Maak kennis met 'Club Sanankoroba': Mechelaars helpen Malinees dorpZondag 17 april 2016
kun je kennismaken met Sanankoroba en van een spetterend Afrikaans Solidariteitsfeest genieten in Den Deigem in Mechelen. Met een Afrikaanse maaltijd, optredens van Chris Joris en Lamine en Tapage Nocturne met gast Radja.

Met de opbrengst van de avond hopen de organiserende enthousiaste Mechelaars, die we 'Club Sanankoroba' mogen noemen, het met hun steun net gebouwde gezondheidscentrum in het Malinese dorp Sanankoroba verder af te werken en in te vullen  alsook andere lokale projecten te steunen.

Het begon allemaal toen de Mechelse Sofie Thys ter gelegenheid van een Afrikaanse dansworkshop het dorp Sanankoroba, diep in de brousse van Mali, bezocht. Sofie werd geconfronteerd met gezondheidsproblemen die we ons hier haast amper nog kunnen voorstellen. Als verpleegster-vroedvrouw, gespecialiseerd in de tropische geneeskunde kon Sofie niet bij te pakken blijven zitten. Ze hielp waar ze kon in het dorp. Niet veel later besloot de Mechelse om terug te keren en er de haalbaarheid van een lokaal gezondheidsproject te bestuderen. Met hulp van lokale sponsors en de inzet van de dorpelingen voor het maken van de bakstenen, werd een lokaal gezondheidscentrum gebouwd. In januari reisde een team met naast Sofie nog eens vijf vrijwilligers, Lief, Elly, Walter, Martine en Dirk af naar Sanankoroba om het centrum af te werken en op te starten.

Het centrum is nu operationeel, de volgend stap is het centrum te laten erkennen als Centre de Santé Communal (eerstelijns gezondheidscentrum) en te kunnen genieten van publieke gezondheidsondersteuning door de Malinese regering. Het centrum werkt nu dankzij de hulp van sponsors, maar op termijn moet het centrum autonoom, zonder hulp van buitenaf, kunnen functioneren.Op het Solidariteitsfeest in Den Deigem kun je kennismaken met het project aan de hand van een korte reportage over het leven in Sanankoroba, aangevuld met ervaringen en impressies van de vrijwilligers van 'Club Sanankoroba'.

Tussen 12 en 14 uur kun je van een Afrikaanse maaltijd genieten met op het menu Slaatje Sanankoroba, Boeuf Bamako (rundsstoofpot) of een vegetarische groentenschotel met rijst. Bovendien is er een doorlopend dessertenbuffet. Vanaf 15 uur zijn er optredens van Mechelse meester-percussionist Chris Joris en Lamine uit Senegal. Daarna staan Tapage Nocturne en hun Malinese gast Radja geprogrammeerd.

Als het aan Sofie, Lief, Elly, Martine, Walter en Dirk ligt, worden dra nog tal van andere projecten opgestart in het dorp. Zo willen ze inzetten op onderwijs, voor bijvoorbeeld vorming van een technicus en timmerman, het kweken van groenten, ... Aan ideeën geen gebrek.

Aanwezigheid op het solidariteistfeest is een welgekomen steun. Wie wil kan ook sponsoren door maandelijks € 5 te storten op rekeningnummer BE11 2998 0231 8348 van Thys Sofie – Sanankoroba.

Vanaf 12 uur kun je terecht in Den Deigem, Karmelietenstraat 13, Mechelen. De toegang tot dit interessante en goedgevulde dagprogramma bedraagt slechts € 5 voor volwassenen, kinderen mogen gratis binnen. De maaltijd kost € 15 voor volwassenen, voor kinderen tot 12 jaar € 7. Het doorlopend dessertenbuffet kost € 3.

Wie zondag 17 april nog niets gepland heeft, kan de agenda nu invullen!


Meer info over het project vind je op de facebookpagina.

tekst: ©  Mark Van Mullem
foto's: ©  'club Sanankoroba'