Ideetje voor Vleeshal terug opgerakeld

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Of het nu wordt opgerakeld door een partij van rode, appelblauwzeegroene, knalgele of pimpelpaarse kleur maakt me eigenlijk weinig uit.  Maar ik ben wel blij dat het idee dat ik iets meer dan een jaar geleden op Mechelenblogt lanceerde nu weerom wordt opgenomen.  sp.a Mechelen voerde deze morgen op de zaterdagmarkt actie voor een hippe en culinaire invulling van de aloude vleeshal in de Huidevettersstraat.  Of deze beoogde nieuwe functie van dit knappe gebouw een haalbare kaart is, zou letterlijk en figuurlijk marktonderzoek moeten uitwijzen.  Maar het zou alleszins leuk zijn mocht het realiseerbaar zijn.  Persoonlijk geloof ik dat een 'gemengde' functie als markthal en horeca mogelijke perspectieven zou kunnen bieden. Dat moeten specialisten maar onderzoeken. Ik ben maar een gewone Mechelaar-met-een-idee.  Maar als een partij mijn wensdroom terug op de agenda plaatst, mag ik eveneens mijn artikel van toen nog eens vanuit de mottebollen halen.  Hier kan je het nog eens nalezen:

www.mechelenblogt.be/2015/01/euh-markthal-misschien

De toekomst zal wel uitwijzen of het project levensvatbaar is...

 

 

Caroline Gennez:

 

Ons idee is om van de oude vleeshalle een culinaire hotspot te maken.  Een Mercado.  De hal zou kunnen heringericht worden als overdekte markplaats met hippe restaurantjes, vernieuwende eet-en drinkconcepten en foodshops. Op die manier zou het gebouw een tweede leven krijgen naar het voorbeeld van overdekte voedselhallen in buitenlandse grootsteden als Amsterdam, Londen, Barcelona of Kopenhagen.  Onze stad heeft op culinair vlak heel wat te bieden: eigen bier, kaas, Mechelse maantjes, Gin, ambachtelijk ijs, artisanaal brood...  Onze partij gaat dan ook voluit voor de Mechelse Mercado!

 

Natuurlijk staan in dit lijstje enkel grootsteden, en daar kan je onze stad bezwaarlijk mee vergelijken.  Maar ook in kleinere steden in buurlanden vinden we soortgelijke hallen.  En het lijkt me realistischer om hiermee te vergelijken. 

 

 

 

Ook Sven Van Haezendonck wijdt in een artikel aandacht aan deze hal in Gazet van Mechelen, en verwijst sympathiek naar het idee dat eerst op Mechelenblogt werd gelanceerd.

De hal staat nu al meer dan twee jaar te koop en er zouden drie kandidaat-kopers zijn voor het gebouw waarvan de vraagprijs 1.950 000 euro is.  De potentiële kopers zijn actief in de culturele sector, kunstwereld en televisie.

Wordt vervolgd... Maar ik volg het alleszins met grote belangstelling op.

 

(de Vleeshal gezien vanuit een hoger standpunt in de Muntstraat.  Met rechts op de voorgrond het Clarenhof... De buurt is duidelijk in opwaardering met de vernieuwde invulling van het gebied tussen Bruul, Botermarkt en Huidevettersstraat...)

(enkele jaren geleden bij de afbraak van stadskanker nummer 1: de Euroshopping.  Zo kreeg je een mooi uitzicht op de monumentale hal)

(met het fiere Mechelse wapenschild: 'In Fide Constans')

(sierlijke ijzeren elementen maken deze hal extra bijzonder.  Ook hier weer het Mechelse stadswapen)

In het artikel van vorig jaar waar naar werd gelinkt kan je nog meer info vinden én reacties lezen...

www.mechelenblogt.be/2015/01/euh-markthal-misschien

 

Nog een leuke 'uitsmijter' is deze naar aanleiding van het toen gemaakte artikel, mooie acquarel van een vriendin van mij, Agnes Geets:

 

 

 

 

Jan, je verwoordt ook mijn gevoelens omtrent dit gebouw: het is te waardevol, te dicht tegen het centrum, te uniek om daar niks mee te doen. 

Naar mijn gevoel is het grote maar misschien enige nadeel de afwezigheid van parkeermogelijkheid in de directe omgeving. Ik hoop dat er een ( gelijk welke ) activiteit zijn stek kan vinden.

