Meisjes voor Altijd trekken stoute schoenen aan voor 'onze achtertuin'

met categorie:  

                                        (foto's: Jan Smets) 

Nou, tegen zovéél enthousiasme kan ik echt niet op!  Ik had met hen een afspraak in Sava op de Grote Markt, en voor het foto-moment lieten ze hun glaasje cava even staan om vrolijk te poseren in de Paasboom die net vandaag werd neergepoot voor het stadhuis.  Kwestie van een 'passend decor' te hebben dat kan dienen voor dit artikeltje...

Eigenlijk zijn ze met vier, deze 'meisjes'.  Maar nummer vier ligt ziek te bed, en da's in deze dagen waarop de winter op z'n laatste benen loopt, voor niet weinigen het geval.  Maar eind juni zullen ze er staan!  Dan zetten ze hun beste beentje voor voor een project dat hen nauw aan het hart ligt.  Voor Natuurpunt willen ze centjes verzamelen voor 'onze Mechelse achtertuin': het Mechels Broek.  En dat is een iniatief dat onze aandacht én steun ten volle verdient!

Chapeau voor Liesbet Marivoet, Monique Blanken, Kim De Greve, én iniatiefneemster Sofie Versweyveld die er vandaag jammer genoeg niet bij kon zijn: vier 'Meisjes voor Altijd - vriendinnen door dik en dun, die het aandurven om de stoute schoenen aan te trekken voor een tweedaagse expeditie.  Puur engagement voor het goeie doel. Ik duim alvast!

 

De vier toffe dames leerden mekaar kennen aan de schoolpoort van Villa Zonnebloem.  Al snel geraakten ze stevig bevriend en sinsdien zetten ze graag  af en toe een stapje in de wereld,  voor een gezellige babbel en een glaasje bubbels.  Moet kunnen.

Maar nu willen ze zich wagen aan een leuk project.

Het was Sofie die met het idee op de proppen kwam.  Ze werkt voor Natuurpunt, en ze wou haar drie vriendinnen overtuigen om mee te doen met 'Expeditie Natuurpunt': een nieuw sensibiliserend iniatief dat bovendien geld in het bakje wil brengen voor een drietal gestelde doelen.

Natuurgebieden aankopen en beheren kost geld.  Veel geld.  Vlaanderen telt dan ook meer dan vijfhonderd natuurgebieden, en willen we deze op verantwoorde manier veilig stellen voor de toekomst dan moet daarin geïnvesteerd worden.

Maar er is méér: vogels, zoogdieren, insekten, planten... Willen we bedreigde soorten beschermen, dan is daar ook wat steun voor nodig.

Daarnaast verdienen erfgoedprojecten als  forten, water-of windmolens, boswachterswoningen en dergelijke, ook onze aandacht...

 

                       

 

Daarom zette Natuurpunt deze tweedaagse expeditie op poten.  Op 25 en 26 juni kunnen vooraf ingeschreven groepjes van vier personen wandelen, fietsen of kano-varen voor een zelfgekozen doel.  ze moeten hiervoor minstens 1500 euro aan sponsorgeld weten te verzamelen.

 

Praten kunnen we als de beste, maar nu hebben we onze zinnen gezet op een serieuze wandeltocht!  We zullen zo'n 65 km wandelen op twee dagen, tussen Tienen en Mechelen.  Het zal ons langs hele mooie natuurlijke plaatsjes brengen - natuurgebiedjes die we maar al te graag behouden zien.  Wij kozen als project  het Mechels Rivierengebied - ons eigenste Mechels Broek, zowat ons aller 'achtertuin'.  Dat aparte en uitgestrekte natuurgebied kennen we erg goed.  We gaan er regelmatig wandelen, ook met onze kinderen.  Zelfs met de school gaan ze er af en toe op stap.  Het is een heerlijke plek, en dit vlakbij de binnenstad.

 

De vier 'meisjes' zijn nog maar een tweetal weekjes gestart met het verzamelen van geld, maar dat loopt wel los.  Pas begonnen wisten ze al 335 euro bij mekaar te harken, maar dat nu nog bescheiden bedrag zal snel aangedikt geraken... Trouwens: de som van 220 euro inschrijvingsgeld telden ze al zélf neer.  Ook de andere onkosten voor geplande acties nemen ze alle vier graag  voor hun rekening.  Alle financiële steun is welkom.  Voor een gift vanaf 40 euro ontvang je trouwens een fiscaal attest.  Maar het spreekt vanzelf dat élke som in dank wordt aanvaard. 

Ze hebben al een aantal acties gepland.  Deze week zullen ze naarstig zelfgemaakte soep en cake verkopen op hun werk. Ook een cava-en wijnverkoop staat op het programma. En nog meer ideetjes zullen binnenkort uitgevoerd worden.

 

52 teams zullen samen vertrekken in Tienen.  We overnachten in de vrije natuur ergens in de buurt van Begijnendijk.  Elk team mag twee vrijwilligers meenemen.  Die zorgen er dan voor dat onze tent wordt rechtgezet en voor het transport van het materiaal.

 

De eindmeet ligt op 26 juni in Mechelen aan de Barebeekhoeve in Muizen.  Het belooft een leuk slotfeest te worden met optredens en een natje en een droogje.  Op dat moment wordt ook het eindbedrag bekend gemaakt.

 

Owel storten we daar ter plaatse neer, ofwel zijn we 'high' van euforie.  We zien wel...  We hopen alvast dat we onderweg toch vele supporters zullen zien.  Onze kinderen supporteren nu al. Binnenkort beginnen we te  trainen.  Eigenlijk vinden we dit alles toch wel een beetje spannend.  Soms denken we: "waar zijn we toch aan begonnen?", maar het enhousiasme stuwt ons wel voort.  Het wordt zeker leuk: een échte expeditie: flink wat kilometers stappen, kaartlezen, slapen in de natuur... Misschien moeten we toch maar een paar dagen verlof nemen na die tweedaagse...

 

Ze gaan dat goed doen, Monique, Liesbet, Sofie en Kim.  Ik ben er van overtuigd. 

Je kan 'Meisjes voor Altijd' volgen op Facebook bij Expeditie Natuurpunt.  Meisjes voor Altijd.

Daar kan je ook alle actuele gegevens over de geplande acties en stand van zaken opsnorren.

Ook hier kan je info vinden:   www.natuurpunt.be

 

 

Jij sponsort toch ook voor onze Mechelse achtertuin?  Onze meisjes rekenen op jou!