Joppe pakt 20-jarig bestaan...grootscheeps aan!

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Joppe, één van de vier resterende jeugdhuizen in onze stad, mag heel binnenkort 20 kaarsjes uitblazen.  En dat feit zal men niet zomaar laten voorbij gaan.  Integendeel: de huidige ploeg van dit dynamische jeugdhuis pakt het grootscheeps aan!  Joppe is misschien wel het allerorigineelste jeugdhuis van het hele land.  Er mogen er dan wel gevestigd zijn op leuke locaties, in een caravan, in een bus, of waar dan ook..: een jeugdhuis op een rivierschip heeft toch nét dat tikkeltje meer!  Het eerste schip:  'De Gave' - want dat was de originele naam van het binnenschip dat dateerde uit 1904 - werd aangemeerd aan de kade nabij het sas van Battel.  Later zou een 50 jaar jongere boot De Gave vervangen.  Deze namiddag had ik een toffe babbel met drie Joppe-leden die tot het organiserend comité behoren dat het feestgebeuren op poten zet.  En het moet gezegd: de beste stuurlui staan niet aan wal!  Liesbeth Aeyels, Matthijs Van Utterbeeck en Laurens Vangeel weten van aanpakken. Het programma oogt hoogst aantrekkelijk.  Jong en oud zullen er hun gading in vinden! 

 

 

Op 30 april is het zover!  Dan wordt het anker gelicht voor de start van een bruisend feestprogramma! 

 

Laurens Vangeel:

Joppe is inderdaad een uniek jeugdhuis.  Ons jeugdhuis mag dan wel aangemeerd liggen in Battel: we bereiken ook wel heel wat jongeren van ver buiten deze Mechelse wijk.  Dat is ook de bedoeling.  Bij de start van Joppe wilden we een jeugdhuis zijn voor Battel, Leest en Heffen.  Maar nu trekken we ook jongeren van elders in Mechelen aan.  Het feestcomité waar wij drie toe behoren, bokste een gevarieerd programma in mekaar, dat al start om 11 uur in en rond onze boot.  Schepen van Jeugd, Greet Geypen, zal de feestelijkheden officieel openen, waarna een receptie voor alle belangstellenden volgt.  En we hebben een leuk evenementje voorzien: op de boot is een fototentoonstelling te bekijken onder de naam 'Joppe in volle vaart', waarbij we de twintigjarige geschiedenis van ons jeugdhuis in de kijker zetten...

 

  (Laurens Vangeel)

 

Rond het middaguur wordt er verhuisd naar de Arkkade, het officieuze 'dorpsplein' van Battel.

Liesbeth Aeyels:

 

Heel de Arkkade wordt afgesloten van de brug tot aan de Wolverbosstraat.  Iedereen is welkom.  Er zal eten en drinken voorzien zijn.  Maar er is méér te beleven natuurlijk.  De Jeugddienst ontleent ons volksspelen en er zal een voetbalkooi aanwezig zijn.  Ook sumoworstelen kan er gedaan worden.  En voor de kleintjes plaatsen we een springkasteel en is er grime.  Maar ook rustig chillen is mogelijk.  Daarvoor voorzien we de nodige ruimte. 

 

  (Liesbeth Aeyels)

 

Speciaal voor dit twintigjarige jubileum wordt het bier 'den Batteleir' terug gebrouwen.  Bij de viering van 150 jaar basisschool Sint-Jozef-Battel kon dit voor de eerste keer geproefd worden.  Nu wordt het vat terug aangeslagen!  En wie er toen van dronk kan getuigen dat het een biertje was om 'U' tegen te zeggen.  Het etiket wordt nu wel aangepast en krijgt een Joppe-tintje...

 

Matthijs Van Utterbeeck:

 

Naast al deze animatie is er uiteraard ook muziek!  We plaatsen op de Arkkade een podium waar een aantal Mechelse bandjes het beste van zichzelf zullen geven.  En dat zullen ze doen tot zo'n 21u30.  Zo treden op: BASH, The Big Bamboo en Möbius Trip.  En die staan garant voor kwaliteit!  Alle DJ's zijn bovendien ook Mechelaars!  Nadien wordt er terug verhuisd naar de boot waar we vanaf 22 uur een fuif organiseren.  Tot 200 man kan mee met ons de boot op!  Weet je dat iedereen die 20 jaar wordt in 2016 een gratis drankje krijgt?  Daarnaast bieden we ook nog wat extra vaten aan.