Geen idee van de afmetingen van het pand (Hoogte, breedte, diepte).

Maar misschien kan men er een wintercircus van maken voor Circolito en Circus Ronaldo.

Een beetje als dat wintercircus in Gent.

---

Enne... met Gent int achterhoofd : waarom geen permanente tentoonstelling van Mechelse oldtimers in de kelder ?  Mooi gerestaureerde Vincke's als extra toeristische troef voor Mechelen !

Ik snap niet dat parking een probleem kan zijn.

Het is acht (8) minuten stappen van een paar gekochte parkeerplaatsen in de Zandpoortvestparking naar de Vleeshallen.

 

Mijn echtgenote en ik waren stevige Frankrijkreizigers. En iedere keer wij in een plaats van enige omvang of belangrijkheid voor de streek een wandeling maakten, viel het ons op dat in het centrum steevast een "Halle Baltard" deel uitmaakte van de plaatselijke middenstand.

Ongeveer alles wat een mens kan klaarmaken om het daarna smakelijk naar binnen te werken, kan men in die paleizen terugvinden, waar de kleine middenstander de schitterende kwaliteitswaren die hij verkoopt kan uitstallen in de mooie kraampjes of koeltogen. En wees maar zéker dat er volk op af komt. Wij waren daar alleszins nooit de énigen die onze ogen en smaakpapillen de kost konden geven. Mensen willen kwaliteit en indien mogelijk ook nog een tikje plezier en goede raad van de in zijn vak onderlegde handelaar bij het aanschaffen van wat hun "dagelijkse kost" aangaat.

Wij hebben in die leuke Franse "Halles" steeds prachtige uren doorgebracht en hadden enkel spijt dat we op hotel waren in plaats van daar ter plekke te logeren in een appartementje, waarin we dan al die mooie produkten konden klaarmaken i.p.v. op restaurant te moeten en 's anderendaags alweer door te moeten reizen. Maar de toen nog aan de slag zijnde mensen die we waren, wilden op hun jaarlijkse tocht toch zovéél mogelijk gezien hebben in die paar weken. Dus ... Helaas...!

Maar moest er in het Mechelse een vooruitstrevende, met goede smaak behepte groep handelaars opstaan, die in die schitterende "halle" die men ons best mag benijden, een voedselmarkt willen tot leven brengen, dan hebben ze mijn fiat! En ik kom dan wel mijn verse eetwaren dagelijks, zolang ik het nog zal kunnen, ophalen met mijn fiets. Dan hoef ik in de diepvriesladen van mijn ijskast nog enkel ijsblokjes in te vriezen om een aperitiefje te maken en daarvan een frisse teug te nemen tijdens het klaarmaken van mijn prachtige in die "Halle" aangeschafte producten. Maak aan dat gebouw, of in de onmiddelijke buurt ervan, ook nog een leuke drenkplaats vast met een terrasje waarop je rustig je dagblad of andere lectuur kan doornemen en Mechelen is wéérál een stap dichter in de richting van "Een stad om te zoenen".

@ Jevara :

Zo'n voedselwalhalla's hebben we al in Mechelen !  Ze noemen Match en Smatch.

Vlakbij de Match is de Vismarkt en vlakbij de Smatch ligt de Groete Mèt.

;-)

Foto Gimycko

@ Gimycko

Djuu tóch!!! 't Is nooit bij mij opgekomen dat die 'SmatchMatchCarrefourWibra' kleine zelfstandigen zijn.

mijn fiat hebben ze ook, maar het moet betaalbaar blijven. ik weet in onze stad een winkel met reuzelekkere verse voedingswaren, maar mijn portemonnee zegt nogal eens neen...Onder de tien euro kom ik daar nooit buiten.

Malenie, dan moet ge op de Vismarkt eens een stukske gebakken vis en een beetje paling in 't groen gaan halen.  Dan komt ge met je 10 euro bijlange niet toe.

Maar nu valt meine groschen. Die hallen van Che .... bestonden hier in de vijftiger jaren ook in Mechelen . Wij noemden dat de hotels " In den houten lepel ". Ze waren te vinden in den Baron Michel en den Dossin. En de bouletten waren heel lekker en verniet zeune Malenie.

@GL: merci, maar ik heb in een bepaald nonnekens pensionaat genoeg van die bouletten gesavoureerd ;-)

Parking Grote Markt en de parking van de Inno op wandelafstand of is dat nog te ver?