Mechelen op zijn best

met categorie:  

 (foto's: Jan Smets)  

 

Eddy Verschueren is gepassioneerd door Mechelen.  En sinds de man vorig jaar op brugpensioen is gegaan, is het hek helemaal van de dam.  Op 15 april - bijna een jaar geleden startte hij een website op: 'Mechelen op zijn best'.  Toen kon hij nog niet vermoeden dat deze zo'n groot succes zou hebben en dat hij er haast dagelijks zou aan sleutelen om hem up to date te houden en uit te breiden.

 

Eddy is een geboren Maneblusser, afkomstig van het Oud Oefenplein.  Daar werd hij geboren in 1957.

 

Vroeger had ik niet zo'n grote interesse in Mechelen of zijn geschiedenis.  Da's later pas ontstaan.  In mijn jeugdjaren was ik eerder met muziek bezig.  Ik ben begonnen met een discobar (de geburen zullen daar indertijd niet altijd content mee geweest zijn denk ik...).  Twintig jaar ben ik DJ geweest.

 

Bij stadsradio Reflex was hij één van de pioniers...

 

Ik had een verzoekprogramma op deze Mechelse vrije radio, samen met Franky Martelli.  Misschien zegt die naam jou niet zoveel, maar het was wel het pseudoniem van François de Schouwer die later Belleman zou worden.  We presenteerden samen.  Dat was in het begin van de jaren tachtig van vorige eeuw.  Radio Reflex zat toen op een zolderkamertje boven een winkel in de Adegmestraat.  Het was de 'illigale' periode van Radio Reflex.  Voortdurend keek wel iemand uit het dakraam om te zien of er geen politie voorbij kwam.  Als dat zo was trokken we de stekker uit.  In die tijd waren er een viertal vrije radio's in Mechelen.  Er was wel wat concurrentie tussen al die stations...

 

De grootvader, vader en oom van Eddy werkten 'aan de stad'.  Grootvader was brandweerman en vader deed het onderhoud in de stadsgarage.  Zijn broer werkte bij de reinigingsdienst.

Eddy sloeg een andere richting in en ging werken bij de post in Muizen.  Dat was in 1975.  Dat deed hij zo'n veertien jaar.  De laatste jaren was hij postbode in Vilvoorde en Hofstade en nadien in Mechelen.

 

Ik was vervanger en kwam praktisch in alle wijken maar vooral in de wijk Galgenberg en in de appartementen van de Electriciteitstraat.  Ik heb toen erg veel mensen leren kennen, want postbode is een sociaal beroep.  Ook heb ik wel wat leren drinken, vooral dan in de vele cafeetjes van Muizen en Hofstade.  Toen was dat nog 'politiek correct'.  Nadien ben ik gaan werken bij distributiecentrum Leemans-De Rycke in de Leopoldstraat;  Ik leverde kranten en tijdschriften aan winkels.  Nog later ging ik aan de slag bij benzinestation FINA op de E19, en mijn carrière eindigde ik bij Mazda in Willebroek. Ik heb dus flink wat watertjes doorzwommen...

 

Eddy is een fervent Gran Canaria-liefhebber en was er al talloze malen met zijn vrouw op vakantie.  Hij heeft er ontzettend veel vrienden en voelt er zich thuis.  Ooit werden plannen gemaakt om er later definitief te gaan wonen. 

Eddy bouwde - geboeid als hij was door dit eiland - een website over Gran Canaria.  Om dit goed te kunnen doen ging hij zelfs Spaanse les volgen in TSM.

 

Dan vroeg ik me toch af hoe het kwam dat zovelen (ja ook ik) in het buitenland vanalles gaan afzien, en dat in eigen land zelden doen.  Puur als tussendoortje wou ik een website van Mechelen maken, en ik dacht daar met een maandje mee rond te zijn. Maar dat was buiten de waard gerekend.  Ik ben er nog steeds mee bezig en ben er nog jaren zoet mee!

 

 

Dagelijks is Eddy Verschueren bezig met zijn website, en haast dagelijks is hij er voor op stap.  Zo is hij op korte tijd een 'bekende Mechelaar' geworden.  Waar het nieuws te rapen valt is hij er als de kippen bij.  En voor zijn nog altijd groeiende website krijgt hij van velen waarderende woorden.

 

Het is een infomatieve website met vele wetenswaardigheden op historisch en toeristisch gebied.  Ook probeer ik nu ook de handelaars in de kijker te zetten.  En dat is een titanenwerk, want het is de bedoeling dat ze allemaal een plaatsje krijgen op mijn website.  Ook moet dit allemaal up to date gehouden worden.  Ook alle café's probeer ik nu langs te lopen.  De website kent een groeiend succes en de link die ik hiervoor op Faceboek maakte wordt druk bezocht.

 

Eddy houdt van Mechelen.  Dat voel je.  Wat is nu voor hem het 'schoonste plekje' van de stad, vraag ik hem op de man.  Hij moet even nadenken, maar antwoordt dan resoluut:

 

De Schoenmarkt!   Dat is wel een bijzonder plein, en van daaruit heb je toch een mooi uitzicht op toren, Grote Markt en historische gebouwen.  De geschiedenis van deze stad boeit me hoe langer hoe meer.  Ik doe veel onderzoekwerk en en doe elke dag wel nieuwe ontdekkingen.  Gran Canaria mag dan wel mijn hart gestolen hebben... : ik vraag me nu wel af of ik Mechelen definitief zou kunnen achter laten...  Tenzij je Sint-Romboutstoren zou kunnen meenemen natuurlijk...

 

www.mechelen.traveltopper.eu

en...op Facebook!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier een aantal vrije radio's uit het Mechelse...