 

  (Matthijs Van Utterbeeck)

 

Het feestcomité dat uit zo'n twaalftal personen bestaat ziet het groots.  Tof is dat dit comité bemand wordt door Joppeleden van vroeger en nu.  Zo zet ook Polle Polfliet, één van de founding fathers van Joppe zijn schouders onder het gebeuren.

Twintig jaar jeugdhuis: zoiets mag je niet ongemerkt laten voorbijgaan.  Ook de 15de verjaardag werd in stijl gevierd. Toen werd voor de eerste keer een heus galabal op stapel gezet.  En dit heeft men sinsdien elk jaar herhaald.

Joppe is één van de 4 overblijvende jeugdhuizen in Mechelen.  Naast Joppe in Battel, heeft men ook nog Hoje in Hombeek en Joko in de wijk Coloma, Tervuursesteenweg.  Daarnaast is er nog jeugdhuis ROJM. Tot voor kort waren er nog 5 jeugdhuizen in onze stad, maar in het najaar is Doema echter gestopt.

 

Jeugdhuizen trekken misschien minder volk aan dan vroeger.  De uitgaansmogelijkheden zijn dan ook veel meer toegenomen.  Voor deze nieuwe generatie is er de uitdaging om het jeugdhuis steeds opnieuw 'uit te vinden'.  Ook merken we dat ons publiek 'iets' ouder wordt.  We trekken nu jongeren aan van zo'n 17 à 18 jaar tot late twintigers.  Maar met ongeveer 160 leden zijn we best tevreden.  Vroeger kwamen de meeste leden van Chiro Battel.  Niet zo gek eigenlijk als je bedenkt dat het jeugdhuis opgericht werd door Chiroleden.  Maar nu richten we ons toch wel tot een breder publiek.  Ook alle bestuursleden hebben geen Chiroverleden meer. 

 

Voor slechts 5 Euro krijg je een lidkaart, en dat geeft tal van voordelen.  De inkom voor de activiteiten ligt dan lager, én je krijgt hiermee een korting voor de aanschaf van een speciale Joppe-sweater.  Op je verjaardag bekom je bovendien één gratis liter drank. 

 

 

Joppe kan het hoofd nog netjes boven water houden. Gelukkig maar.  De grootste kost zijn de vijfjaarlijkse onderhoudswerken aan het schip.  Hiervoor dient de boot verscheept te worden naar de droogdokken.  De stad neemt dan wel 50% van de kosten voor haar rekening.

Joppe biedt haar leden een waaier van activiteiten aan.

Elke week, op vrijdag en zaterdag, is het jeugdhuis geopend tussen 21 uur en 3 uur.

Twee maal per jaar wordt 'FLUX' georganiseerd.  En dat is misschien wel het grootste en bekendste evenement van Joppe.  Op dit feestje waar veel jong volk naartoe komt, staat vooral de housemusic centraal.  De volgende FLUX is gepland op 16 april.  Wie belangstelling heeft, noteert dit maar alvast!

Een ander topevenement is de jaarlijkse Kerstboomverbranding aan Joppe.  Voordien is er ook een jeneveravond op 24 december.

Op Posse-Leest staat de ploeg van Joppe ook steeds met een drankstalletje.

Het galabal heeft zich als blijver weten te nestelen in de Joppe-agenda.  Ook de jaarlijkse Chiro-Battel-fuif krijgt steevast onderdak in Joppe.

Daarnaast zijn er nog tal van grote en kleinere activiteiten zoals een zomerse driedaagse, een Joppe-kamp, een Duvelavond, filmavonden, een membersnight, een Joppe-weekend, 'Pinterklaas' op het feest van Sinterklaas, een standje op de Kerstmarkt op de Arkkade, een spagetti-avond...

Sinds 2011 heeft het jeugdhuis een zaalvoetbalploeg.

Ook kan de boot privé afgehuurd worden.

 

 
Een jeugdhuis als het onze is beslist meer dan louter drinken (ook al is de drank hier wel goedkoper dan elders).  Hier worden vriendschappen voor het leven gesmeed.  We 'hangen' hier echt aan mekaar.  We slagen er in om nog altijd volk aan te trekken.  Maar daar moet je wel meer moeite voor doen dan vroeger.  De mogelijkheden tot uitgaan zijn dan ook veel ruimer dan in het verleden.  Gelukkig krijgen we de steun van de Mechelse Jeugddienst waar nodig.  Joppe heeft een goeie naam, en dat willen we  zo houden.  We hebben een positieve uitstraling en ongeregeldheden zijn eerder uitzondering dan de regel.
 
