfgoeddag anno 2016 in petto had.  En dat was heus héél wat.  Ik heb al het aangebodene kriskras bezocht, en dit resulteerde in deze fotocollage...

 

 

 

Het aartsbisschoppelijk archief in het Diocesaan Pastoraal Centrum in de Varkensstraat is een wonderlijke plek.  Onder het alziend oog van kerkvorst kardinaal Mercier kon je hier op ontdekkingsreis gaan door het Rijke Roomse Leven.

Religies zijn sowieso doordesemd van rituelen.  Het Katholicisme had zeker vroeger een hele batterij aan rituele handelingen en gebruiken.  Van sacramenten om de belangrijkste overgangsmomenten in het leven te duiden, tot bedevaarten en processies: je kwam het hier allemaal te weten...

Rituelen van wieg tot graf: een boeiende kijk...

 

Je kon vandaag ook op stap met een aantal gidsen van de Koninklijke Mechelse Gidsenbond die vertelden over stoeten, optochten, klokkenwerpen, processies en betogingen...

Ook werd er gefocusd op de gebruiken en tradities van de vele nationaliteiten in onze stad...

Mechelenbinnenstebuiten wierp zijn licht op buurtkermissen, spaarkaskes, en alles wat te maken heeft met 'ontmoeten' - de rituelen die ontstaan als mensen samenkomen...

 

 

 

 

In de prachtige Sint-Petrus-en Pauluskerk was ik geïntrigeerd door de tradities van de Chaldeeuwse gemeenschap.  Huwelijks-en andere rituelen werden er geduid en aanschouwelijk voorgesteld.   Hier wil ik beslist later nog meer over weten...

 

 

 

 

In Galerij CG in de Sint-Janstraat ging ik op de thee met galerijhoudster Marie-Louise Grouwet.  Hier werd je teruggekatapulteerd in de tijd van Downton Abbey, en leerde je over de omgang van dienstpersoneel en rijke families in vorige eeuw.  Een unieke collectie keukenschortjes werd er tentoon gesteld...

 

 

 

 

 

Het Hof van Busleyden was vandaag hét kloppende hart van Erfgoeddag.  Daar viel een massa te beleven van de radiorituelen door de Mechelse zendamateurs tot de kantklosters van Etterjefke en de ambachtelijk werkende marqueteurs.

Maar er was méér:  We konden hier alles te weten komen over theaterkostuums en rituelen.  Het 't Arsenaal liet ons kijken achter de schermen.

Dansiniaties waren er ook.  Balboekjes, dansetiquette, geplogenheden op de dansvloer:: het passeerde allemaal de revue.

En: er waren ook lezingen door de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunsten en de Humanistische Vrijzinnige Vereniging van Mechelen.

In een workshop kon je een ritueel masker of een geestenverjafer maken en een mini-expo toonde de resultaten van de Krokus-kriebels-activiteit 'De Rituelenmakers'.

Jongeren van het medialab Project Wolf toonden hoe Mechelaars vroeger op stap gingen.  Het uitgangsleven in beeld gebracht...

 

 

 

 

In de Keizerstraat zetten de Protestantse Kerk Mechelen-Noord haar deuren wagenwijd open.  Deze kerk is te vinden in het vroegere Passanten- of Sint-Juliaansgasthuis, één van de oudste gebouwen van onze stad.

Het was een unieke gelegenheid om dit fraaie gebouw eens van dichtbij te bekijken.

Naast deze kerk waren ook de kerk van Leliëndael in de Bruul en de OLV-over-de-Dijlekerk te bezoeken.  Jammer genoeg bleef Moskee Al Buraq gesloten vandaag, ondanks het feit dat deze in het programmaboekje was opgenomen.

In het Vrijbroekpark kon je ook een wandeling maken.  Al jaren is dit park dé geliefde plek voor het nemen van trouw-of communiefoto's.  Een buitenexpo met foto's toonde de gekoesterde plekjes met flink wat parkromantiek.

In de Modeafdeling van de Ursulinen op de Wollemarkt kon je een collectie rituele etnische klederdracht bekijken...

Kortom: Erfgoeddag 2016 werd een dag om niet te missen...

 

 

 

 

 

 

En Gimycko dacht dat het stil ging zijn in 't stad ... missen is menselijk zeker?

En Gimycko, oep 't Sint Anneke waren er dan weer mosselen mee frut.

Een reactie van GaaterLiggen behoort ook tot de rituelen ......

Op de Haverwerf was niets te zien, boekenmarkt afgelast vanwege het slechte weer?

Jokke, ge kunt er gaan neust ligge.

Menier Lowie, zou je niet beter op de speelplaats bij de kadeejen blijven:

Hier dus:

Scheurrepen