 
 

 
Het huidige Joppe-bestuur bestaat nu uit voorzitter Stijn Fierens, penningmeester Michaïl Van Driessche, Lisanne Piekaert, Karolien Van Butsel en Wouter Deswerdt.
 
De website van Joppe wordt nu geactualiseerd.  Dus al de info die je er nu kan vinden is niet meer correct.     www.jhjoppe.be
 
Op Facebook heeft Joppe ook een pagina.  En die moet je maar in het oog houden om meer details over 20-jaar Joppe te vernemen.
 
 
 
 
 

 
Voor de 'meerwaardezoeker' nog even in speedboat-vaart door de geschiedenis van het jeugdhuis...:
 
In het najaar van 1994 kwamen 4 Chiroleiders op het idee om een jeugdhuis op poten te zetten in Battel, en op 14 september 1995 verscheen de oprichting van Joppe in het Staatsblad.  Aan de wieg stonden Chiromensen maar ook jongeren uit de 'niet-georganiseerde' Battelse jeugd.
 
De zoektocht naar een lokaal werd aangevat.  En dat bleek aanvankelijk een maat voor niets.  De moed zakte in de schoenen.  En toch wou men de droom niet opgeven.  Iemand kwam plots met het idee om een boot aan te kopen.  En zo werd in het voorjaar van '98 'De Gave' aangekocht.  Deze boot werd opgehaald - zeg maar 'versleept' -  vanuit het Lobbroekdok.  Maar het enthousiasme was groot toen het schip in Battel aanmeerde! 
 
Eerst lag Joppe aan de kade voor de kerk van Battel, maar in samenwerking met de buren kon men van N.V.Zeekanaal verkrijgen dat hij kon verhuizen naar de huidige locatie, waar er voldoende parking was, én...waar nachtlawaai minder storend zou zijn.
Daarna volgden 15 maanden van hard labeur om het schip in orde te krijgen. 
 
En in juli 1999 was het zover!  Toen gingen de deuren voor de eerste keer open!  De meeste nieuwe leden kwamen vooral van Stuivenberg en Battel.
 
Sinsdien groeide gestaag het ledenaantal.
Aan de boot werd nog steeds hard gewerkt: verwarming, zandstralen, ontvetten en schilderen van het dek...  Ook de binnenkant werd voltooid via het project 'Steunpunt Tewerkstelling' van het toenmalige Rzoezie.
 
In 2001 zakte de moed terug in de schoenen.  De bodemplaten van het oude schip waren zeer zwaar aangetast, en men stelde zich de logische vraag of het nog verantwoord was om hier nog feestjes en fuiven te organiseren.   Met de verzekering werd een regeling uitgewerkt en in het droogdok in Hemiksem werd de onderkant van de boot grondig aangepakt.  Een soort polyester kuip werd aan de onderkant aangebracht.  Dat was natuurlijk een dure, maar noodzakelijke operatie.   Méér dan drie maanden duurde het herstel, en diende Joppe te verhuizen naar de Chirolokalen.  Om alles te kunnen betalen werd een benefiet georganiseerd in de feestzaal van Scheppers.  En dat bracht gelukkig het nodige bedrag in het laatje.  Achteraf bleken de werken toch niet zo fantastisch goed uitgevoerd en een juridisch steekspel was het gevolg.
 
Er moest aan de toekomst gedacht worden.  Een nieuw en degelijker schip werd gezocht en in februari 2003 werd er eentje gevonden: de 'Anthony-D' -zo'n halve eeuw jonger dan zijn voorganger.  Op 15 maart 2003 werd het feestelijk onthaald in Battel.  En weerom diende er hard gewerkt om van het schip een jeugdhuis te maken.  Een jaar later gingen de deuren andermaal open...
 
In 2005 kwam er nogmaals een kink in de kabel.  Door een lek in de waterleiding kwam het water twee meter hoog te staan in het schip!  Maar weerom stak men de handen uit de mouwen, en weerom kreeg men alles na hard werken in orde.  Eind 2006 volgde de zoveelste heropeningsfuif.
 
Maar: al dat werken was niet voor niets.  Sinsdien is Joppe uitgegroeid tot misschien wel het bekendste jeugdhuis in de Mechelse regio. 

 

De Scheve Schuit heeft vele 'stormen' doorstaan en vele klippen omzeild.  Na twintig jaar is ze 'zeewaardiger' dan ooit.  En dit dankzij de gedreven ploeg matrozen en kapiteins!  Vaar wel Joppe!  Gooi de trossen los op 30 april!